דלג לתוכן

מחקר חדש מצא: ישנם 6 סוגים שונים של קוביד 19

קוביד 19 היא מחלה בלתי צפויה אשר מובילה להתפתחות מגוון תסמינים. אולם, חוקרים מקינגס קולג' שבלונדון מצאו כי תסמינים מסוימים נוטים להופיע יחד וכך ליצור מעין תתי סיווגים של המחלה. על פי החוקרים, "סוגי" מחלת הקוביד 19 אף עשויים לסייע בחיזוי החולים אשר מצויים בסיכון, יזדקקו לאשפוז ולסיוע נשימתי: הפרטים בפנים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 23/07/2020
3 דקות קריאה

כידוע, למחלת הקורונה פנים רבות והיא יכולה לגרום לתסמינים שונים. ארגון הבריאות העולמי דיווח על מקבץ של סימפטומים שיכולים להתפתח, בהם שיעול יבש, חום, אבדן חוש הריח, קשיי נשימה ועוד. 

כעת, חוקרים מקינגס קולג' שבלונדון טוענים כי קיימים סימפטומים אשר נוטים להופיע יחד וייתכן והם מבשרים גם על חומרת המחלה, הצורך באשפוז ובעזרה נשימתית. 

החוקרים ביצעו ניתוח של סימפטומים שדווחו על ידי חולים בקוביד 19 באמצעות אפליקציה. מהממצאים (1) עולה כי קיימים שישה סוגים שונים של המחלה, כל אחד מהם מתבטא בשילוב של תסמינים מסוימים. מעבר לתופעות שהתפתחו, קבוצת החוקרים מצאה גם כי הסוגים השונים נבדלים אחד מהשני במידת החומרה של המחלה הנגיפית וכן גם בסיכוי לאשפוז ולמתן סיוע נשימתי. לממצאים עשויות להיות השלכות משמעותיות בכל הנוגע לניהול הקליני של המחלה, וייתכן והם יכולים לסייע לרופאים לחזות מי נמצא בסיכון או  יזדקק לאשפוז.
 

אישה סובלת משייעול וקוצר נשימה המהווים אחת מקבוצות התסמינים של קוביד 19 לפי מחקר חדש
fizkes | Shutterstock
 

האנליזה חשפה: 6 צורות של המחלה

הנתונים נאספו ממקבץ של כ-1,600 משתמשים באפליקציה מארצות הברית ובריטניה שדיווחו על התסמינים שהופיעו באופן קבוע בחודשים מרץ ואפריל. החוקרים השתמשו באלגוריתם כדי לנתח את הנתונים ומצאו כי תסמינים המופיעים בנקודות זמן אופייניות בהתקדמות המחלה ומייצגים שישה 'סוגים' ברורים של COVID-19. לאחר מכן השתמשו החוקרים באלגוריתם כדי לבחון את נתוניהם של 1,000 משתמשים נוספים באפליקציה אשר תיעדו את הסימפטומים מהם סבלו במהלך חודש מאי.

מהניתוח עולה כי רובם המוחלט של החולים חוו כאבי ראש ואבדן של חוש הריח, עם שילובים של תסמינים נוספים שהופיעו במספר נקודות זמן. חלק מהסימפטומים, כמו בלבול וכאבי בטן, אינם ידועים כתסמינים אופייניים של המחלה, אולם על פי הניתוח הם יכולים להוות מעין סימן היכר לצורות חמורות יותר של קוביד 19.

אלה הן קבוצות התסמינים

1. תסמינים דמויי שפעת ללא חום: כאבי ראש, אבדן חוש הריח, כאבי שרירים, שיעול, כאבי גרון וחזה.

2. תסמינים דמויי שפעת עם עלייה בחום הגוף: כאבי ראש, אבדן חוש הריח, שיעול, כאבי גרון, צרידות, חום גבוה, חוסר תיאבון

3. תסמינים הקשורים במערכת העיכול: כאבי ראש, אבדן חוש הריח, חוסר תיאבון, שלשולים, כאבי גרון, כאבי חזה, ללא שיעול. 

4. דרגת חומרה 1: כאבי ראש, אבדן חוש הריח, שיעול, חום, צרידות, כאבי חזה, עייפות

5. דרגת חומרה 2,: כאבי ראש, אבדן חוש הריח, חוסר תיאבון, שיעול, חום, צרידות, כאבי גרון וחזה, עייפות ובלבול, כאבי שרירים. 

6. דרגת חומרה 3, תסמינים נשימתיים ותסמינים הקשורים במערכת העיכול חמורים: כאבי ראש, אבדן חוש הריח, חוסר תיאבון, שיעול, חום, צרידות, כאבי גרון וחזה, עייפות, בלבול, כאבי שרירים, קוצר נשימה, שלשולים, כאבי בטן. 
 

התסמינים שיכולים לנבא צורך בסיוע נשימתי באמצעות מכונת הנשמה

קבוצת החוקרים בחנה גם האם קבוצות מסוימות של תסמינים יכולות לנבא סבירות גבוה יותר לצורך בסיוע נשימתי באמצעות מכונת הנשמה. על פי הממצאים רק 1.5% מהאנשים אשר סבלו מקבוצת התסמינים ראשונה, 4.4% מאלה שסווגו כבעלי התסמינים מהקבוצה השנייה ו3.3% מהאנשים שהראו תסמינים מהקבוצה השלישית, נזקקו לסיוע נשימתי.  8.6%, 9.9% ו-19.8% מהחולים שסבלו מתסמיני קבוצות 5,4 ו-6 בהתאמה נזקקו לסיוע נשימתי. זאת ועוד, כמעט חצי מהחולים שסווגו בקבוצה 6 נזקקו לבסוף לאשפוז, בהשוואה לכ-16% מהחולים שסבלו מתסמיני הקבוצה הראשונה. 

באופן כללי, אנשים שסבלו מתסמיני שלוש הקבוצות האחרונות  היו לרוב מבוגרים יותר ורבים מהם סבלו מעודף משקל או מחלות רקע, כמו מחלות ריאה או סוכרת, זאת בהשוואה לחולים שתסמיניהם נופלים בקבוצות 1,2,3. 

החוקרים יצרו מודל נוסף המשלב גם מידע בנוגע לגיל, מין וה-BMI של הנדבקים וכן גם מחלות רקע, בשילוב עם התסמינים שהתפתחו חמישה ימים בלבד מתחילת התפתחות המחלה. מודל זה אפשר לחוקרים לחזות איזה שילוב של תסמינים באילו חולים עלול לדרוש בהמשך אשפוז או תמיכה נשימתית .

לממצאים יש חשיבות גדולה בכל הנוגע לטיפול ומעקב אחרי החולים, בעיקר אלה אשר נמצאים בסיכון להתפתחות של מחלה חמורה.

בהתחשב בעובדה שלרוב אנשים אשר נדרשים לתמיכה נשימתית מגיעים לבית החולים כ-13 ימים לאחר הופעה ראשונה של הסימפטומים, המרווח הנוסף של שמונת הימים מהווה מעין אזהרה מוקדמת בנוגע לחולים שסביר שיזדקקו לטיפול אינטנסיבי יותר. אם ניתן יהיה לאתר את החולים הללו בשלב מוקדם, לאחר חמישה ימים מרגע התפתחות הסימפטומים, ניתן יהיה לתמוך בחולים ולבצע התערבות מוקדמת שעשויה למנוע אשפוז ואף להציל חיים. 
 




מקורות

(1)Sudre, C. H., Lee, K., Lochlainn, M. N., Varsavsky, T., Murray, B., Graham, M. S., ... & Drew, D. A. (2020). Symptom clusters in Covid19: A potential clinical prediction tool from the COVID Symptom study app. medRxiv.‏

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
ד"ר אריאל יודלב
ד"ר אריאל יודלב רפואת שיניים
5.0
( 16 חוות דעת )
"He is an excellent and very professional dentist.I have no hesitation recommending him for all issues concerning teeth. Dr.Janette Segal"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ייעוץ תרופתי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו