דלג לתוכן

מתקשים להתרכז בעבודה? ייתכן שזה בגלל הקורונה

כבר למעלה מחצי שנה שווירוס הקורונה מטריד עולם שלם וגובה מחיר כלכלי אכזרי. העיסוק האובססיבי וחוסר היכולת להתנתק מהמצב עלולים לפגום ביעילות שלנו במקום העבודה. איך בכל זאת חוזרים לתפקד ושומרים על פוקוס? בכתבה זו תמצאו כמה עצות

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 19/08/2020
3 דקות קריאה


חודשים רבים עברו מאז התפרצות וירוס הקורונה ורבים מאיתנו עדיין מנסים ללמוד לחיות באווירה של לחץ, חוסר ודאות, פחד, וחרדה. המחלה המאיימת והבעיות הכלכליות שעולות חדשות לבקרים, לעיתים פוגעות ביכולת הריכוז שלנו, ואלה מתבטאים גם ביעילות שלנו במקום העבודה. 

סקר (1) שנערך בארה"ב ביולי השנה בדק כיצד מושפעת בריאותם של עובדים בעקבות ה-Covid-19. אחד הממצאים החשובים והמעניינים שעלו מסקר זה הוא שכ-40% מהעובדים טענו שהם מרגישים פחות יעילים בעבודה מאז התפרצות וירוס הקורונה, והציעו שהמעסיקים יספקו תמיכה נפשית לעובדים.
 

אישה סובלת מסטרס בעבודה בתקופת הקורונה
 Hananeko_Studio | Shutterstock

הקשר של לחץ וחרדה לקוגניציה

לא מעט מחקרים (2), (3)   עסקו בהשפעות של לחץ וחרדה ומצאו כי ריכוז, זיכרון וקוגניציה מתפקדים פחות טוב כאשר אנשים נמצאים במתח ובחרדה, והדבר נכון בעיקר אם מצבים אלו נמשכים מספר חודשים. המוח שלנו יודע להתמודד טוב יותר עם התפרצויות קצרות של לחץ, אבל פחות טוב עם לחץ מתמיד בדרגות נמוכה יותר.

אז איך בכל זאת ניתן לשפר את יכולות הריכוז והקשב שלנו, בזמן שהעולם ממשיך להתנהל תחת מגפת הקורונה? לפניכם כמה מן העצות שהתפרסמו לאחרונה במגזין TIME:
 

הרפו מעצמכם

תקופת הקורונה ככל הנראה לא הולכת להיות התקופה הפרודוקטיבית ביותר שלנו, וזו עובדה שצריך לקבל בהשלמה ובהכנעה. עשו את המיטב, אך קחו בחשבון שהנסיבות של תקופה זו מאתגרות. סביר להניח שרבים מאיתנו אינם מתפקדים 100% בתקופה הנוכחית, וכולנו עושים כמיטב יכולתנו. גלו חמלה עצמית וטפלו בעצמכם בעזרת שינה טובה, תזונה מאוזנת ופעילות גופנית.
 

הציבו מטרות 

במקום להבטיח לעצמכם שתתמקדו או שתהיו יעילים, פשוט הציבו לעצמכם מטרות ספציפיות – החליטו מה בדיוק אתם רוצים לעשות, הן אם זה לעבוד על משהו במשך 30 דק' ברצף, הן אם לענות למיילים עד סוף היום וכו'. מטרה ממוקדת עשויה לעזור לנו לחזור אליה כשאנחנו יוצאים מריכוז. 
 

קחו הפסקות, ועדיף בחוץ

במקרים רבים, העייפות שאנו מרגישים בעבודה היא לא בהכרח פיזית, ולעיתים פשוט נובעת מהתחושה שאנו עושים שוב את אותו הדבר, אך התגמול לכך פוחת. ישנם לא מעט מחקרים  (4),(5)  שמראים כי למרחבים ירוקים יש השפעה מרעננת על הקשב שלנו. צאו להפסקות קצרות בחוץ, נסו במקום ירוק. הפסקות חברתיות קצרות גם הן עשויות להעניק למוח קצת שינוי והפוגה.
 

עשו כל פעם רק דבר אחד

 מולטי טסקינג כרוך לרוב ביותר מאמץ וריכוז, ולכן עדיף להשקיע את הריכוז שלנו בדבר אחד בכל פעם. זה אומר גם להימנע ככל שניתן מכניסה לרשת החברתית, ואז לקפוץ לחדשות ומשם לחזור לעבודה. החליטו על שעה מסוימת ביום שבה אתם בודקים חדשות. זה עשוי להפחית את רעשי הרקע, לתרום לריכוז שלנו ואף להקל מעט על הלחץ.


התאימו את לו"ז העבודה לשעות הריכוז שלכם

 נסו להתאים את שעות העבודה לשעות שבהם אתם מרגישים מרוכזים יותר ביום. אם אתם עובדים מהבית, למשל, ויודעים שבשעות הצהריים אתם פחות יעילים,  בדקו עם המעסיק אם תוכלו לפצל את שעות העבודה כך שבשעות אחר הצהריים תעבדו במקום שעות הצהריים. אם הדבר אינו אפשרי, נסו לחלק את היום: עשו משימות שדורשות יותר אנרגיה בשעות שבהם אתם מרוכזים יותר; משימות שדורשות מכם פחות אנרגיה, כמו פגישות למשל, דחו לשעות שבהם אתם פחות מרוכזים. 




מקורות

(1)HR, CLUTCH REPORT. How Employee Health Is Affected by COVID-19 Work Environment Changes July 8, 2020. https://clutch.co/hr/resources/employee-health-affected-by-covid-19.

(2) Brain and Cognition Volume 65, Issue 3, December 2007, Pages 209-237. https://doi.org/10.1016/j.bandc.2007.02.007.

(3) Journal TOC. Anxiety and cognitive performance: Attentional control theory. Emotion, 7(2), 336–353. https://doi.org/10.1037/1528-3542.7.2.336.

(4) Front. Psychol., 03 July 2019 | https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.01413. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.01413/full.

(5) BMC Public Health volume 17, Article number: 460 (2017). https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-017-4401-x.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 4 חוות דעת )
"מקצועית, אכפתית ומסורה"
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית ברפואת נשים, ילוד ופוריות
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו