נחשבים לרזים? ייתכן שהגבלה קלורית תועיל גם לכם

מחקר חדש בדק האם הפחתה קטנה של הצריכה הקלורית היומית עשויה לתרום גם לבריאות של אנשים שאינם סובלים מהשמנה. התוצאות המפתיעות בכתבה

כתבה פרסומית כתבת חסות


תאריך עדכון: 06/08/2019


ממחקר חדש של אוניברסיטת דיוק, ארה"ב, עולה כי הגבלה קלורית עשויה לתרום גם לאנשים שאינם סובלים ממשקל יתר או מהשמנה. הפחתה של כ-300 קלוריות מהצריכה היומית עשויה לשפר משמעותית את הבריאות הקרדיו-מטבולית, המובילה התפתחות מחלות לב וסוכרת. המחקר, שנערך במשך שנתיים וכלל 218 משתתפים בגילאים 21-50 שאינם סובלים מהשמנה, בחן מרקרים קרדיו-מטבולים כגון כולסטרול, לחץ דם ורמות סוכר בדם, אשר עלולים להעלות את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות ואף לתמותה מהן.

מחקרים רבים כבר טענו בעבר שהגבלה קלורית עשויה לתרום לבריאות ולתוחלת החיים, אך האם יתרונות אלו מתקיימים כתוצאה מירידה במשקל? במחקר החדש, שהתפרסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology, החוקרים יצאו מנקודת הנחה שלא רק הירידה במשקל עומדת מאחורי היתרונות הקרדיו-מטבוליים.



אישה רזה מחזיקה תפוח ומסביב מותניה סרט מדידה
מחקר חדש מצא: הגבלה קלורית עשויה לתרום לבריאות הקרדיו-מטבולית גם של אלה שאינם סובלים ממשקל יתר או השמנה



כיצד הגבלה קלורית עוזרת לבריאות המטבולית?
ה-BMI הממוצע של משתתפי המחקר היה 22 עד 27.9. בתחילת המחקר, החוקרים חילקו את המשתתפים באופן אקראי לאחת משתי קבוצות: קבוצה אחת הפחיתה את הצריכה הקלורית ב-25% (קבוצת התערבות); הקבוצה השנייה לא שינתה את הצריכה הקלורית (קבוצת בקרה).


המשתתפים בקבוצת ההתערבות אכלו 3 ארוחות ביום, כשהם יכולים לבחור את הארוחות מתוך 6 ארוחות שונות. בנוסף, החוקרים דאגו שמשתתפים אלו יעברו ייעוץ בששת החודשים הראשונים למחקר. המחקר התחיל במאי 2006 והסתיים בפברואר 2010. במהלך הזמן הזה, יתר המשתתפים מקבוצת הבקרה, המשיכו עם התזונה הרגילה שלהם.

לא כל המשתתפים מקבוצת ההתערבות הצליחו לשמור על הפחתה של 25% מהצריכה הקלורית  בתקופת הניסוי, אך הם הפחיתו את הצריכה לפחות ב-12%, בממוצע. לאחר הפחתת הצריכה הקלורית, המשתתפים מקבוצת ההתערבות הפחיתו ושמרו על ירידה של 10% ממשקלם – 71% מזה היה מסת שומן. 

קראו עוד: מפתיע: אפילו תאומים זהים מגיבים אחרת למזונות שונים


לטענת החוקרים, ההגבלה הקלורית גרמה ליתרונות קרדיו-מטבוליים משמעותיים: נראה שיפור משמעותי וקבוע מתחילת המחקר ובמשך שנתיים של גורמי הסיכון הקרדיו-מטבוליים הקונבנציונליים שנמדדו, בהם ירידה בכולסטרול LDL, עלייה בכולסטרול HDL, ושיפור לחץ הדם.

בנוסף, ההגבלה הקלורית שיפרה את חלבון מגיב C, שהוא מרקר לדלקתיות שמדענים מקשרים למחלות לב, לסרטן ולירידה קוגניטיבית. רגישות לאינסולין ומרקרים של התסמונת המטבולית גם הם הראו שיפור. 

יתרונות אלו נשארו איתנים גם לאחר שהחוקרים ביצעו אנליזה רגישה שהתאימה את התוצאות לירידה היחסית במשקל - דבר זה מראה שאפילו שינוי שאינו קיצוני עשוי להפחית את הנטל של סוכרת ומחלות קרדיווסקולריות.

לטענת החוקרים, יש משהו בהגבלה הקלורית, מנגנון שהמדע עדיין לא מבין, אשר גורם לשיפורים הללו, ולכן הם צפויים להמשיך ולחקור את הנושא.   




הצטרפו לאינדקס הרופאים!