דלג לתוכן
ד"ר אספרנסה אלנאבולסי ד"ר אספרנסה אלנאבולסי

כל מה שחשוב לדעת על שיקום על גבי שתלים

שיקום באמצעות שתלים הוא אחד הפתרונות הנפוצים ביותר לטיפול בחוסר בשיניים. תפקיד השתל הוא לתמוך בתחליף השן (השיקום) ולוודא את יציבותו. כיצד מתבצע הליך הצבת השתלים, מהן הצורות השונות לשיקום על גבי שתלים וכיצד מתוכננת אסטרטגיית השיקום? התשובות בכתבה שלפניכם

מאת: ד"ר אספרנסה אלנאבולסי
תאריך פרסום: 25/09/2019
2 דקות קריאה
כתבת וידאו
ד"ר אספרנסה אלנאבולסי בשיתוף עם ד"ר אספרנסה אלנאבולסי i רופא שיניים, מנהל מרפאת שיניים אספרנסה


שיניים חסרות מהוות בעיה אסתטית ותפקודית שעלולה להשפיע גם על השיניים הסמוכות. חוסר בשיניים נגרם עקב בעיות שונות, בהן מחלות חניכיים, טראומה, עששת נרחבת המובילה להרס של שורש השן ועוד. השתלת שיניים מהווה פתרון קבוע למצבים של חוסר בשיניים והיא עשויה לספק פתרון פונקציונלי ואסתטי לבעיה. שתל דנטלי הוא מעין בורג, שתפקידו הוא לתמוך בשיקום ולוודא את יציבותו. השתלים מאפשרים שיקום של שיניים חסרות ללא פגיעה בשיניים הבריאות הסמוכות.


 


 כיצד מתבצע הליך הצבת השתלים?

בשלב הראשון, תתבצע בדיקה קלינית במהלכה יבחן הרופא את מצב השיניים המיועדות לעקירה, או את האזורים בלסת בהם קיים חוסר בשיניים. בנוסף, הרופא יבחן גם את מצב החניכיים ויבדוק האם נפח עצם הלסת מספק לשם ביצוע ההשתלה. לאחר מכן תתבצע בדיקת CT  שתשמש לתכנון אסטרטגיית הטיפול. החלק הכירורגי בהליך השיקום, שבמהלכו מוחדרים השתלים, מתבצע במרפאת הרופא המומחה תחת הרדמה מקומית או סדציה (טשטוש). הרופא המנתח יבצע חתך בחניכיים, דרכו יחשוף את עצם הלסת לשם הצבת השתלים. קיבוע השתל אל העצם מתבצע לרוב בתנועת הברגה. לאחר ביצוע הפעולה, יש צורך בתקופת המתנה עד לקליטת השתל. בתקופת ההמתנה המתרפא מגיע לבדיקות תקופתיות לבחינת מצב השתל וקליטתו בעצם. טרם להליך ההשתלה ואחריו יינתן טיפול אנטיביוטי למניעת זיהום מקומי. לאחר תקופת ההמתנה, שנמשכת לרוב מספר חודשים, חושפים את השתל ומתחילים בהליך השיקום.

גשרים או תותבות? שיטות לשיקום על גבי שתלים

שיקום על גבי שתל בודד
מתבצע במצבים בהם יש חוסר בשתל אחת ומוחדר שתל בודד. לאחר חשיפת השתל, מציבים עליו מבנה (מעין פין) עליו יוצב בעתיד כתר חרסינה. הכתר מתוכנן במעבדת השיניים בהתאמה אישית. 

היתרון המרכזי בשיקום על כתר בודד הוא כי גם בתקופת ההמתנה ניתן לבצע כתר זמני עד לקליטת השתל בעצם הלסת. בנוסף, מדובר בפתרון שיקומי קבוע בעל מראה טבעי. 


תותבת על גבי שתלים
בשונה מתותבת נשלפת, תותבת זו מהווה פתרון שיקומי קבוע זאת בשל אחיזתה על גבי השתלים. משכך לאחר הטיפול מתאפשרת לרוב פונקציונליות מלאה. התותבת אינה מצריכה הצבת שתלים מרובים ועל כן היא מהווה פתרון שיקומי מתאים יותר עבור מטופלים הסובלים מחוסר גדול בעצם או עבור מטופלים מבוגרים מאוד שאינם יכולים לעבור הליכים כירורגים מרובים. 

גשרים על גבי שתלים
גשרים יבחרו במצבים בהם חסרות שיניים רבות בלסת התחתונה או בלסת העליונה (ברוב המקרים כאשר יש צורך בשמונה שתלים או יותר). גשר השיניים משקם אזורים שלמים בלסת, והוא מהווה פתרון קבוע מבחינה תפקודית, הגשר עשוי לשפר גם את המראה האסתטי.

קראו עוד: זקוקים להרמת סינוס? המידע שחשוב לדעת לפני ביצוע ההליך

כיצד נבחרת שיטת השיקום המתאימה?
לאחר בדיקה קלינית של המטופל וכן גם צילומי רנטגן, מאבחנים אם יש צורך בטיפול שיקומי חלקי או טוטאלי – כלומר האם יש צורך בהצבת בודדים ועל גביהם שיקום או בשיקום של לסת שלמה. אם מדובר בשיקום חלקי לרוב יתבצעו גשרים, ואם יש צורך בהשלמת לסת שלמה כמות השתלים תהיה גדולה יותר והשיקום על גבי השתלים יתבצע באמצעות מספר גשרים או באמצעות תותבות. ההחלטה על צורת השיקום תלויה בהעדפות המטפל, בכמות העצם הקיימת ובכמות השתלים שיוחדרו. 


הכתבה בשיתוף עם ד"ר אספרנסה אלנאבולסי, רופא שיניים, מנהל מרפאת שיניים אספרנסה המתמחה בכל סוגי רפואת השיניים. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר הילטון קנגיסר
ד"ר הילטון קנגיסר רפואת שיניים
4.9
( 25 חוות דעת )
"דר הילטון קנגיסר מקצועי, סבלני, מסביר ,ועדין ואכן ההרגשה היא לא טראומטית. הטיפול נעשה באווירה נינוחה. ההרגשה היא שהמטופל נמצא בידיים מיומנות…. ממליצה בחום…."
ד"ר מנחם דויטש
ד"ר מנחם דויטש רפואת שיניים
5.0
( 7 חוות דעת )
"מצויינת"
פרופ' זיו מזור
פרופ' זיו מזור רפואת שיניים
מנהל מרפאה רב תחומית ומרכז לטיפולי חניכיים והשתלות שיניים בתל אביב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר אספרנסה אלנאבולסי

שאלות מתוך פורום השתלות דנטליות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו