דלג לתוכן

אתם שואלים – הרופא עונה: מה חשוב לדעת על סקירת מערכות?

מה בודקים בסקירת מערכות מוקדמת, מדוע חשוב לבצע גם סקירה ושניה ומתי יש לבצע סקירת מערכות שלישית ? ד"ר ראובן משיח, רופא נשים, מומחה ביילוד וגינקולוגיה, עם התשובות לשאלות החשובות

מאת: ד"ר ראובן משיח
תאריך פרסום: 07/04/2020
3 דקות קריאה
ד"ר ראובן משיח בשיתוף עם ד"ר ראובן משיח i ד"ר ראובן משיח, רופא נשים, מומחה ביילוד וגינקולוגיה, רופא בכיר ביחידת האולטרה-סאונד במחלקת נשים ומיילדות בביה"ח בילינסון. מקבל מטופלות בתל אביב

סקירת המערכות היא בדיקת אולטרסאונד אשר נועדה לבחון את התפתחות איברי העובר ואת תפקודן של מערכות הגוף השונות. באמצעותה ניתן לקבל מידע חיוני אודות ההתפתחות התפקודית של העובר ועל קצב הגדילה שלו. ברוב המקרים, בדיקות האולטרסאונד משרות ביטחון רב בקרב נשים וזוגות במהלך ההיריון. אולם, במקרים מסוימים מתגלים בבדיקות הסקירה מומים ומצבים שונים המחייבים המשך בירור, טיפול ולעיתים אף מאלצים לשקול הפסקת הריון. אספנו יחד עם ד"ר ראובן משיח, רופא נשים, מומחה ביילוד וגינקולוגיה, רופא בכיר ביחידת האולטרה-סאונד במחלקת נשים ויולדות בביה"ח בילינסון, את כל המידע החיוני על אודות סקירת מערכות. 

רופא מבצע סקירת מערכות לאישה צעירה במהלך ההריון
Shutterstock | Monkey Business Images


מה בודק הרופא במהלך בדיקת סקירת המערכות המוקדמת?

"סקירת מערכות מוקדמת היא בדיקה מורחבת המבוצעת בין השבועות ה-14-16 להיריון. בשלב זה, הושלמה התפתחותן של מרבית מערכות העובר. מטרת הסקירה היא לבצע בדיקה נרחבת של מערכות העובר השונות, לרבות מערכת העצבים, מוח ועמוד השדרה, הלב וכלי הדם, דרכי השתן, דרכי העיכול, הגפיים ועוד. חלק מהבדיקה מכוון גם לאיתור  סמנים שונים, אשר יכולים להעלות את הסיכון לתסמונת דאון מעבר לסיכון הרקע על פי הגיל בלבד. בהתאם למובהקות הממצא, עולה לדיון הצורך בביצוע דיקור מי שפיר, במסגרת הייעוץ הגנטי". 


למה חשוב לבצע את הבדיקה ?

"היתרון המרכזי הנעוץ בבדיקת סקירת המערכות המוקדמת הוא העובדה שהיא מאפשרת לבני הזוג לקבל החלטות לגבי ההיריון בשלב מוקדם יחסית, כמו אם לבצע בדיקות המשך שלא נשקלו בתחילה.  אם התגלתה חריגה בהתפתחות התקינה של העובר, בני הזוג ניצבים בפני סוגיה מורכבת ורגשית המעלה שאלות רבות, כמו את מי לערב מבחינה רפואית; אילו אפשרויות עומדות על הפרק; מה מידת החומרה של הממצא ועוד. לכן, במקרים אלה קיימת חשיבות עליונה למתן מידע מדויק ומהיר בנוגע לחריגה שאובחנה". 


מה בודקים במהלך בדיקת סקירת המערכות המאוחרת?

"בבדיקת סקירת המערכות המאוחרת מעריכים את קצב גדילת העובר, בוחנים את איברי העובר כדי לשלול מומים מבניים, ומאתרים סמנים אשר יכולים להעלות את החשד להימצאותה של בעיה כרומוזומלית. האיברים הנבדקים הם: גולגולת ומוח, פנים, צוואר, חזה, בטן, עמוד שדרה, עצמות ארוכות בגפיים עליונות ותחתונות, כפות ידיים ורגליים, איברי מין, כלי הדם בחבל הטבור, תנועתיות הגוף, כמות מי שפיר, מיקום שלייה אורך צוואר הרחם".


מדוע חשוב לבצע גם סקירה שנייה, האם יש מומים אותם לא ניתן לזהות בסקירה המוקדמת?

"סקירת המערכות המאוחרת מתבצעת בשלב מאוחר יותר בהריון, בשבועות 20-23. גם אם בוצעה סקירת מערכות מוקדמת, מומלץ לחזור על הבדיקה בשלב זה של ההיריון מכמה סיבות: ראשית, בשל העובדה שאברי העובר גדולים יותר רמת הדיוק של הבדיקה גבוהה יותר. שנית, בסקירה המאוחרת ניתן לזהות מבנים נוספים שלא התפתחו עוד בזמן ביצוע הסקירה המוקדמת. לבסוף, בבדיקת הסקירה המאוחרת ניתן לזהות מצבים אשר דורשים התייחסות מילדותית מיוחדת בכל הנוגע למועד, מיקום ואופן הלידה, כמו גם טיפולים בעובר במהלך ההיריון". 


אם עלה חשד למום בסקירת המערכות המאוחרת, מה צריך לעשות?

"במקרה של חשד למום בעובר, יש לבצע סקירה מכוונת לאיבר החשוד במום. בנוסף, יש להמליץ לבני הזוג לבצע יעוץ גנטי כדי לברר האם עלול להיות מרכיב תורשתי במום שזוהה, כמו גם לבחון את הצורך בבדיקות נוספות, כמו דיקור מי שפיר. במסגרת הייעוץ הגנטי יוסבר גם על בדיקות בעלות דיוק גבוה יותר כמו בדיקת הצ'יפ הגנטי. במצבים קיצוניים כשמתגלה מום חמור בעובר, בני הזוג רשאים לבקש הפסקת הריון, ואז מתכנסת ועדה מיוחדת הדנה בבקשה לאור הממצאים".


 מה לגבי סקירת מערכות שלישית, האם היא נדרשת ומתי?

"למעשה, המונח סקירת מערכות שלישית אינו מדויק: מדובר בבדיקה המתבצעת בשלב מתקדם של ההיריון (סביב שבוע 32) והיא נועדה לשלול מומים התפתחותיים בעובר. בדיקה זו היא בעלת חשיבות רבה  שכן במהלך התפתחות העובר יכולים להתפתח מומים כמו הרחבת חדרי המח, הרחבת אגני הכליות, ריבוי או מיעוט בנפח מי השפיר. יש מצבים שניתן לטפל בהם כמו הפרעות בקצב הלב, או עירוי דם לעובר במקרים של אנמיה עוברית. הטיפולים מתבצעים בבית חולים ביחידות המתמחות בביצועם. במקרים חריגים, אם מתגלה מום חמור, בני הזוג רשאים לבקש הפסקת הריון".

הכתבה בשיתוף עם ד"ר ראובן משיח, ד"ר ראובן משיח, רופא נשים, מומחה ביילוד וגינקולוגיה, רופא בכיר ביחידת האולטרה-סאונד במחלקת נשים ומיילדות בביה"ח בילינסון. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מירב שגב
ד"ר מירב שגב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 8 חוות דעת )
"ד"ר שגב רופאה מקצועית, נעימה, רגישה ואדיבה, רואה את טובת המטופלת וקשובה לה. היא הרבה מעבר לגניקולוגית, היא אשה מדהימה! אני מטופלת שלה כבר מספר שנים, לאחרונה ליוותה אותי בהריון מאתגר ותמכה בי לאורכו. היא נתנה מענה לכל שאלה שלי תוך כדי טיפול מקצועי, יסודי ומסור ואני ממליצה עליה בחום!"
ד"ר רות באר (וייזל)
ד"ר רות באר (וייזל) יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"רופאה רגישה, איכפתית מקצועית ובגובה העיניים"
ד"ר דביר גור
ד"ר דביר גור יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.8
( 6 חוות דעת )
"דוקטור גור רופא מעולה!! רגיש מתחשב סבלני ומקצועי"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר ראובן משיח

שאלות מתוך פורום אולטראסאונד מילדות וגניקולוגיה

בניהולו של פרופ' ירון צלאל
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו