דלג לתוכן

בחירות 2020: המפה הפוליטית של הקנאביס הרפואי

מחר נצא לקלפיות בפעם השלישית בתוך שנה. פוליטיקאים רבים יוצאים בהכרזות כדי להגדיל את קהל הבוחרים שלהם ולא בוחלים בהבטחות גם סביב נושא הקנאביס הרפואי. מה הבטיחו לנו ואיפה זה עומד כיום? לפניכם סקירה קצרה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 01/03/2020
3 דקות קריאה


לכמה רגעים היה נדמה שבחירות 2019 עשויות להיות מושפעות מסוגיה אחת שבערה בכותרות: הקנאביס הרפואי. מי שהעלה אותה לתודעה הפוליטית היה ככל הנראה משה פייגלין, יו״ר מפלגת ״זהות״ שבין חבריה נמנה הפעיל החברתי גדי וילצ׳נסקי שפועל לקידום הלגליזציה. אחת מהנקודות העיקריות במצע הפוליטי של ״זהות״ הייתה הנגשת הקנאביס הרפואי במתווה קרוב ללגליזציה מלאה.

סקרי עומק הראו שהנושא בוער בדמם של נתח מקהל המצביעים  וראשי המפלגות מהרו למסור הבטחות בנושא, אך מאחר שכבר עברו שתי מערכות בחירות וטרם הוקמה ממשלה, הפוליטיקאים לא עמדו בשלב זה במבחן התוצאה.


אילוסטרציה: אדם משלשל פתק לקלפי, בחירות 2020 לכנסת ה-23
 Inna Reznik | Shutterstock

מה נאמר בזמנו והיכן זה עומד כיום?

מפלגת השלטון: קידום תחום הגידול והיצוא
ראש הממשלה בנימין נתניהו הציג עמדה עמומה בנושא הקנאביס הרפואי לאורך הדרך. סביב הרעש התקשורתי בנושא בסבב הבחירות הראשון הוא הצהיר שסוגית הלגליזציה לקנאביס ״תיבדק ותיתכן״ . 

עם זאת, נתניהו התייחס בחיוב לענף הצומח במהרה של גידול הקנאביס הרפואי ושל היצוא שלו, גם בזירה הבינלאומית, כאשר נפגש אשתקד עם ראש ממשלת צ׳כיה – אחת מהמדינות המובילות בתחום הקנאביס הרפואי – וציין כי ״תחום הקנאביס הרפואי נמצא בהיי ״.

ח״כ גלעד ארדן, שכיהן כשר לביטחון הפנים מטעם הליכוד בממשלה האחרונה, קידם את רפורמת אי ההפללה לצרכני קנאביס לצורכי פנאי, אך נראה שעבור מטופלי הקנאביס הרפואי אין תכנית לשינוי חוקי, לפחות לפי ההצהרות הנוכחיות. 

קראו עוד: על צבע ועל ריח יש מה להתווכח? על איכות הקנאביס הרפואי בישראל

פרישת פייגלין הורידה את נושא הקנאביס מהכותרות
בסבב השני לבחירות הודיע משה פייגלין ש״זהות״ לא תתמודד, וזאת לאחר שלא עברו את אחוז החסימה בפעם הראשונה. בהמשך יצא בהצהרה שהמניע לפרישתו היה הסכם שנחתם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ובמסגרתו התחייב פייגלין לא לרוץ בתמורה למינויו כשר.

חלק מההבטחות שנכללו בהסכם היו הגשת הצעת חוק ללגליזציה של קנאביס רפואי ופתיחת שוק הקנאביס הרפואי ליצוא, בין היתר כדי להוזיל את מחירי הטיפולים שהאמירו בעקבות הרפורמה החדשה. 

הדבר היה נכון למערכת הבחירות השנייה, אולם נראה שבמערכת הבחירות הנוכחית, השלישית, ההסכם נשכח ויחד איתו גם נושא הקנאביס הרפואי. עם היציאה מהמפה הפוליטית של מי שהעלה אותו לכותרות, נראה שמפלגות אחרות ממעטות להתייחס לנושא בעצמן.


קראו עוד: ארץ זבת חלב וקנאביס? על מגדלות הקנאביס הרפואי הגדולות בישראל

כחול-לבן ללא ירוק
המפלגה הגדולה שנמצאת בתחרות צמודה מול הליכוד לפי הסקרים האחרונים, ממעטת לגבש עמדה סביב הקנאביס הרפואי. ההתייחסות במצע שלהם הייתה בעיקר ליישום מודלים שמרניים לצריכת קנאביס לצורכי פנאי – כדוגמת ״מודל קולורדו״ (אפשרות גידול והחזקה מוגבלת למטופלים רפואית ובהמשך לצורכים למטרות פנאי),  אך לא נשמע מהם קו ברור לגבי תכנית שגיבשו לקידום זכויות מטופלי הקנאביס הרפואי בארץ. 

נראה שאם ייבחרו, קידום הקנאביס הרפואי יהיה תלוי בעיקר על כתפי שר הבריאות שיבחר. לדברי יו״ר המפלגה, ח״כ בני גנץ, המפלגה לא מתכוונת לוותר על תיק הבריאות בכל ממשלה שתקום, אך לא הציע מועמד אחד מטעמם. 

לא ברור האם בכוונתם להחזיר לתפקיד את יעל גרמן, מי שהייתה שרת הבריאות מטעם יש עתיד בממשלה הקודמת, ואם כן – מהן עמדותיה כיום? אולם בשעתו היא זכורה בעיקר כספקנית לגבי יעילותו של הקנאביס כטיפול ולגבי שינוי ההתוויות הרפואיות עבורו .



osbkin | Shutterstock

osbkin | Shutterstock



עמדת המפלגות הקטנות
יתכן שהבשורה טמונה דווקא במפלגות הקטנות, שכן במסגרת ההסכמים הקואליציוניים תיק שר הבריאות עשוי להימסר לכל אחת מהן. מרביתן לא מסרו עמדה רשמית ואינן כוללות הבטחות מפורטות לגבי שינוי עתיד הקנאביס הרפואי בישראל.

אולם העמדות הטשטשו עוד יותר לאחר האחודים הפוליטיים. לדוגמה, מפלגות איחוד הימין בכללן נקטו בעמדה שתומכת בשיפור הבירוקרטיה שעוברים מטופלי הקנאביס הרפואי , אך לא גבשו עמדה מחודשת לאחר האיחוד האחרון שעברו לקראת מערכת הבחירות השלישית. אחת מחברות המפלגה, רוני ססובר, היא בעלת קשרים משפחתיים לחברת הקנאביס קנאביט .

אורלי לוי-אבקסיס שהצהירה על רצונה לקבל את תיק שרת בריאות מטעם איחוד המפלגות העבודה-גשר-מרצ, פרסמה לפני מספר ימים פוסט בעמוד הפייסבוק שלה שבו היא מכירה בסבלם של מטופלי הקנאביס הרפואי ומציינת כי מערכת הבריאות זקוקה לשינוי מדיניות בתחום, אולם לוי-אבוקסיס לא פרטה מה השינוי אותו היא מציעה .

מימין או משמאל – המסרים דומים

הנושא החם של בחירות 2019 נדחק לשולי בחירות 2020, ולצד ההכרה בחשיבות הטיפול בקנאביס הרפואי לחולים שנעזרים בו, מרבית המפלגות נוקטות בגישה דומה – גישה נטולה הבטחות ברורות בקשר לעתיד הקנאביס בארץ.

גם הפעם נצטרך לחכות לתוצאות הבחירות, ואם אכן תקום ממשלה, נמשיך לעקוב ביתר שאת אחר המדיניות שתגבש המפלגה שתחזיק בתיק הבריאות בכנסת ה-23.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' תמר ספרא
פרופ' תמר ספרא אונקולוגיה
אונקולוגית בכירה, מנהלת המרכז לסרטן האישה במרכז הרפואי תל-אביב, בי"ח איכילוב
ד"ר אלכסנדר בני
ד"ר אלכסנדר בני אונקולוגיה
מומחה לאונקולוגיה של מערכת העיכול וטיפול במלנומה בעל ניסיון של כ32 שנה.
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן ריאות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו