דלג לתוכן
ד"ר דני בלום ד"ר דני בלום

להדפיס ולשמור: מה שחשוב לדעת על הפרופיל הצבאי, רגע לפני הצו הראשון – ואחריו

מהם הפרמטרים שבאמצעותם נקבע הפרופיל הצבאי, האם ניתן לשנות אותו ולמי כדאי לפנות במקרים בהם יש צרוך בערעור על החלטת הועדה הרפואית? התשובות בכתבה הבאה

מאת: ד"ר דני בלום
תאריך פרסום: 09/12/2019
4 דקות קריאה
ד"ר דני בלום בשיתוף עם ד"ר דני בלום i בעל מומחיות וניסיון רב שנים בתחום הפרופיל הרפואי הצבאי ועקרונות קביעתו במסגרת הועדה הרפואית בצה"ל



אחת הבשורות המשמעותיות ביותר עבור מתבגרים ומתבגרות בישראל היא ההודעה על השיבוץ לשירות הצבאי. ההחלטה בנוגע לתפקיד הרלוונטי תלויה בראש ובראשונה בצרכי הצבא, אך היא מתבססת גם על הרצונות של המתגייס/ת, על הנתונים האישיים ועל המצב הרפואי.

נערים צעירים שהתגייסו לצה"ל


גורמי כוח אדם הם אלו אשר קובעים את השיבוץ הצבאי, תוך התייחסות למצב הבריאותי. בשל העובדה שלא מדובר ברופאים, כדי שגורמי כוח האדם יוכלו להתחשב במצב הבריאותי בעת קבלת החלטה על אודות השיבוץ, הם מסתמכים על שיטת קידוד מספרית אשר מבטאת את רמת הבריאות (הפרופיל) והבעיות הרפואיות הספציפיות, המכונות סעיפי ליקוי. 

כלומר, הפרופיל וסעיפי הליקוי מהווים מעין תרגום של המצב הבריאותי הכללי והבעיות הרפואיות הספציפיות לנתונים מספריים. השיבוץ צפוי להתאים למצב הבריאות הכללי של המתגייסים וכך למנוע מצב של פגיעה אפשרית בבריאות המועמד לשירות ביטחון (המלש"ב) או החייל/ת מחד, ומקרים בהם לא ניתן לבצע את התפקיד כראוי עקב ליקויים בריאותיים שונים, מאידך. מה המשמעות של הפרופיל וסעיפי הליקוי, מהו תהליך קביעת הפרופיל והאם ניתן לשנותו? התשובות שחשוב לדעת בכתבה הבאה. 

מהו תהליך קביעת הפרופיל?

בהגיע לגיל 17, כל נער/ה מזומנים ע"פ חוק שירות הביטחון ללשכת הגיוס, לתהליך מיון המוכר יותר "כצו ראשון". במהלכו נקבעים הנתונים האישיים ועל פיהם כאמור יקבע השיבוץ. תהליך המיון כולל מספר תחנות, בהן גם זו הרפואית בה נקבע הפרופיל. 

אילו בדיקות רפואיות מתבצעות במהלך הצו הראשון?

התחנה הרפואית כוללת בדיקת גובה ומשקל, בדיקת שתן (אותן ניתן לבצע קודם במסגרת קופת החולים), בדיקת ראייה (הניתנת לביצוע קודם אצל רופא עיניים/אופטומטריסט לאלו המרכיבים משקפיים), ובדיקת רופא/ה אשר מהווה גם וועדה רפואית.

בדיקת הרופא/ה כוללת מעבר על שאלון רפואי מפורט שנשלח עוד קודם לכן לבית הנער/ה ובדיקה פיזית. בסוף הבדיקה הרופא/ה יסכם את כלל הנתונים והבעיות הרפואיות, ובהתאם להם יקבעו הפרופיל וסעיפי הליקוי. 

סעיף ליקוי הוא מספר בן חמש ספרות אשר מבטא את הבעיה הרפואית הספציפית ממנה סובל המועמד, כמו גם את דרגת חומרתה (המיוצגת בספרות 1-7). 

הספרה האחרונה בסעיף מבטאת את דרגה החומרה. לחייל/ת יכולים להיות מספר סעיפי ליקוי, המייצגים מספר בעיות רפואיות. הפרופיל נקבע בהתייחס לסעיף הליקוי בעל דרגת החומרה הגבוהה ביותר, ולא על פי מספר הסעיפים. 

מה המשמעות של כל אחת מתוצאות הניקוד של הפרופיל הצבאי?

קיימים שבעה מדרגים, כל אחד מהם מיוצג באמצעות מספר: 

פרופיל במדרג כשיר לשירות - פרופיל 97

כשיר לשרת ביחידות מובחרות וסיירות- פרופיל 82

כשיר לשרת ביחידות חי"ר- פרופיל 72

יחידות אג"מ (שריון, תותחנים, נ"מ וכו'), חובש קרבי- פרופיל 64

תפקידים תומכי לחימה (יתכן גם שיבוץ עורפי)- פרופיל 45

תפקידי מנהלה. 

פרופיל במדרג אי כשירות לשרות 
מהווה פטור משירות צבאי מסיבה בריאותית

פרופיל 24
מתאר מצב של אי כשירות זמנית. במקרים אלה המצב יכול להשתנות לטובה או לרעה. בתום תקופת פקיעת הפרופיל הזמני, תערך ועדה רפואית נוספת להערכת המצב הבריאותי. 

פרופיל 21
אי כשירות קבועה: מסיבות פיזיות, כמו לדוגמה סוכרת תלויה באינסולין, חרשות, מחלות מעי דלקתיות (קרוהן, קוליטיס ועוד); מסיבות נפשיות (פסיכיאטריות). 

פרופיל 25
מתנדבים לשירות ביטחון אשר נפסלו רפואית, אך בחרו להתנדב לצה"ל.

אילו מצבים יכולים להשפיע על הפרופיל?

קיימים מגוון מצבים בריאותיים אשר יכולים להיחשב כסעיפי ליקוי ולהשפיע על הפרופיל. למעשה, גם מצבים גופניים שונים, כמו תת משקל, גובה נמוך או גבוה מאוד, בעיה בראיית עומק ועוד, עלולים להקנות סעיפי ליקוי. מצבים אלו עלולים להשפיע על יכולת התפקוד ועל כן פוסלים את האפשרות לשרת בתפקידים מסוימים (לדוגמה – ראיית צבעים חשובה לתפקיד חשמלאי רכב, ראיית עומק לאיסוף קרבי).

במצבים מסוימים בשל חוסר מידע או צורך במידע נוסף, הרופא/ה יבקש חוות דעת נוספת על מנת לקבוע את הפרופיל. חוות הדעת תינתן על ידי הרופא המטפל בקופת החולים או על-ידי רופא מומחה בלשכת הגיוס. 

האם כדאי להסתיר מידע רפואי כדי לקבל את השיבוץ הרצוי?

הסתרת מידע רפואי מהצבא אינה חוקית, וחשוב מכך היא עלולה להוביל לשיבוץ שאינו מתאים למצב הבריאותי וכך להוביל להחמרה שלו.  לכן, יותר משהדבר אסור, הוא גם בהחלט לא מומלץ. 


האם ניתן לשנות את הפרופיל?

קיימים מספר מצבים בהם ניתן לפנות ללשכת הגיוס ולבקש ועדה רפואית נוספת לשם שינוי הפרופיל, בהם:

1.  אם קיים מידע חדש ומשמעותי בנוגע למצב הבריאותי
לדוגמה, שבר שכתוצאה ממנו קיימת הגבלה מתמשכת; גילוי של מחלות משמעותיות, בהן סוכרת או יתר לחץ דם ועוד. 

2.  אם חל שינוי במצב רפואי ידוע
אם התרחשה הטבה או החמרה במצב אשר יכולה להשפיע על הפרופיל, כגון החמרה ניכרת במצב הראייה, ניתוח לייזר להסרת משקפיים ועוד. 

האם ניתן לשנות את הפרופיל גם במהלך השירות הצבאי?

אם קיימת מחלה משמעותית או מחלה אשר גורמת למגבלה תפקודית מתמשכת, ניתן לפנות לרופא/ת היחידה לשם בחינת הצורך לקיום של ועדה רפואית. גם אם המצב הבריאותי השתפר במהלך השירות, ניתן לגשת לרופא לשם בקשת ועדה רפואית חוזרת להעלאת הפרופיל.

אם תוצאות הועדה לא הראו שינוי משמעותי בפרופיל או בסעיפי הליקוי, החייל/ת ימשיך/תמשיך לשרת באותו התפקיד. אם הפרופיל השתנה בצורה משמעותית, ניתן לעבור לתפקיד אחר בתוך היחידה או לשנות את התפקיד. 

במקרים בהם הפרופיל שנקבע אינו מתאים לי, עם מי כדאי להתייעץ?

לעיתים, מלש"בים רבים ואף חיילים במהלך השירות, סבורים כי הפרופיל אשר נקבע על-ידי הועדה הרפואית אינו הולם את מצבם הבריאותי. גם כאשר המצב בריאותי החמיר או השתפר בחלוף הזמן, פעמים רבות עולה המחשבה לפניה לוועדה הרפואית כדי לשנות את הפרופיל. במקרים אלו, מומלץ להתייעץ עם רופא בעל ניסיון בתחום הבקיא בפרופיל הצבאי. 


האם שינוי הפרופיל באמת אפשרי?

למרות שהוועדה הרפואית עצמאית להחליט על-פי שיקול דעתה, התייעצות עם רופא בעל ניסיון בתחום בעל היכרות מעמיקה עם ספר הפרופילים עשויה לתרום לשינוי ההחלטה. 

ניקח לדוגמה נער המיועד לגיוס (מלש"ב) הסובל מתסמונת המעי הרגיז לו נקבע פרופיל 82. למרות שמדובר בפרופיל המאפשר שירות לחימה, הוריו של הנער סברו כי בשל חומרת מצבו הדבר לא אפשרי. פנייה לרופא מומחה בפרופיל הצבאי וכתיבת חוות דעת מפורטת על-ידו, אשר כללה המלצה להורדת הפרופיל ל-64 , סייעה בשינוי הפרופיל. 

גם העלאת פרופיל עשויה להתאפשר לאחר מתן חוות דעת של רופא מומחה: כך לדוגמה נער מתבגר שחלם לשרת ביחידה מובחרת סבל ממחלת עיניים הדורשת הזרקת  סטרואידים חודשית. למרות שהחלטת הועדה הייתה כי יש לקבוע לו פרופיל 21 ולשחררו מהשירות הצבאי, חוות הדעת של הרופא המומחה סייעה בשינוי ההחלטה ובהעלאת הפרופיל ל-64. 


הכתבה בשיתוף עם ד"ר דני בלום, רופא ילדים מומחה, רב סרן במיל'. בשרותו הצבאי שירת ד"ר בלום בחיל הרפואה כראש מדור וועדות רפואיות בענף מיון רפואי במפקדת קצין רפואה ראשי, וראש מדור מיון רפואי בבקו"ם (מיטב).  הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עודד קסלר
ד"ר עודד קסלר אורולוגיה
רופא מוהל ואורולוג ילדים ונוער בכיר.
פרופ' דריו פרייס
פרופ' דריו פרייס ילדים
4.9
( 34 חוות דעת )
"פרופ׳ פרייס מקצועי מאוד,נעים וסבלני כלפי המטופל. מסביר את תהליך הטיפול ועונה על כל השאלות . שילוב של מקצוענות ואנושיות! תודה!"
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"וואווו! יצאנו מהביקור המומות ולא הפסקנו לדבר עליה. רופאה שהיא לפני הכל אדם ערכי ומרגש. רופאה שרואה מעבר לבעיה הרפואית. מקצועית. אכפתית. הקדישה לנו מזמנה בלי להסתכל על השעון. קשובה. אכפתית. מומלצת בחום. הלוואי וכל הרופאים ינהגו דומה. מודל לחיקוי!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר דני בלום

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו