דלג לתוכן

האם תוספי תזונה הם הטיפול האלטרנטיבי לבעיות נפשיות?

ישנם הרבה חילוקי דעות בנוגע להשפעתם של תוספי תזונה על הבריאות הנפשית שלנו. כעת, מחקר גדול בחן את הסוגיה ובדק מהם תוספי המזון שהראו שיפור ובאיזה מצבים נפשיים. הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 12/09/2019
2 דקות קריאה

בשנים האחרונות יש עיסוק רב סביב השימוש בתוספי תזונה כטיפול בבעיות נפשיות. מחקרים רבים עסקו בנושא, חלקם מצאו השפעה חיובית של תוספי התזונה על מצבים מסוימים, בעוד אחרים לא מצאו כל השפעה משמעותית.

מחקר חדש, שפורסם בכתב העת World Psychiatry, ביצע את הסקירה הרחבה ביותר שנעשתה אי פעם - החוקרים ניתחו עשרות ניסויים קליניים שנעשו ברחבי העולם, בהשתתפותם של כ-10,000 אנשים בסך הכל, הסובלים ממגוון בעיות נפשיות שקבלו טיפול. 

במחקר נבדק איזה תוספי תזונה תרמו לשיפור התסמינים במצבים נפשיים מסוימים, בהם הפרעת חרדה, דיכאון, הפרעה דו קוטבית, הפרעת אישיות סכיזופרניה ו-ADHD.

תוספי התזונה שעוזרים – לפעמים

לחוקרים היה חשוב לא רק לזהות איזה תוספי התזונה תורמים לאיזה מצב נפשי, אלא גם מהם המינונים שישיגו השפעות חיוביות, וכמה תוספי תזונה אלו בטיחותיים לשימוש.

לפני התחלת המחקר, החוקרים שיערו שמרבית תוספי התזונה לא משפרים באופן משמעותי בעיות נפשיות. הם הופתעו לגלות שכמה תוספי מזון תרמו לשיפור התסמינים בהפרעות ספציפיות, אך בתנאים מסוימים ולצד של טיפולים אחרים.

כך למשל תוסף התזונה אומגה 3 עשוי לעזור בתסמינים של דיכאון קליני לאנשים שגם לוקחים תרופות נוגדות דיכאון. כמו כן נמצאה ראייה מסוימת לכך שאומגה 3 עשוי לעזור מעט לאנשים הסובלים מ-ADHD.

להפרעות אפקטיביות וסכיזופרניה, נראה כי חומצת אמינו נ-אצטיל (NAC) עשויה לעזור לאנשים שנטלו תוסף תזונה זה לצד הטיפול הקונבנציונאלי.

מגוון מינונים של תוספי תזונה מבוססי פולאטים (נגזרת של ויטמין B9) עשויים לעזור בניהול תסמינים של דיכאון וסכיזופרניה. עם זאת, חומצה פולית לא הראה השפעה כזו.





אם לא יועיל, גם לא יזיק

ועדיין, בכל מה שקשור למינרלים וויטמינים, לטענת החוקרים לא נמצאו ראיות משכנעות שתוספי תזונה יכולים לעזור בתסמינים הקשורים להפרעות נפשיות. 

עם זאת, החוקרים טוענים כי אם מטופל עוקב אחר המינון המומלץ של התוסף, לא צפויות להיות תופעות לוואי חמורות, וכן תוספי תזונה שנצרכו עם תרופות פסיכיאטריות לא הראו תגובות בין תרופתיות*.

תפקידו והשפעתו של המיקרוביום (מאזן של סוגים רבים של חיידקים ויצורים מיקרוסקופיים החיים בגופנו) על הבריאות הנפשית שלנו הוא ללא ספק נושא בוער כיום וחוקרים רבים מתעניינים בתחום ה'פסיכוביוטיקה'.

כדי שניתן יהיה לשלב בעתיד שימוש בתוספי תזונה כטיפול במצבים נפשיים, דרושים מחקרים נוספים שיוכיחו השפעות חיוביות, כמו גם מחקרים שיסבירו את המנגנון של תוספי התזונה. 

* בכל מקרה של שילוב תרופות ותוספי תזונה, יש להתייעץ עם רוקח או רופא לפני השימוש.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 3 חוות דעת )
"רגישות ומקצועיות נעימות מיוחדת וזמינות"
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
 ערן לשם
ערן לשם רפואה משלימה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום דיכאון וחרדה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו