דלג לתוכן

האם עבודה משרדית יכולה למנוע הידרדרות קוגניטיבית?

כולנו יודעים שפעילות גופנית תורמת רבות לבריאות שלנו, אך מחקר חדש חושף יתרון פוטנציאלי גם בעבודה משרדית וטוען כי היא עשויה למנוע התדרדרות קוגניטיבית: הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/07/2020
3 דקות קריאה

מומחים שונים ברחבי העולם מזהירים כבר זמן רב בנוגע לסכנות הפוטנציאליות של אורח חיים יושבני. מחקרים רבים אף הניחו כי חוסר בפעילות גופנית עלול להגדיל את הסיכון לבעיות בריאותיות שונות, כמו מחלות קרדיו וסקולריות (למשל יתר לחץ דם) (1) , ואפילו למוות בטרם עת (2).   

עם זאת, הקשר בין פעילות גופנית לשמירה על הבריאות הקוגניטיבית אינו ברור. כעת מחקר חדש (3)  שבוצע על ידי חוקרים באוניברסיטת קיימברידג' מדגיש עוד יותר את חוסר הוודאות בנוגע אליו. 

החוקרים מצאו כי אנשים שעובדים בעבודות יושבניות, הכוללות בעיקר עבודות משרדיות, מצויים בסיכון נמוך משמעותית לחוות התדרדרות קוגניטיבית במהלך החיים, זאת בהשוואה לאלה שמחזיקים במשרות אשר מערבות עבודת כפיים. הממצאים פורסמו בכתב העת the International Journal of Epidemiology.


צעירים עובדים בעבודה משרדית שנמצאה במחקר חדש כמסייעת במניעת התדרדרות קוגניטיבית
Deliris |  Shutterstock


היתרונות הקוגניטיביים בעבודה משרדית

המחקר התבסס על נתונים ממחקר עוקבה שבחן 30,000 משתתפים בגילאי 40-79 במהלך כ-12 שנים, ובוצע כדי לבדוק את הקשר שבין פעילויות יומיומיות, תזונה וסרטן. 

במסגרת המחקר המשתתפים מילאו שאלון בריאות ואורח חיים, הכולל גם מידע על רמות הפעילות הגופנית במהלך שעות העבודה והפנאי והם עברו סדרה של בדיקות רפואיות. 

לאחר 12 שנים, הוזמנו הנבדקים להשלים מספר בדיקות שבחנו היבטים קוגניטיביים שונים, בהם יכולת הזיכרון, הריכוז, מהירות עיבוד חזותית וכן גם בדיקת IQ.

נתונים שנאספו על 8,585 נבדקים ממחקר ה- Epic-Norfolk שימשו לצורך המחקר של קיימברידג'. על פי התוצאות, נבדקים שהחזיקו בעבודות משרדיות אשר לרוב מערבות אורח חיים יושבני היו בסיכון נמוך יותר לירידה קוגניטיבית. יתרה מכך, אנשים שהחזיקו בקריירות שעיקרן הוא עבודה משרדית, היו בסבירות גבוה להיות ב-10% העליונים מבחינת ביצועים קוגניטיביים מבין כלל הנבדקים. מנגד, אלה שהחזיקו בעבודות פיזיות יותר היו בסיכוי גבוה יותר של כמעט פי שלוש להתדרדרות קוגניטיבית. 

ייתכן ואופי העבודה הוא זה שמספק את היתרון

החוקרים שיערו כי לא הישיבה עצמה אלא אופיין של העבודות המשרדיות הוא זה שעשוי לספק את היתרון הקוגניטיבי. עבודות משרדיות נוטות להיות מאתגרות יותר מנטלית מאשר עבודות פיזיות, ובשל כך גם להיות בעלות פוטנציאל להגנה מפני התדרדרות קוגניטיבית. 

החוקרים בחנו גם את ההשפעה הפוטנציאלית של רמת ההשכלה על הקוגניציה, אך מצאו כי על פי הממצאים היא אינה רלוונטית. למעשה, הנבדקים שהחזיקו בקריירות משרדיות הראו לרוב ביצועים טובים יותר במבחנים קוגניטיביים, ללא כל תלות ברמת ההשכלה שלהם. 

אולם, הממצאים מראים גם שפעילות גופנית בשעות הפנאי עשויה לספק הגנה קוגניטיבית מסוימת – דבר שעלול לסתור את הממצא העיקרי של המחקר הגורס כי עבודות משרדיות מגנות מפני ההתדרדרות הקוגניטיבית. מסיבה זו, החוקרים גורסים כי דרוש מחקר נוסף בנושא כדי להסביר את הקשר בין קריירה משרדית לבין מניעת התדרדרות קוגניטיבית. 


מקורות

(1) Pandey, A., Salahuddin, U., Garg, S., Ayers, C., Kulinski, J., Anand, V., ... & Berry, J. D. (2016). Continuous dose-response association between sedentary time and risk for cardiovascular disease: a meta-analysis. JAMA cardiology1(5), 575-583.‏

(2) Thorp, A. A., Owen, N., Neuhaus, M., & Dunstan, D. W. (2011). Sedentary behaviors and subsequent health outcomes in adults: a systematic review of longitudinal studies, 1996–2011. American journal of preventive medicine41(2), 207-215.

(3) Hayat, S. A., Luben, R., Wareham, N., Khaw, K. T., & Brayne, C. (2020). Cross-sectional and prospective relationship between occupational and leisure-time inactivity and cognitive function in an ageing population: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition in Norfolk (EPIC-Norfolk) study. International Journal of Epidemiology.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד"ר גנלין מדהימה, אמפטית, סבלנית, מקצועית, מצאנו אוזן קשבת לאתגרים שלנו עם ילדנו"
ד"ר יאיר זלוטניק
ד"ר יאיר זלוטניק נוירולוגיה
4.9
( 39 חוות דעת )
"חוויה טובה מאוד"
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
מנהל מחלקה לשבץ מוחי ומחלות נוירווסקולרית, בי"ח שיבא, תל-השומר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו