דלג לתוכן

טיפול באלרגיות בעזרת שמנים אתרים

האם ניתן לטפל באלרגיות שלא באמצעות תרופות נוגדות היסטמינים, כיצד שמנים אתרים יכולים להקל על התסמינים ואיך נכון להשתמש בהם? התשובות בפנים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 05/08/2020
4 דקות קריאה

אלרגיה מתרחשת כאשר הגוף שלנו נחשף לאלרגן מסוים, למשל צמח שאנו אלרגיים אליו פורח בעונה מסוימת, או אפילו במשך חודשים שלמים בשנה.

הטיפול הקונבנציונלי באלרגיה מתחיל במניעת חשיפה לגורם האלרגיה במידת האפשר. השלב השני יהיה שימוש בטיפול תרופתי להקלה על תסמיני האלרגיה, והוא כולל שימוש בתרופות נוגדות היסטמינים דרך הפה כמו טלפסט (1) שיכול להקל על נזלת אלרגית, גירודים ופריחה בעור, סינופד (2) , שיכול להועיל בהפחתת הגודש באף, במקרים של נזלת חריפה, ועוד.

אישה הסובלת מאלרגיות  
FGC | Shutterstock

שמנים אתרים עשויים לספק טיפול חליפי או משלים לטיפול הקונבנציונלי. השמנים האתרים מופקים מצמחים ואפשר להשתמש בהם במגוון רחב של דרכים, בהן:

• הפצה חלקיקית באוויר.

• תכשירי אמבט או ספא.

• מדוללים בתכשירים לשימוש על העור.

• הפצה באמצעות תרסיסים.

• שאיפה ישירה מתוך מיכל (ארומתרפיה), אשר גורמת לגירוי של הגוף דרך חוש הריח.

השימוש בתכשירים של שמן אתרי על הגוף גורמת לכניסה שלהם למחזור הדם, ולכן יש להשתמש בהם בצורה מדוללת. צורת דילול אפשרית היא באמצעות שמן זית או שמן שקדים.

השימוש בשמנים אתרים בכלל, אינו מגובה במחקרים רבים, אך מספר המחקרים בתחום הולך וגדל עם הזמן. 

שימוש בשמנים אתרים להקלה על אלרגיות, אם נעשה בזהירות הראויה, עשוי לעזור בהתמודדות עם תסמני האלרגיה במקרים מסוימים. לפניכם כמה דוגמאות.


1. לבנדר

לבנדר הוא שמן אתרי פופולרי. הוא עשוי להועיל בהרגעה של תסמיני אלרגיה עונתיים הודות ליכולת שלו להרגיע ולהפחית את התגובה הדלקתית. מחקר אחד (3) הסיק כי השמן האתרי המופק מלבנדר עשוי למנוע דלקת אלרגית, כמו גם את הצמיחה של תאי הריר. ניתן להשתמש בלבנדר בהפצה באוויר כחלק מארומתרפיה, או מדולל בשמן נושא אחר כתכשיר לאמבט.


2 .תערובת של שמן סנדלווד, לבונה ורבנסרה

במחקר אחר (4) השתמשו בתערובת של שמני סנדלווד (sandalwood), לבונה (frankincense) ורבנסרה (Ravensara) לטיפול בנזלת אלרגית. המשתתפים במחקר דיווחו על שיפור בתחושת הגודש באף, בנזלת, בגרד באף ובעיטושים. הממצאים מרמזים על כך שתערובת זו עשויה לעזור בהתמודדות עם תסמיני האלרגיה, שיפור איכות החיים בהקשר של האלרגיה ושיפור איכות השינה. השימוש בתערובת השמנים נעשה באמצעות שמן נושא כמו שמן שקד מתוק, למריחה על העור. כמו כן, אפשר להפיץ את התערובת באוויר.


3. אקליפטוס

שמן אקליפטוס ידוע כנוגד דלקת (5) ועשוי להועיל על ידי הקלה על גודש. ההשפעה המצננת שמרגישים כאשר שואפים אותו יכולה גם היא לעזור בתחושת ההקלה כאשר מתמודדים עם אלרגיות עונתיות. אפשר להפיץ את שמן האקליפטוס באוויר או לשאוף אותו ישירות מהבקבוק להקלה. חשוב לדעת כי למרות התכונות נוגדות הדלקת של האקליפטוס, הוא עשוי לגרום לתגובה אלרגיה(6) אצל חלק מהאנשים.


4. שמן עץ התה

למרות שהקשר בין הטיפול בשמנים אתרים ואלרגיה עדיין דורש מחקר רב, שמן עץ התה עשוי להיות מועיל בהקלה על תסמיני האלרגיה, מאחר שהוא מוגדר כחומר נוגד דלקת (7). עם זאת, שמן עץ התה גם עשוי לגרום לאלרגיה, ולכן יש לבצע תבחין עור לפני השימוש בו.


5. נענע חריפה 

שמן אתרי מנענע חריפה (Pepermint) ידוע גם הוא כמו שאר השמנים האתרים שציינו כחומר שיכול להפחית את התגובה הדלקתית בגוף (8). השימוש בשמן הנענע החריפה בהפצה או אפילו במריחה על העור לאחר דילול בשמן נושא, עשוי להוביל להקלה בנשימה. 


6. לימון

לעיתים נעשה שימוש בשמנים אתרים בניחוח הדרים להגברת תחושת העירנות ורמת האנרגיה. שמן אתרי מלימון יכול גם לעזור לנקות את הסינוסים ולהפחית בגודש האף, תסמין נפוץ של אלרגיה עונתית.

כשמשתמשים בשמני הדרים יש להיזהר מפני חשיפה לשמש ומשימוש במיטות שיזוף, משום שהרגישות לאור השמש עולה (9). אפשר לנסות להפיץ את השמן באוויר לשיפור מצב הרוח (10), או לדלל ולמרוח על העור להקלה בתסמיני אלרגיה.

סיכונים וסיבוכים אפשריים של השימוש בשמנים אתרים

השימוש בשמנים אתרים כרוך בסיכון מסוים וזאת משום שהמוצרים הנמכרים אינם נמצאים תחת בקרה כמו תרופות קונבנציונליות, ולכן חשוב להשתמש בשמנים אתרים לפי הוראות השימוש ולוודא כי מדובר במוצר איכותי.

במידה וסובלים ממספר אלרגיות או אם ישנה רגישות לחומר מסוים, שמנים אתרים עשויים דווקא לגרום לתגובה אלרגית. מומלץ לפנות לרופא/ה המטפל/ת לפני שמתחילים את שימוש בהם.

חשוב לשים לב לדגשים הבאים:

• כאשר משתמשים בשמנים אתרים בפעם הראשונה, חשוב להיות זהירים. במקרה של מריחה על העור, חשוב שהשמנים יהיו מדוללים בשמן נושא, ויש לבדוק אותם תחילה על אזור אחד בגוף, היכן שהעור אינו פגום, כמו על אזור האמה. במידה ולא מתפתחת תגובה תוך 24 שעות, השימוש אמור להיות בטוח. חשוב לבדוק כל שמן אתרי חדש שמתחילים להשתמש בו, בעיקר אם סובלים מאלרגיות.

• לעולם אין למרוח שמן אתרי מרוכז באופן ישיר על העור. כאמור, יש לדלל את התכשיר בשמן נושא לפני השימוש.

• אסור בשום אופן לבלוע שמנים אתרים.

• יש להיות זהירים כאשר משתמשים בשמנים אתרים בסביבת נשים הרות או מניקות, וליד ילדים.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.


מקורות 

(1) טלפסט עלון לצרכן https://data.health.gov.il/drugs/alonim/PIL_Telfast_120_H_approved_12_12_2012_1440059863491.pdf

(2) סינופד עלון לצרכןhttps://www.drug.co.il/RegFiles/Sinufed_Tablets_PIL.pdf

(3) Tomoe Ueno-Iio et al. Lavender essential oil inhalation suppresses allergic airway inflammation and mucous cell hyperplasia in a murine model of asthma. Life Sciences Volume 108, Issue 2, 17 July 2014, Pages 109-115. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.05.018. 

(4) Seo Yeon Choi and Kyungsook Park. Effect of Inhalation of Aromatherapy Oil on Patients with Perennial Allergic Rhinitis: A Randomized Controlled Trial. Bioactive Natural Molecules and Traditional Herbal Medicine in the Treatment of Airways Diseases Volume 2016 |Article ID 7896081 | 7 pages | https://doi.org/10.1155/2016/7896081 

(5) Silva J, et al. (2003). Analgesic and anti-inflammatory effects of essential oils of eucalyptus. DOI: 10.1016/j.jep.2003.09.007

(6) Kartal, D., Kartal, L., Çınar, S. L., & Borlu, M. (2016). Allergic Contact Dermatitis Caused by Both Eucalyptus Oil and Spruce Oil. International Journal of Medical and Pharmaceutical Case Reports, 7(2), 1-3. https://doi.org/10.9734/IJMPCR/2016/25115 

(7) Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50-62. doi: 10.1128/CMR.19.1.50-62.2006

(8) Herro E, Jacob SE. Mentha piperita (peppermint). Dermatitis. 2010;21(6):327-329. PMID: 21144345

(9) American College of Healthcare Sciences / Jan 30, 2018 11:55:40 AM. Essential Oil Safety: What is Photosensitivity? https://info.achs.edu/blog/what-is-photosensitivity-with-essential-oils 

(10) Health Essentials from Cleveland Clinic. March 16, 2015 / Wellness. Stressed Out? Aromatherapy Can Help You to Feel Calmer. https://health.clevelandclinic.org/stressed-out-aromatherapy-can-help-you-to-feel-calmer/


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
מומחה ברפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית בילדים
ד"ר רמית מעוז-סגל
ד"ר רמית מעוז-סגל פנימית
מומחית לאלרגיה, לאימונולוגיה קלינית ולרפואה פנימית
פרופ' אבי ביגלמן
פרופ' אבי ביגלמן אלרגיה ואימונולוגיה
מנהל מכון קיפר לאלרגיה ואימונולוגיה במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אלרגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו