דלג לתוכן

נגיף הקורונה והיריון : האם יש סיבה לדאגה?

עם העלייה במקרי הקורונה בארץ ובעולם הולכת וגוברת הדאגה לאוכלוסיות מיוחדות, בהן גם נשים בהיריון. האם הדבקה בהיריון היא חמורה יותר והאם היא עלולה לגרום לסיכונים וסיבוכים מיוחדים לעובר? על אף מספר נמוך יחסית של הריוניות חולות בעולם המדע מנסה לספק תשובות

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 16/03/2020
4 דקות קריאה


מאז דצמבר 2019,  נגיף הקורונה החדש שהתפרץ בסין גרם לתחלואה עולמית במוקדי התפרצות רבים בנקודות שונות על רחבי הגלובוס. התחלואה הנרחבת אף הביאה את ארגון הבריאות העולמי להכריז על מצב חירום רפואי עולמי, כשאחריה מספר רב של מדינות שהכריזו על מצב חירום כללי – וישראל בתוכן.

עד כה פורסמו מספר קווי הנחיה מגורמי בריאות בעולם הנוגעים למניעה, אבחון ואף צעדי טיפול ראשוניים בדלקת הריאות שגורם הנגיף , זאת לאור מספר רב של מקרים שהגיעו לטיפול רפואי בסין ובאירופה. אחד ממוקדי המחקר העיקריים של הרופאים והאפידמיולוגיים (חוקרים המתמחים בחקר מחלות ברמת האוכלוסייה) כעת הוא השלכות הקורונה על אוכלוסיות מיוחדות שעלולות להיות פגיעות במיוחד, בהן גם נשים בהיריון והעוברים שלהן. מספר מחקרים שפורסמו בכתבי עת רפואיים שונים, בין היתר בכתב העת הרפואי המוביל Lancet, במהלך החודשים האחרונים בדקו את השפעת המחלה על נשים בהריון. הנה הממצאים העיקריים.


אישה בהריון מכסה את הבטן במסכה כירורגית, מדמה הגנה על העובר מפני הידבקות בנגיף הקורונה



מעט מקרים אך המחקר רב

ראשית, חשוב לסייג ולציין כי מספר המקרים שנחקרו נמוך יחסית ובשל כך רב הנסתר על הגלוי בכל הנוגע להתמודדות עם הנגיף החדש והמחלה שהוא מסוגל לייצר. 

למרות שקיימת היכרות רבת שנים עם משפחת נגיפי הקורונה, המדע לא פגש בנגיף החדש, SARS-CoV-2, עד לדצמבר 2019. 

במספר רב של בתי חולים בסין נעשו בדיקות לזיהוי הנגיף במי השפיר, ביילודים לאחר הלידה ובחלב האם, על מנת להבין את דרכי ההעברה של נגיף הקורונה באוכלוסיה ייחודית זו. בסופו של דבר תוארו רק תשע נשים עם דלקת ריאות ואבחנה וודאית של נגיף הקורונה, אך לאור הנסיבות הנוכחיות מקרים אלו עוזרים ומשמשים לבניית תוכניות מניעה וטיפול בנשים היריוניות נוספות שעלולות להידבק.

באחד המחקרים שבדקו את קרבתו הגנטית של הנגיף לנגיפים אחרים קיימים וידועים ממשפחת נגיפי הקורונה, נמצא כי הנגיף החדש (SARS-CoV-2) דומה במנגנון ההדבקה לנגיף קורונה מוכר הסארס (SARS-CoV-1) והוא בעל סיכויי הדבקה נמוכים לעוברים וליילודים, מה שיכול להעיד על סיכון נמוך יחסית להדבקה של העובר מאם חולה.

במחקר נוסף שנערך בסין לא נמצאו הוכחות לקיום הנגיף בשק ההיריון או ביילודים לאמהות שנדבקו בנגיף – בין אם פיתחו מחלה ובין אם לא. 

למרות החשש, כנראה מדובר במחלה קלה עבור אמהות לעתיד

אמנם כפי שמראים הנתונים מרחבי העולם מחלת הקורונה כמעט ואינה פוגעת בצעירים, בילדים ובתינוקות, אך מקרים נקודתיים של הדבקה בתינוקות או ביילודים אכן נרשמו בעולם ואף בישראל זוהה מקרה אחד של הדבקת תינוק בן שישה חודשים  .

מחקרי עבר שבדקו 'קרוב משפחה' של נגיף הקורונה החדש, נגיף הסארס (SARS), במהלך היריון הראו קשר להירעות גבוהה של סיבוכים לאם וליילוד כמו הפלה ספונטנית, לידה מוקדמת, הגבלת גדילה תוך-רחמית, צורך בהנשמה, אשפוז ביחידת טיפול נמרץ ואף כשל רב מערכתי. מנגד, נשים היריונית שנדבקו בנגיף הקורונה החדש שנחקרות במהלך המגיפה הנוכחית חוות משמעותית פחות סיבוכים מאשר ציפו בקהילה הרפואית.

בהשוואה שנערכה בין נשים בהריון ולא היריוניות שחלו לא נמצאו הבדלים משמעותיים בתסמינים או במאפיינים הקליניים ואף נראה שההיריוניות צפויות לעבור את המחלה באופן קל יותר מאשר אלו שנדבקו בנגיפים אחרים ממשפחת הקורונה (כמו SARS-CoV-1). 

עדיין נשארים על האצבע על הדופק

נכון לשבוע השני של מרץ 2020, ישנם שני מקרים מאושרים של הדבקה בקורונה בקרב יילודים (שגילם קטן מארבעה שבועות), כאשר אחד מהם פיתח את המחלה כ-36 שעות מהלידה ולא ניתן היה לזהות גורם ברור להדבקה ולא ניתן היה לאשר בוודאות כי נדבק מהאם במהלך ההיריון או במעבר בתעלת הלידה.

למרות החדשות המרגיעות למדי, חשוב לציין שההתמודדות והמחקר סביב נגיף הקורונה החדש עוד נמצאים בתחילת הדרך ורק מספר קטן של מקרים נחקר ונבדק. על כן, יש חשיבות למחקרים נוספים שמתבצעים כעת ויתפרסמו בחודשים הקרובים. מחקרים אלה יוכלו לספק לנו הבנה מקיפה יותר על  התנהגות הנגיף, דרכי ההדבקה שלו ומידת הסיכון עבור נשים בהיריון.

נשים בהיריון נותרות פגיעות לזיהומים נשימתיים ולהתפתחות של דלקת ריאות קשה, מה שעלול אולי דווקא להגדיל את הסיכון להדבקה בנגיף הקורונה ולהחריף את המחלה שלהן ביחס לאוכלוסיה הכללית, על כן המלצת ארגון הבריאות העולמי היא להחשיב את הנשים בהיריון כאוכלוסיה בסיכון למחלה ולהתייחס אליהן במיוחד במהלך בניית תכניות טיפול והתמודדות עם המגיפה המתפתחת. 

כמו כן, ממליצים במערכות בריאות שונות בעולם להקפיד על הקצאת צוותים ייעודיים לטיפול בחולי קורונה וליצור הפרדה מחמירה ביניהם לבין אנשי צוות המטפלים ביולדות, כדי למנוע הדבקה באמצעות אנשי צוות.

האם בכל זאת צריך לחשוש?

בשל הרצון לשמור ככל הניתן על בריאותן של הנשים בהיריון ושל עובריהן, פרסמה ראשונה לשכת הבריאות הסינית ואחריה ארגון הבריאות העולמי מספר הנחיות להפחתת הסיכון להדבקה בקרב נשים בהיריון, שאינן שונות בעיקרן מהנחיות הבידוד הקיימות לאוכלוסיה הכללית.

עם זאת, חשוב לדעת שכרגע אין צורך בביצוע בדיקות סקר ייעודיות לנגיף משום שעוד אין הצדקה רפואית או כלכלית לכך – לא ידועה השפעה של הנגיף על העובר ועוד אין מספיק מקרים בקהילה בישראל כך שהסיכון יהיה ממשי.

ההנחיות לנשים בהיריון, שפורסמו בתחילת פברואר 2020 ממליצות בין היתר על פניה לייעוץ רפואי במידה ועולה חשש לחשיפה לחולה קורונה מאומת, ביצוע מעקב היריון כמתוכנן ואולי מעט מוגבר. 

בנוסף קיימת המלצה לסקור יילודים במידה וקיים חשש להדבקה של האם או של העובר סביב הלידה ובמידה והחשש גבוה ניתן אף לבודד את היילוד למשך 14 ימים, תוך מניעה של הנקה ומגע עם האם עד אשר תאושש או תישלל הדבקה בקורונה.

בארגוני הבריאות בעולם אמנם ממליצים לעקוב באדיקות אחר נשים בהיריון אם קיים חשד להדבקה בקורונה, אך חשוב לזכור שנכון לעכשיו נשים בהיריון אינן חשופות לסיבוכים מיוחדים להן או לעובריהן ושהסיכון למחלה קשה ביילודים ובתינוקות נמוך מאד. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
פרופ' יעקב ג'ריס
פרופ' יעקב ג'ריס פנימית
מנהל מחלקה פנימית באיכילוב ומכון רקנאנטי לחקר מערכת העצבים האוטונומית, מטפל בלחץ דם לא מאוזן
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

בניהולו של ד"ר אודי קלינר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו