דלג לתוכן

כך תדעו אם המסכה הביתית שלכם יעילה

חבישת מסכה בתקופת מגפת הקורונה כנראה הולכת ללוות אותנו עוד זמן ממושך. זה יקר מדי לכיס שלכם? קיים מחסור במסכות? לא הכי אקולוגי להחליף כל יום מסכה חד פעמית? מסכה ביתית היא בהחלט פתרון לכל הבעיות הללו, אך כדי שהיא באמת תהיה יעילה, יש כמה דברים שחשוב לדעת

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 22/04/2020
2 דקות קריאה


בתחילת החודש החלו המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) להמליץ לאמריקאים לחבוש מסכה או כיסוי פנים בזמן שהייה במקום ציבורי כדי להאט את התפשטות נגיף הקורונה. גם בישראל נכנסה החודש התקנה לחבישת מסכה בעת יציאה מהבית, והיא עלולה להישאר איתנו עוד זמן ממושך. אלא שלעיתים יש מחסור במסכות, גם רכישתן מתבררת כהוצאה לא זולה במיוחד, ויש כמובן את העניין האקולוגי.

בימים אלו רצים מספר לא מבוטל של סרטונים שמסבירים על סוגים שונים של מסכות וגם על  איך לאלתר מסכת פנים ביתית. אך מהו הבד המסנן ביותר, איך אפשר לוודא שהוא יעשה את העבודה וממה כדאי להיזהר? כדי להפיק מהמסכה הביתית את ההגנה המיטבית, הנה כמה דברים שחשוב לדעת. 

אישה צעירה חובשת מסכה ביתית

 Shutterstock | kovop58 

כיצד מסכה ביתית יכולה להגן עלינו?

למרות הבלבול בתחילת המגפה, ולצד הסתייגות של אנשי מקצוע מתחום הרפואה, בארץ התקבלה ההחלטה שיש להשתמש במסכה בתקופת המגפה. לטענת מומחים, הן אם המסכה מסננת היטב והן אם לא, היא לפחות תורמת בכך שהיא מגינה על אנשים אחרים מפני דלקות שקטות.

אנשים עם דלקת שקטה הם אסימפטומטיים - אין להם חום, הם לא משתעלים ואין להם כל תסמין אחר האופייני לקוביד 19. הם יכולים להפיץ את הווירוס בלי שהם בכלל יודעים זאת. עם זאת, חבישת מסכה, גם מסכה ביתית שאינה מסכת N95, עשויה למנוע זאת ולהגן על אחרים. 

קראו עוד: אחת ולתמיד: מתי מסכה עשויה למנוע הדבקה של קורונה?
 

החומרים הטובים ביותר למסכה ביתית

מסכת מנתחים, שאינה מסכת N95, ככל הנראה מסננת כ-60% מהחלקיקים. הכנה של מסכה ביתית מציפה של כרית או מפיג'מת פלנל, למשל, עשויה לספק עד 60% סינון. באופן כללי, ככל שהבד עבה וצפוף יותר, כך גדל הסיכוי שהוא יסנן טוב יותר.

כדי לוודא שאתם בוחרים בחומר הנכון ביותר למסכה, יש לבצע את מה שמכונה "מבחן האור", שיכול לתת לכם מושג כמה המסכה עשויה לסנן.

כל מה שצריך לעשות זה להחזיק את הבד מול האור. אם האור חודר דרך הבד, זה אומר שאיכות הסינון של המסכה לא תהיה טובה כמו בבד שהאור לא חודר דרכו. 
 

קווילט טוב יותר מכותנה רגילה

חולצות כותנה ופיג'מות בהחלט אינן האופציות היחידות, ולמעשה אף ישנן אופציות יעילות יותר.יש לא מעט מסכות ביתיות טובות, בחלק מהמקרים האנשים שמכינים אותן אף טוענים שהן יכולות להתקרב ברמת הסינון שלהן למסכת N95. עם זאת, מדובר עדיין במסכות ביתיות וסביר להניח שהן עדיין לא מגיעות לאותה רמת הגנה. 

כותנה מסוג קווילט הוא סוג של כותנה בעל צפיפות חוטים גבוהה מאוד, אשר עשויה לספק עד 80% סינון של חלקיקים, וישנם מומחים שטוענים שהיא אף עשויה לתפקד טוב יותר ממסכת מנתחים אמיתית.
 

חשוב לזכור 

לא להשתמש בפילטרים ובמסננים למיניהם כגון מסנן אוויר, שלא ידוע מאיזה חומר הם עשויים. יש לא מעט מסננים ופילטרים שעשויים מחומרים מסוכנים כגון פיברגלס, ואתם בהחלט לא רוצים לנשום דרכם. בנוסף, שימוש בכותנה נחשב לבטיחותי, אך למרות השאיפה להשתמש בבד צפוף ועבה יותר, יש להימנע מבד שמקשה על הנשימה.

* המידע בכתבה אינו מהווה תחליף לייעוץ ו/או הנחייה רפואית ו/או מקצועי. אין לראות במידע המוצג כעצה רפואית, המלצה, הנחייה ו/או חוות דעת מקצועית.


 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
ד"ר בוריס סחנוביץ
ד"ר בוריס סחנוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
רופא בכיר
ד"ר שי מנחם
ד"ר שי מנחם אורתופדיה עמוד שדרה
מנתח גב ועמוד שדרה, מומחה בכירורגיה אורתופדית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ייעוץ תרופתי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו