//

שום, בצל: האם ירקות אלו עשויים להפחית את הסיכון לסרטן השד?

מחקר חדש בדק את השפעתה של צריכת שום ובצל בקרב נשים בפורטו ריקו, וטוען כי ירקות אלו עשויים להפחית משמעותית את הסיכון לסרטן השד. האמנם? הפרטים בכתבה
כתבה פרסומית כתבת חסות
תאריך עדכון: 08/12/2019



מעבר לטעם העשיר שלהם, שום ובצל הוזכרו לא פעם כבעלי יתרונות בריאותיים בהקשר של מחלות שונות, בהן סוכרת, מחלות לב ואף סרטן. 

בהקשר של סרטן, מספר מחקרים חקרו את הקשר שבין צריכת שום ובצל ובין הסיכון לסרטן קולורקטלי, סרטן הקיבה וסרטן הפרוסטטה. באופן כללי, מחקרים אלו מצאו כי ככל שאנשים צורכים יותר שום ובצל, כך קטן הסיכוי שלהם לפתח אחד מסוגי סרטן אלו.

לצד כל אלו, עדיין לא נעשה מחקר מקיף יותר שנעשה על הקשר שבין צריכת שום ובצל וסרטן השד. כעת, מחקר חדש של אוניברסיטת המדינה של ניו-יורק שבבאפלו, אשר פורסם בכתב העת Nutrition and Cancer, בדק קשר זה באוכלוסיית נשים בפורטו ריקו. למה דווקא בפורטו ריקו? משום ששיעור הלוקות בסרטן השד במדינה זו הוא נמוך ביחס לארה"ב. בנוסף, באי זה ישנה צריכה מוגברת של רוטב סופריטו, המורכב מכמויות גדולות של שום ובצל. 


קראו עוד: גילוי מוקדם של סרטן השד: הבדיקות שחשוב שתכירי 

שום, בצל וסרטן השד

לצורך המחקר, החוקרים בחנו תיעודיים קליניים של 314 נשים בגילאים 30 עד 79 אשר חלו בסרטן השד בין השנים 2008-2014. בנוסף, החוקרים בחנו 346 נשים בקבוצת בקרה, שתאמו מבחינת גיל ואזור גיאוגרפי, אך היו ללא היסטוריה של סרטן, מלבד סרטן העור שאינו מלנומה.

החוקרים נעזרו בשאלונים כדי ללמוד על דפוסי התזונה וצריכת השום והבצל של המשתתפות, כולל צריכה של סופריטו. לאחר מכן השתמשו החוקרים במתודה המאפשרת למצוא קשר בין צריכה של שום ובצל ובין הופעה של סרטן השד, תוך התאמת גורמים כגון גיל, השכלה, היסטוריה משפחתית, BMI, מצב עישון ועוד.

67% סיכון מופחת לסרטן השד

החוקרים מצאו קשר הפוך בין צריכה בינונית וגבוהה של שום ובצל לבין מקרים של סרטן השד, וזאת בהשוואה לצריכה נמוכה של ירקות אלו. במילים אחרות – נמצא כי צריכה מוגברת של שום ובצל עשויה להגן מפני סרטן השד באוכלוסיית המחקר.

בחינה של צריכת הסופריטו לבדו הראתה כי נשים שצרכו אותו לפחות פעם ביום היו בעלות 67% סיכון מופחת לסרטן השד, בהשוואה לאלו שלא צרכו כלל.


שום ובצל מונחים על משטח עץ, מחקר חדש מצא כי צריכה יומית שלהם מפחיתה סיכון לסרטן השד ב-67%



מה יש בשום ובצל אלו שעשוי להפחית את הסיכון לסרטן השד?

קיימים מעט מחקרים על סרטן השד בפורטו ריקו, ומחקר זה, שהוא שיתוף פעולה בין פורטו ריקו לארה"ב, רצה לבחון מדוע שיעור החולות במדינה זו נמוך ביחס לארה"ב, ואף נמצא במגמת ירידה, בעוד שבארה"ב שיעור החולות הולך וגדל.

למרות שזהו מחקר תצפיתי שאינו מסביר את המנגנון שמאחורי הממצאים, החוקרים משערים שתרכובות ההפלבונולים והאורגנו-גופרית המצויות בשפע בבצל ובשום, עשויות להיות אחראיות על ההשפעה נוגדת הסרטן.

למעשה, התרכובות S-allylcysteine, diallyl disulfide ו-diallyl sulfide המצויות בשום ו-alk(en)yl cysteine sulphoxides המצויה בבצל, כבר ידועות למדע כבעלות תכונות נוגדות סרטן בבני אדם, כמו גם בבעלי-חיים, כפי שנמצא בניסויים מסוימים שנעשו על בעלי חיים.

מגבלות המחקר

אחת ממגבלות המחקר היא שהוא קטן. מספר הנשים שמעולם לא צרכו שום או בצל היה קטן מדי כקבוצת התייחסות, וייתכן כי התוצאות לא העריכו נכונה את הקשר האמיתי בין צריכות שום ובצל לסרטן השד.

יתרה מזאת, אין מתכון סטנדרטי לסופריטו והוא יכול להשתנות מאדם לאדם, ולכן לא ניתן להעריך במדויק את כמות השום והבצל שבסופריטו. זאת ועוד, סופריטו מכיל מרכיבים נוספים (כגון עגבניות, כוסברה, פלפל שחור ועוד) ומאחר שמודל המחקר לא הותאם למרכיבים אלו, לא ניתן לדעת בוודאות שתוצאות המחקר נבעו רק מההשפעה של שום ובצל. 



פורומים סרטן השד

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
טיפול ב לטרוזול ריקי 08/08/2020 14:11
  • שלום, בתי (בת 49) עברה כריתה חלקית לפני 3 וחצי שנים, מאז היא מטופלת בטומקסיפן. הגידול היה מסוג לובלרי. היות ובתי כבר לא מקבלת מחזור מזה שנה, הרופאה הציעה שכדאי לעבור לטיפול בתרופה לטרוזול. זו תרופה עם הרבה מאד תופעות לוואי, ואת הטומקסיפן, בתי כבר לוקחת זמן רב, וחוץ מהשמנה (שהיא בהחלט בעיה) אין יותר מידי תופעות נוספות. השאלה היא האם הטיפול בלטרוזול עדיפה? או מה ידוע לגבי יעילותה? כמה שנים צריך לקחת אותה? תודה על כל מענה. אמא דואגת

  • + הוסף תגובה
שד שמאלי תחושה מוזרה אני 07/08/2020 04:55
  • שלום. יש לי דקירות בשד השמאלי ברציפות כבר זמן מה, הוא נפוח יותר מהשני וקשה יש בו גושים וכואב לי בו האם זה אומר משהו?

  • + הוסף תגובה
שד ד"ר נעה אפרת בן ברוך 07/08/2020 09:47
  • אני מאד ממליצה לך לגשת בהקדם לבדיקה על ידי כירורג שד. או רופא משפחה

  • + הוסף תגובה
שינויים בשד פה 29/07/2020 20:20
  • שלום רב, בת 34 מטופלת פוריות מזה 4 שנים ( מקבלת הורמונים במינונים הכי גבוהים) ברקע כשל שחלתי על רקע לא מוסבר ומספר אירועי תרומבופלביטיס כתוצאה מהאסטרוגנים ככל הנראה אי לזאת נוטלת קלקסן 60. בריאות כללית תקינה.( בירור המטולוגי מלא תקין) בחודשים האחרונים כ4/5 שמתי לב לשינויים קלים בשד הופעת נמשים באזור בתחתית השדאם מותחים את השד זה נראה כמו סטיפלינג..ובאחד השדיים ממצא חדש יחסית - מורם קטנטן להערכתי כ2 מ"מ בעל מראה מעט ארוזיבי כמו קילופי עור זה לא נעלם וגם לא שמתי לב שגדל מזה כ4 חודשים. לאור הטיפולים אני במעקבים אצל כירורג שד כל חצי שנה ( תור עוד 3 שבועות) בדיקה אחרונה כולל us תקינה . אחת הכיררוגיות ציינה שיש לי שד פיברוציסטי השנייה חלקה לדעתי יש לעיתים מרגישה כמו גושים תת עורים ניידים וכואבים משתנים לאורך המחזור החודשי. בירור של brca שלילי לשמחתי. בקרע משפחתי סרטן שד ושחלה. האם לדעתך יש מקום לדאגה? צריך לבקש משהו בבדיקה הקרובה, להשב את תדומת לבה של הרופאה למשהו?

  • + הוסף תגובה
שינויים בשד פה 31/07/2020 18:11
שינויים בשד ד"ר נעה אפרת בן ברוך 31/07/2020 19:10
  • לא נשמע לי מדאיג ספרי לרופאה את כל מה שכתבת לי כאן

  • + הוסף תגובה

הצטרפו לאינדקס הרופאים!