דלג לתוכן

מרגישות ללקים ועד לרגישות לתכשיטים: הכל על דלקות עור אלרגיות

מהי דלקת עור אלרגית, אילו גורמים עלולים לעורר תגובה אלרגית בעור, מהם שלבי אבחון הבעיה וכיצד ניתן לטפל בה? התשובות בכתבה שלפניכם

מאת: ד"ר קובי שדה
תאריך פרסום: 21/08/2019 תאריך עדכון: 04/07/2022
4 דקות קריאה
ד"ר קובי שדה בשיתוף עם ד"ר קובי שדה i רופא מומחה לאלרגיה
התור הראשון הפנוי: 27/05/24, 14:20


למרות שבעיות אלרגיות ובייחוד פריחות אלרגיות נתפסות כתופעה פתאומית, פעמים רבות הן מתפתחות בהדרגה. למעשה, ברוב המקרים אלרגיה היא אינה תופעה מולדת והיא עלולה להופיע גם בגיל מבוגר לאחר שנים ארוכות של שימוש באותו החומר. במצבים אלה, מקורה של האלרגיה אינו נעוץ בקיום של נוגדנים לגורם האלרגני, אלא בתגובה של תאי מערכת החיסון אליו. האלרגיה השכיחה ביותר הנמנית תחת קבוצה זו היא דלקת של העור.
 

מהי דלקת עור אלרגית?
מדובר בסוג של פריחה אדומה ומגרדת המלווה בתגובה דלקתית ובאקזמה של העור. דלקת זו מתפתחת לרוב לאחר מגע של העור עם הגורם האלרגני. ברוב המקרים, הפריחה לא תתפתח עקב מגע חד פעמי, אלא לאחר חשיפה ממושכת ו/או נשנית לאלרגן (כמו לדוגמה לאחר שימוש בקרם ידיים או בתכשירי איפור). עם זאת, במקרים מסוימים התגובה האלרגית עלולה להיות מהירה ופתאומית ולהופיע גם לאחר חשיפה חד פעמית (לדוגמה לאחר שימוש בצבע שיער בבית או במספרה). 


קראו עוד: כשלא ניתן לשאת כל ריח: איך מאבחנים ומטפלים ברגישות יתר לריחות?

מה גורם להתפתחות דלקת עור אלרגית?
העור הוא קו ההגנה הראשון של הגוף והוא מכיל תאים רבים של מערכת החיסון אשר מגנים עלינו מפני זיהומים. במצבים מסוימים, כאשר אותם תאים מרגישים "מאוימים" מסיבה מסוימת, הם עלולים לפתח רגישות יתר ותגובה דלקתית, גם נגד חומרים שלכאורה אינם מזיקים, כמו תכשירי ניקוי או קוסמטיקה. בחיי היום-יום אנו באים במגע עם שורה ארוכה של חומרים, כמו סבונים, משחות שיניים, טקסטיל, אבקות כביסה, מגבונים לחים, קרמים, איפור, צבעים , עורות, מתכות (תכשיטים וכלים) ועוד. אלרגיה עלולה להתפתח בשל חשיפה לכל אחד מהגורמים הללו. 

 

אלרגיה לתמרוקים וחומרי טיפוח היא אולי אחת האלרגיות הבעייתיות ביותר. תכשירים כמו סבון ידיים, שמפו, קרם גוף, קצף הגילוח, מגבונים, בשמים צבעי שיער ועוד, מכילים תערובת של חומרים כימיים רבים מסוגים שונים, לרבות חומרי צבע וריח, חומרי חמצון, חומרי שימור, מייצבים ועוד. הדוגמאות העיקריות לחומרים כימיים הגורמים לאלרגיה במוצרי הקוסמטיקה הן: פראבן, פרגרהנס, הפורמאלדהיד, קטון סיגי ולנולין וצבעי השיער. על גב התמרוקים השונים ניתן למצוא רשימה ארוכה של החומרים הכימיים אותם הם מכילים אשר עלולים להוביל תגובות אלרגיות לא צפויות. 
 

דלקת עור אלרגית עלולה להתפתח גם ממגע עם חומרים אחרים: כך לדוגמה, מטופלים רבים סובלים מאלרגיה למוצרי עור וטקסטיל. מוצרים אלו עברו עיבוד כימי רב והם מכילים שורה של חומרים כימיים, כמו כרום (אחד מגורמי האלרגיה החשובים שעלולים לגרום לבעיות שונות, כמו  אקזמה כרונית בכפות הרגליים עקב רגישות לנעליים, אלרגיה לכפפות או בגדי עור ואפילו אלרגיה לרצועות התפילין).
 

דוגמא נוספת לאלרגיה ממגע היא האלרגיה למתכות. רוב התכשיטים אינם עשויים מזהב או כסף טהור והם יכולים להכיל בתוכם מתכות פשוטות, כמו ניקל וקובאלט. דלקת עור אלרגית עלולה להתבטא ברגישות לתכשיטים, עגילים, אבזמים ואפילו כפתורים מתכתיים. 
 

בשנים האחרונות עקב שימוש הולך וגובר בחומרים אקריליים לבנייה וצביעה של הציפורניים, אלרגיה לחומרים אקריליים הפכה נפוצה מאוד בקרב נשים רבות. אלרגיה לחומרים אקריליים המצויים בלקים השונים, אינה גורמת רק לבעיות עור בכפות הידיים והציפורניים, אלא היא עלולה להתפשט גם לעור הפנים והעיניים .
 

מהם הסימנים שיכולים להעיד על דלקת עור אלרגית?
בשלבים הראשונית, התגובה האלרגית תהיה לרוב קלה ותתבטא בגרד, יובש ואודם קל. עם המשך השימוש בחומר הגורם לאלרגיה, הדלקת תחמיר ויחלו להתפתח שינויים קשים בעור, לרבות פריחה, אודם רב, שלפוחיות, עיבוי של העור, קמטים והצטלקויות, עד כדי מצב העשוי להידמות לכוויות מפושטות.

למרות שהאלרגיה עשויה להתבטא בתסמינים קלים גם לאחר חשיפה ממושכת לגורם האלרגיה, היא עלולה לגרום לנזק משמעותי לעור, להתפתחות של אקזמה ואפילו של אקנה. 
 

קראו עוד: בדיקת דם או בדיקת טלאי? המדריך המלא לבדיקות אלרגיה 
 

האבחון והטיפול
במידה והתפתחה דלקת עורית החשודה כאלרגית (אקזמה) השלב הראשון בתהליך האבחון כולל עבודת בילוש עצמאית:  עליך לשאול את עצמך האם יש משהו חדש בו התחלת להשתמש, לרבות סבון או בושם חדש ואפילו חומרי כביסה חדשים. עם זאת, חשוב לזכור כי דלקת עור אלרגית אינה מתפתחת תמיד עקב חשיפה ראשונה לחומר מסוים, והיא יכולה להתפתח גם לאחר שימוש של שנים באותו החומר. על כן, פניה לרופא אלרגולוג לשם ביצוע של תבחיני אלרגיה חיונית לצורך האבחון.

בשלב הראשון לאבחון, הרופא המומחה ינסה לאתר את הגורם האפשרי לאלרגיה על פי ההסתמנות הקלינית, לרבות מראה הפריחה, הפיזור שלה על גבי העור והנסיבות שבהן היא הופיעה. כך לדוגמה הופעה של אקזמה בעפעפיים לאישה בעלת ציפורניים מטופחות עלולה להעיד על אלרגיה ללק ג'ל, פריחה שהחלה בגרד של הקרקפת יכולה להיות קשורה בצבעי שיער, פריחה על הצוואר או מאחורי האוזניים תעיד לעיתים על אלרגיה לבושם, פריחה על לחי שמאל בגברים יכולה לרמז על אלרגיה לקצף הגילוח או לאפטר שייב שהוחמרה עקב חשיפה לשמש בנהיגה  (תופעה זו של רגישות לחומר מחמירה עקב קרינת השמש נקראת "פוטו-סנסטיביות").  אקזמה באזורים אינטימיים יכולה להיגרם עקב שימוש במגבונים לחים המכילים חומר בישום או חומר בשם קטון (CG)הקיים במגבונים אלו. בהתאם למראה הפריחה והנסיבות שבהן היא הופיעה יבצע הרופא תבחיני עור כדי לזהות את החומר הספציפי שגרם לאלרגיה. 
 

 

תבחיני עור
תבחיני העור נעשים תוך שימוש במדבקות מיוחדות  (תבחיני טלאי) המודבקות על הגב, לרוב למשך כיומיים. לאחר מכן,  מוסרות המדבקות ונבדקת התגובה לכל אחת מהן.

יש כיום סוגים רבים מאד של תבחיני אלרגיה ככלל ותבחינים לאבחון אלרגיה המתפתחת כתוצאה ממגע עם תמרוקים בפרט. אחד מהתפקידים העיקריים של רופאי האלרגיה הוא לבחור בתבחין הנכון ועל ידי כך לאבחן את סוג וחומרת האלרגיה. לצורך אבחון מיטבי חשוב לפנות למרפאת אלרגיה שברשותה סדרות מיוחדות של תבחינים לאבחון אלרגיה לחומרים שונים, בהם מתכות, חומרים אקרילים, חומרים דנטליים, בשמים, תרופות, טקסטיל ועוד. 
 

לאחר אבחון המקור לאלרגיה, המטופל יקבל  רשימה של החומרים השונים להם הוא אלרגי, כולל השמות הכימיים שלהם והנגזרות השונות שלהם.
 

כעת יהיה עליו להימנע באופן אבסולוטי ממגע עם מוצרים המכילים את חומרים אלה, כמו גם שתכולתם לא ברורה ועשויים להכיל את הרכיבים האלרגניים. לכן יש לבחור בקפידה בסבון או בקרמים מתאימים ולבצע בדיקה קפדנית של תכולתם טרם לשימוש.

הכתבה בשיתוף עם ד"ר קובי שדה רופא מומחה לאלרגיה, אימונולוגיה ורפואה פנימית. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
מומחה ברפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית בילדים
 המרכז הישראלי לאלרגיה
המרכז הישראלי לאלרגיה אלרגיה ואימונולוגיה
ד"ר מיטל אלמוג
ד"ר מיטל אלמוג אלרגיה ואימונולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר קובי שדה

שאלות מתוך פורום אלרגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו