דלג לתוכן

מחפשים פעילויות מהנה עם הילדים? זה הבילוי שעשוי גם להועיל לבריאות

מהו הבילוי המועדף עם הילדים? טיסה לחו"ל, ביקור בקניון או התרעננות בבריכה? מחקר חדש מציג אלטרנטיבה בריאה, זולה וכיפית לבילויים היקרים והמתישים בחופשה: הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/07/2019 תאריך עדכון: 26/09/2019
3 דקות קריאה


כמעט כל הורה מכיר את החששות שעולים לקראת חופשת הילדים מהגנים ובתי הספר.  מה נעשה עם הילד? איך עומדים נעמוד בזה כלכלית? מה אם ישעמם לו? רגע לפני שאתם מתחילים לתכנן , כדאי לכם לקרוא את תוצאות המחקר המסקרן הבא, שערכה אוניברסיטת Exter באנגליה. 

שיפור בריאותי ופסיכולוגי בזכות הטבע

המחקר החדש, שנערך על כ-20,000 משתתפים, מצא כי אנשים ששהו מעל שעתיים בשבוע בחיק הטבע, דיווחו על מצב בריאותי ופסיכולוגי טוב יותר מאשר אנשים שלא שהו בסביבה טבעית כלל, או מאלו ששהו בטבע זמן קצר יותר משעתיים בשבוע. 


לא משנה אם 120 הדקות נצברו במשך יציאה אחת או במשך מספר יציאות לטבע, והאפקט שנמצא לא היה תלוי במין, בגיל או במצב הבריאותי של הנבדק. 

ילדים משחקים בחיק הטבע
המחקר מצא כי אנשים ששהו מעל לשעתיים שבועיות בחיק הטבע דיווחו על מצב בריאותי ופסיכולוגי טוב יותר

אפשר להסתפק גם בטבע שממש קרוב לבית 

אם אתם חוששים מהעומס בשמורות הטבע והגנים בסופי השבוע, או לא יודעים אם תספיקו לקחת די חופש מהעבודה בשביל לצאת לטיול משפחתי, לחוקרים יש בשורות טובות בשבילכם: רוב הביקורים שתועדו במחקר היו במרחק של קילומטרים ספורים מהבית, כך שאפילו ביקור בפארקים או בטבע-עירוני עשוי להשפיע לחיוב, כל עוד מדובר בטבע ובשטח ירוק. 


כבר ידוע שביקור בטבע משפר את המצב הבריאותי והנפשי של אנשים, אך עד כה לא היה ידוע כמה זמן צריך לשהות בטבע כדי ליהנות מההשפעה הזו. כעת, לטענת מחקר זה, שעתיים בשבוע הוא זמן ריאלי שעשוי לסייע בהפחתת הסטרס ולהשפיע לחיוב על המצב הפיזי והנפשי.

קראו עוד: ללמוד בחוץ: לא רק הילדים מרוצים

מה היתרונות של בילוי בטבע בילדים? 

במאמר אחר שהתפרסם בשנת 2018 ובראשו עמדו חוקרים מאוניברסיטת Western שבקנדה, נמצא כי לשהייה בטבע יש השפעות רבות על הנפש והרווחה הכללית בקרב ילדים. המאמר איגד וניתח תוצאות של 35 מחקרים בנושא, שבדקו את ההשפעות של שהייה בטבע על ילדים מגילאי 9 חודשים עד גיל 18.

ההשפעות המשמעותיות והבולטות ביותר נמצאו בתחומים הללו:

שיפור התסמינים של ADD/ADHD

 לילדים ששהו בטבע נמדדו הפחתה בתסמיני הפרעת הקשב והריכוז (בשילוב ולא בשילוב עם היפראקטיביות), והם דיווחו על תפקוד גבוה יותר בכיתה ובבית ועל יכולת ריכוז גבוהה יותר.

הפחתה בסטרס שחווה הילד

 קיים קשר בין רמות הסטרס שחווה האדם לאורך חייו לבין מצב בריאותו הכללי.  מסיבה זו, יש חשיבות גבוהה להפחתה ברמות הסטרס ותרגול של אורח חיים רגוע ושליו יותר כבר מגיל צעיר. במחקר נמצא כי שהייה בטבע מורידה את רמות הסטרס בילד, דבר שיכול להסביר חלק מהממצאים העכשוויים בנוגע לשיפור המצב הבריאותי.

מצב-רוח כללי טוב יותר ודיווח רב יותר על שמחה וסיפוק

ילדים ששהו יותר בטבע הראו עלייה בכל מדדי הרווחה הנפשית.

שיפור ביכולת הילד להתמודד עם קשיים שונים 

 היכולת להתמודד עם מצבים מורכבים ולהסתגל במהירות לשינויים היא יכולת חשובה שמתפתחת לאורך החיים. במחקרים נמצא כי שהייה בטבע משפרת את יכולת העמידות של הילד – כלומר, משפרת את יכולתו להתמודד עם קשיים שונים, מצבים מורכבים ושינויים.


תפקוד גבוה יותר במסגרת, בין חברים ובקרב המשפחה

המחקר של אוניברסיטת Western מצא כי ילדים ששהו בטבע הראו עלייה במדדים כלליים הקשורים לתפקוד גבוה יותר במסגרות החובה ובמסגרות חברתיות.

הסיבות לתוצאות המפתיעות טרם ידועות. האם מדובר ביתרונות כתוצאה מחשיפה לשמש? האם המצאות בטבע מעודדת לתנועה, והתנועה היא זו שמשפרת את המדדים? האם יכול להיות שמדובר באפקט מרגיע שקיים בטבע, שבאמת ובתמים משפר את מצבינו הבריאותי והנפשי בצורה משמעותית? נכון להיום, השאלות האלו נותרות ללא מענה אמיתי ומצריכות מחקרי המשך. בכל אופן, עד שנקבל תשובה, אפשר לקחת את הילדים אל הטבע הירוק, לבילוי של כיף משותף ובריא.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שחר גבע - leo clinic
ד"ר שחר גבע - leo clinic רפואה אסתטית
מנהל רפואי , רפואה אסתטית - רשת קליניקות לרפואה אסתטית LEO CLINICS
ד"ר צבי חי ברנע
ד"ר צבי חי ברנע נפרולוגיה
מומחה בנפרולוגיה, רופא בכיר מחלקה נפרולוגית בית חולים וולפסון
פרופ' סמי ניטצקי
פרופ' סמי ניטצקי כירורגיה
סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של כלי הדם והשתלות ברמב"ם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פסיכיאטריה ילדים

בניהולו של ד"ר מיכאל ינקו
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו