דלג לתוכן
ד"ר אלכסנדר שולקין ד"ר אלכסנדר שולקין

לשים סוף להתקפי החרדה

הם מתפרצים ללא כל איום מוחשי, גורמים למגוון תגובות פיזיולוגיות ועלולים לפגוע משמעותית באיכות החיים: מה גורם להתפתחות של התקפי חרדה ואיך ניתן לטפל בהם ביעילות? התשובות בכתבה

מאת: ד"ר אלכסנדר שולקין
תאריך פרסום: 04/12/2019
2 דקות קריאה
ד"ר אלכסנדר שולקין בשיתוף עם ד"ר אלכסנדר שולקין i מנהל מחלקה פסיכיאטרית במרכז לבריאות הנפש "טירת הכרמל"


הם מופיעים ללא כל סיבה מוחשית וגורמים לתחושת פחד גדול המלווה פעמים רבות גם בתגובות גופניות. התקפי חרדה הם תופעה נפוצה שעלולה לפגוע באופן משמעותי בשגרת החיים. התקפי חרדה מוכרים כבר שנים רבות, ובשנות החמישים של המאה הקודמת הם תוארו כביטוי גופני לדיכאון. הוכחה לכך שמדובר בדיכאון היא כי שיעור הפעילות האובדנית בקרב הלוקים בהתקפי חרדה, שווה, ולעיתים אף גבוה יותר מאשר זה הקיים בקרב חולי דיכאון בלבד והטיפול הכי יעיל להתקפי חרדה הוא בנוגדי דיכאון.


אישה צעירה סובלת מהתקף חרדה



מה מקורם של התקפי החרדה ?
התקף חרדה מתפרץ בשל התעוררות של המערכת הוגטטיבית (המערכת אשר מנהלת את תגובות האיברים הפנימיים הנובעות מאירועים חיצוניים). פעמים רבות הביטוי לו הוא תגובה פיזיולוגית, כמו לדוגמה סחרחורת, דפיקות לב מואצות, שלשולים, השתנה תכופה ועוד. ההתקף מלווה לרוב בתחושת פחד ממוות או בחשש ניכר מאבדן העשתונות. 

בשונה מהפרעת חרדה שעלולה להימשך לאורך זמן, התקף חרדה נמשך לרוב דקות ספורות (כ-10-15 דקות). ההתקפים יכולים להופיע מספר פעמים ביממה ולגרום לפגיעה תפקודית קשה. 

מהם הגורמים להתפתחות של התקפי חרדה?
אחד הגורמים המרכזיים להתפתחות התקפי חרדה הם אירועי דחק בעבר: מחקרים סטטיסטיים שונים הראו כי רבים הלוקים בהפרעה חוו אירוע מעורר סטרס משמעותי כשנה לפני התפרצות ההתקפים.

בנוסף, קיים קשר בין שינויים ברקע הורמונלי האופייניים מאוד בנשים בתקופת הפוריות ואפילו שינויים במזג האוויר, לבין התפתחות של התקפי חרדה. ההתקפים נוטים להתפרץ בעונות הסתיו והאביב. הסבר אפשרי לכך הוא כי השינויים הדרסטיים בלחץ האוויר בתקופות אלו, אשר דורשים הסתגלות של המערכת הוגטטיבית ועל כן מעלים את הסיכוי להופעה של התקף חרדה. 

הגנטיקה מעלה גם היא את הסיכוי להתפתחות התקפי חרדה. הגורמים התורשתיים דומים לאלו הקשורים בדיכאון. מעבר לכך, אנשים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז מצויים בסיכון גבוה יותר להתפתחות של הפרעות חרדתיות או דיכאוניות. 

איך מאבחנים?
האבחנה מתבססת על תמונה קלינית טיפוסית, תוך שלילה של מצבים בריאותיים שונים שיכולים להוביל לתסמינים פיזיולוגיים דומים, בהם בעיות לב, לחץ דם, בעיות במערכת העיכול ועוד. לרוב הפניה לפסיכיאטר מומחה מתבצעת רק לאחר מספר התקפים אשר מופיעים בתדירות גבוה ופוגעים ביכולת התפקוד. 


כיצד ניתן לטפל בהתקפי החרדה?
הטיפול בהפרעות חרדה כולל שילוב של תרופות נוגדות דיכאון וחרדה. התרופות מותאמות אישית לכל מטופל על ידי פסיכיאטר מומחה. בחירת התרופה המתאימה חשובה במיוחד כדי למנוע תופעות לוואי כתוצאה מנטילתה ולאפשר לאדם לקיים שגרת חיים תקינה. לצד הטיפול התרופתי ניתן להוסיף גם טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). 


תוך כמה זמן צפויה הקלה במצב?
הטיפול התרופתי מסייע בהשגת תוצאה טובה ומהירה יחסית. עם זאת, חשוב לציין כי הפסקת הטיפול עלולה ליצור רגרסיה ואף להוביל לחזרת ההתקפים. משך הטיפול הממוצע בהפרעות חרדה הוא כשנה וחצי, אך במקרים רבים משך הטיפול קצר יותר באופן משמעותי. פסיכיאטר בעל ניסיון בטיפול בהפרעות חרדה יסייע בהתאמה מיטבית של התרופות ובניהול טיפול נכון שעשוי לתרום להקלה במצב ואף להוביל להחלמה. 


הכתבה בשיתוף עם ד"ר אלכסנדר שולקין, מומחה בפסיכיאטריה, מנהל מחלקה פסיכיאטרית במרכז לבריאות הנפש "טירת הכרמל". הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יעל קולסקי
ד"ר יעל קולסקי פסיכיאטריה
רופאה פסיכיארטית
ד"ר ליליאנה מאואס זינגר
ד"ר ליליאנה מאואס זינגר פסיכיאטריה
לשעבר רופאה בכירה וראש צוות במרפאת שלוותה
ד"ר רם מירז
ד"ר רם מירז פסיכיאטריה
פסיכאטר מומחה ,פסיכוטרפיסט ,פסיכאטר משפטי
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר אלכסנדר שולקין

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו