דלג לתוכן

ניתוחי לב: מתי ניתן לבצע את הפעולות בגישה זעיר פולשנית?

מהם ניתוחי הלב הנפוצים, באילו מצבים יועדף הפתרון הניתוחי על פני פעולות שמרניות אחרות, ומהם היתרונות בביצוע של ניתוחי לב בגישה זעיר פולשנית? התשובות בפנים

מאת: ד"ר ינאי בן גל
תאריך פרסום: 12/01/2020
3 דקות קריאה
פרופ' ינאי בן גל בשיתוף עם פרופ' ינאי בן גל i מומחה בכירורגיית לב וחזה


ניתוחי לב מספקים מענה לחולים קרדיאליים בהם לא ניתן לטפל ביעילות באמצעים אחרים, כמו תרופות או צנתורים. לרוב, הפניה למנתח לב תתבצע על ידי הקרדיולוג המטפל לאחר שלילת אפשרויות טיפול שמרניות אחרות. 

ניתוחי הלב מהווים פתרון ארוך טווח לבעיות לבביות שונות, ולאחריהם לרוב אין יותר  צורך בביצוע של פעולות, תרופות מיוחדות או טיפולים חוזרים. למרות שהם עלולים להיתפס כפעולה מאיימת, ניתוחים שמתבצעים בשלבים מוקדמים להתפתחות הבעיה הלבבית מתאפיינים באחוזי הצלחה גבוהים ביותר. מהם ניתוחי הלב הנפוצים ובאילו מצבים ניתן יהיה לבצעם בגישה זעיר פולשנית? מה שחשוב לדעת בכתבה שלפניכם. 


אילוסטרציה של ניתוח לב



ניתוח מעקפים

ניתוח מעקפים יתבצע לשם טיפול בחסימה או היצרות של העורקים הכליליים, לרוב בשל מחלה טרשתית. העורקים הכליליים, אשר אמונים על אספקת הדם לשריר הלב, מתחלקים לשלושה ענפים עיקריים. במקרים בהם התפתחה חסימה באחת או יותר ממערכות אלה עולה הצורך בניתוח. 

מטרת הניתוח היא "לעקוף" את אזור החסימה בעורק הכלילי באמצעות כלי דם אחר אשר נלקח מאזור בית החזה ולעיתים אף מאזור הגפיים התחתונות או העליונות. כלי דם זה מחובר אל העורק החסום מעבר לאזור ההיצרות, והוא למעשה "צינור טבעי" חדש המסייע בחידוש אספקת הדם ללב. 

למרות שהוא לעיתים נתפס כפעולה מאיימת, ניתוח מעקפים נחשב להליך ותיק ושכיח מאוד. הלכה למעשה, הידע והניסיון הרב שנצבר הפכו את ניתוח המעקפים להליך בעל תוצאות מצוינות המחזיקות מעמד למשך שנים ארוכות. בהשוואה לצנתורים, ניתוח המעקפים הוכח במחקרים שונים כמפחית את הסיכוי להתקפי לב, מצמצם את הצורך בפעולות חוזרות ואף מאריך חיים. הניתוח עצמו אורך לרוב מספר שעות והוא אינו דורש זמן החלמה ממושך. עם זאת, בדומה לכל ניתוח קיים סיכוי מצומצם להתפתחות של אירועים לא רצויים במהלך או אחרי ביצוע הפעולה הכירורגית. 

ניתוח החלפת מסתם

בלב קיימים ארבעה מסתמים האמונים על כיווניות הזרימה התקינה של הדם בתוכו. המסתם מונע זרימה אחורה של הדם במהלך התכווצות הלב. פגיעה בכל אחד ממסתמי הלב מעמידה את שריר הלב כולו בסכנה. 

קיימות שתי סיבות מרכזיות לפגיעה במסתמי הלב: 

היצרות של המסתם
מצב בו פתח המסתם קטן מן הרגיל ועל כן ישנו מעבר מועט מדי של דם. 

דליפת המסתם
מצב בו מתאפשרת זרימה אחורה  (זרימה דו כיוונית) של דם דרך המסתם. 

ניתוחים להחלפת מסתם כוללים תיקון או החלפה של המסתמים. אם הבעיה הקיימת מאפשרת תיקון בלבד, הוא תמיד יועדף על פני החלפת המסתם כולו. תיקון המסתם מאפשר למטופל לחיות ללא כל צורך בטיפול תרופתי. אם לא ניתן לתקן את המסתם הפגוע, הוא יוחלף במסתם ביולוגי מרקמת חי או במסתם מכאני ממתכת. לעיתים יהיה גם צורך בתיקון או החלפה של מקטע מסוים מאבי העורקים. 

באופן מסורתי, ניתוחי מעקפים וניתוחים להחלפת מסתם, מתבצעים בגישה הפתוחה הדורשת פתיחה של עצם החזה. למרות שפעולה זו עלולה להיתפס כמאיימת, ברוב המקרים היא אינה גורמת לסבל משמעותי או לכאב ניכר, זאת בשל ריכוז נמוך יחסית של סיבי עצבים באזור בית החזה. ההחלמה לאחר הניתוח הפתוח קצרה יחסית ולרוב המטופלים יעמדו על רגליהם לאחר ימים ספורים ויחזרו לשגרת חיים רגילה מספר שבועות לאחר הניתוח. 

עם זאת, המחקר הענף בתחום ניתוחי הלב הוביל למציאת פתרונות שונים שיצמצמו אף יותר את היקפן של הפעולות הכירורגיות. כיום ניתוחי מעקפים והחלפת מסתמים ניתנים פעמים רבות לביצוע גם בגישה זעיר פולשנית. 

מהם ניתוחי לב זעיר פולשניים?

ניתוחים זעיר פולשניים אינם דורשים פתיחה של עצם החזה והם מתבצעים דרך פתח זעיר במרווח הבין צלעי. במהלך הניתוח הרופא המנתח צופה באזור הניתוח או ישירות דרך הפתח הקטן בגוף החולה או על ידי מיכשור וידאו מתקדם המעביר את שדה הניתוח למסך בעל ניגודיות חדה המצוי בחדר הניתוח. לניתוחי לב זעיר פולשניים מספר יתרונות בולטים, בהם יתרון קוסמטי והימנעות מצלקת משמעותית לאחר הניתוח, התאוששות מהירה, שימוש בפחות מנות דם וכאבים מתונים יותר לאחר ביצוע הפעולה. 


האם בכל מצב ניתן יהיה לבצע ניתוחי לב בגישה זעיר פולשנית?

קיים מגוון רחב של התוויות והתוויות נגד אנטומיות, מורפולוגיות וטכניות לביצוע ניתוחי לב בגישה הזעיר פולשנית. על כן, טרם לביצוע הניתוח חשוב להתייעץ עם כירורג לב מיומן, שלו ניסיון אמתי בביצוע ניתוחיםבמגוון הגישות הניתוחיות השונות. כך ניתן יהיה לבצע את הניתוח בגישה שתאפשר ניתוח מוצלח ובטוח וזאת ב"מחיר" של חתך ניתוחי קטן במידת האפשר. 


הכתבה בשיתוף עם ד"ר ינאי בן גל, מנהל המחלקה לניתוחי לב וחזה במרכז הרפואי תל-אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' נחום נשר
פרופ' נחום נשר כירורגיה של בית החזה
5.0
( 5 חוות דעת )
"חווית טיפול מקצועית ומסבירת פנים. מומלץ מאד"
ד"ר ארז קכל
ד"ר ארז קכל כירורגיה
מנהל היחידה לניתוחי לב-חזה בביה"ח פוריה, מנהל מרפאת הפצעים אחרי ניתוחי לב במרכז הרפואי שיבא
ד"ר רונן גלילי
ד"ר רונן גלילי כירורגיה
מומחה לכירורגיית חזה והשתלת איברים, מנהל היחידה לניתוחי ריאות - מחלקת ניתוחי לב וחזה, המרכז הרפואי כרמל
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' ינאי בן גל

שאלות מתוך פורום ניתוחי לב

בניהולו של ד"ר דוד יעקובי
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו