דלג לתוכן

לא רק תרופות: אלה הן השיטות לטיפול באפילפסיה

היא נפוצה בעיקר בצעירים, מתפתחת לרוב מסיבה לא ידועה וגורמת להפרעה בפעילות החשמלית של המוח: מחלת האפילפסיה מתבטאת לרוב בפרכוסים הפוגעים באיכות חייו של החולה ועלולים אף להיות מלווים באבדן הכרה. איך ניתן לאבחן את המחלה, מה היתרון בדור החדש של התרופות לטיפול באפילפסיה ואילו פתרונות עשויים להועיל כאשר הטיפול התרופתי אינו מסייע במיתון ההתקפים? התשובות בכתבה

מאת: ד"ר רפיק מסאלחה
תאריך פרסום: 23/02/2020
3 דקות קריאה
ד"ר רפיק מסאלחה בשיתוף עם ד"ר רפיק מסאלחה i מנהל מרפאה יועצת שירותי בריאות כללית ואדי ערה


אפילפסיה היא מחלה של מערכת העצבים המרכזית אשר גורמת להפרעה בפעילות החשמלית של המוח. אפילפסיה מתבטאת לרוב בפרכוסים מסוגים שונים אשר יכולים להופיע ללא כל טריגר חיצוני או בחשיפה לגורמים סביבתיים שונים, כמו חסך בשינה או הבזקי אור. המחלה נפוצה בעיקר בקרב צעירים מתחת לגיל 17.

ילדה נתמכת באמה לאחר התקף פרכוסים בעקבות מחלת האפילפסיה


מה גורם לאפילפסיה?

בקרב רוב החולים מדובר במחלה אדיופטית, כלומר במצב אשר מתפתח ללא כל סיבה ידועה. באחרים, מדובר במחלה סימפטומטית הנגרמת עקב נזק מוחי אותו ניתן לראות בבדיקת הדמיה. מבין המצבים הנפוצים שעלולים להוביל לאפילפסיה נכללים חבלת מוח, דלקת מוחית או הפרעה מולדת במוח. בנוסף, אירועים מוחיים, בעיקר במבוגרים, עלולים לעורר אפילפסיה. מצב זה מכונה גם התקף אפילפטי משני. במיעוט המקרים מדובר במחלה תורשתית. 


קיימים שני סוגים מרכזיים של המחלה:

אפילפסיה כללית
מצב בו קיימת הפרעה חשמלית (פוקוס) המשפיעה על הפעילות בחלקי מוח שונים ומדכאת אותה. אפילפסיה כללית יכולה להתבטא בהתקפים הכוללים אבדן הכרה, נפילות ופרכוסים כלליים. לעיתים היא תלווה גם בנשיכת לשון ואיבוד שליטה על הסוגרים. סוג זה של המחלה יכול להתבטא גם בניתוקים קצרים (אבסנס) הנמשכים שניות אחדות. 


אפילפסיה מוקדית
מצב בו ההפרעה החשמלית משפיעה על חלק אחד של המוח בלבד. ביטויה של האפילפסיה מוקדית תלוי באזור בו קיימת ההפרעה. אפילפסיה מוקדית יכולה לגרום להפרעות פסיכו-מוטוריות, לקפיצות של הגפיים העליונות או התחתונות ועוד. לעיתים, אפילפסיה מוקדים עלולה להפוך לכללית – מצב המכונה גם הכללה משנית.


כיצד ניתן לאבחן?

אבחון המחלה מתבסס בעיקרו על אנמנזה, בחינת ההיסטוריה של הרפואית ותשאול מקיף של הילד והוריו. בנוסף תתבצע גם בדיקת MRI או בדיקת  EEG לזיהוי המוקד האפילפטי. 

כיום ניתן להשתמש גם בבדיקת וידאו EEG במהלכה החולה מאושפז לשבוע ימים ומחובר לאלקטרודות אשר מבצעות רישום של גלי המוח. בדיקה זו מסייעת לאבחון של סוג ההתקף, איתור של האזור בו מתרחשת ההפרעה החשמלית ובחינת אופן התפשטותה. 

בדיקת MEG תורמת גם היא לאבחון המחלה והיא מאפשרת לבחון את הפתולוגיה במוח ואת פירוט האותות החשמליים. כלומר, באמצעותה ניתן לבחון את הפגיעה המבנית והפיזיולוגית במקביל.

מהם הטיפולים החדשים במחלה?

השלב הראשון של הטיפול במחלה כולל שימוש בתרופות. התרופות האפילפטיות נמצאות בשימוש שנים רבות והן מספקות מענה יעיל עבור רוב החולים. 

הטיפול התרופתי באפילפסיה התפתח במרוץ הזמן, והדור החדש של התרופות משפיע על הרצפטורים (הקולטנים) בתאי המוח אשר מקבלים את הזרם החשמלי. היתרון המרכזי בתרופות ממוקדות אלו הוא תופעות הלוואי המעטות אשר מתפתחות כתוצאה מנטילתן. הטיפול התרופתי ניטל באופן יומיומי. בחולים קשים ניתן אף להשתמש בשילוב של מספר סוגי תרופות במקביל. 

במקרים בהם הטיפול התרופתי לא הועיל במיתון חומרת ההתקפים ותדירותם יישקל ניתוח להשתלת קוצב לשם גירוי חשמלי של עצב הואגוס. כך, ניתן לדכא את הפעילות החשמלית הלקויה במוח ולהפחית את תדירותם ועוצמתם של ההתקפים. 

במהלך הפעולה מושתל הקוצב באזור בית החזה העליון וממנו יוצא חוט אשר מגיע אל העצב. בזמן התקף, הקוצב מגרה את העצב ושולח אותות חשמליים אל המוח המסייעים בהסדרת הפעילות. שיטה זו מספקת מענה לכשליש מהחולים אך היא אינה חפה מתופעות לוואי, בהן צרידות, שיעול יבש ועוד. 

DBS 
טיפול זה כולל השתלה של אלקטרודה באזור בו קיים חשד לפגיעה חשמלית המובילה לאפילפסיה. בנוסף מושתלת בטרייה מתחת לקרקפת אשר משדרת אותות חשמליים לאלקטרודה. טיפול זה מדכא את הפעילות החשמלית במוקד האפילפסיה ומסייע בהפסקת ההתקפים. 

הקרנות לאזור המוקד האפילפטי
במצבים בהם הטיפולים שפורטו לעיל לא הועילו, ניתן לבצע טיפול בקרינה לאזור בו קיימת ההפרעה החשמלית וכך להוביל להרס שלו. אם מדובר באזור בו לא ניתן לבצע טיפולי הקרנות, יתבצע ניתוח מוח פתוח לכריתת המוקד האפילפטי. למרות שאחוזי הצלחת הניתוח לכריתת המוקד גבוהים יחסית, פתרון זה אינו חף מתופעות לוואי וסיכונים ועל כן יבחר במקרים הקשים ביותר שלא הגיבו כלל לטיפולים אחרים. 


הכתבה בשיתוף עם ד"ר רפיק מסאלחה, מומחה לנוירולוגיה, מנהל את מכון בלסם לאבחון ולטיפול נוירולוגי בכפר-קרע. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יהודה ספקוטי
ד"ר יהודה ספקוטי נוירולוגיה
5.0
( 3 חוות דעת )
"דר יהודה ספוקטי הור רופא מקצועי , עם רגישות גבוהה נותן הרגשה טובה מאד זמין לכל דבר ממליצה בחום עליו."
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 3 חוות דעת )
"."
פרופ' ניר גלעדי
פרופ' ניר גלעדי נוירולוגיה
נוירולוג בכיר, מנהל המערך הנוירולוגי במרכז הרפואי תל-אביב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר רפיק מסאלחה

שאלות מתוך פורום אפילפסיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו