דלג לתוכן

טיפול בקורונה עלול להגביר את העמידות לאנטיביוטיקה

השימוש המוגבר באנטיביוטיקה בקרב חולי Covid-19 עלול לגרום לעמידות מיקרוביאלית מוגברת, מה שיוביל בסופו של דבר לעמידות של חיידקים לאנטיביוטיקה. למה זה קורה והאם יש סיבה לדאגה? התשובות בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/09/2020
2 דקות קריאה

השימוש באנטיביוטיקה רווח היום לטיפול במחלות הנגרמות על-ידי חיידקים. דלקות כגון דלקת בדרכי השתן  או דלקת אוזניים מטופלות פעמים רבות ביעילות באמצעות סדורל  או זינט, שהם סוגים שונים של תרופות אנטיביוטיות. 

למרות שאנטיביוטיקה אינה מיועדת לטיפול במחלות שנגרמות מווירוסים, מטופלים המאושפזים בבתי החולים עקב זיהומים של וירוס הקורונה עשויים לקבל במקרים מסוימים שילוב של טיפול באנטיביוטיקה מסוג אמוקסיצילין (מוקסיפן) או דוקסיציקלין, לצורך מניעה של זיהומי חיידקים משניים (1) . 

לשימוש נרחב כ"כ באנטיביוטיקה עלולה להיות השפעה על העמידות המיקרוביאלית (AMR) – עמידות חיידקים לתרופות – של האוכלוסייה הכללית, כך על-פי מחקר חדש (2) של אוניברסיטת פילמות' ובית החולים רויאל קורנוול, בריטניה, אשר פורסם לאחרונה בכתב העת Journal of Antimicrobial Chemotherapy. 

החשש מפני עמידות מיקרוביאלית מוגברת הוביל את ארגון הבריאות העולמי (WHO) להתריע מפני שימוש באנטיביוטיקה במקרים קלים של Covid-19, אך זאת לצד המלצה להשתמש בתרופה במקרים חמורים של המחלה, בהם קיים חשש לזיהום משני ואף למוות (3).

גבר מחזיק סוגים שונים של אנטיביוטיקה, בה המליץ ארגון הבריאות העולמי לא להשתמש במקרי קורונה קלים מחשש לפיתוח של עמידות לתרופה באוכלוסיה
Fahroni | Shutterstock

סכנה פוטנציאלית על הסביבה

חלק גדול מהתרופות שאנו משתמשים בהם מופרש לשפכים. מהמחקר הנוכחי עולה כי שהשימוש הגובר באנטיביוטיקה במהלך מגפת הקורונה מעמיס על השפכים שעוברים טיהור. דבר זה עלול בסופו של דבר להעלות את רמות האנטיביוטיקה בנהרות ובמי החוף של בריטניה, דבר שבתורו עלול להוביל לעמידות מיקרוביאלית סביבתית.

כדי לבדוק את העמידות של אוכלוסיית הדגים ואורגניזמים אחרים הקשורים בסכנה זו, העריכו החוקרים את כמויות האנטיביוטיקה שמגיעות למכוני טיהור השפכים, וזאת באמצעות חישוב ההנחיות למתן אנטיביוטיקה בחולי קורונה בבריטניה, כמו גם שימוש במודלים קודמים שנעשו על ההשפעה של האנטיביוטיקה על הסביבה.

לאחר שלקחו בחשבון את כל הנתונים, החוקרים ניבאו שני תרחישים של שימוש באנטיביוטיקה במהלך מגפת הקורונה במקרים בהם יש תפוסה מלאה בבית החולים ו-70% או 95% מהחולים מקבלים טיפול אנטיביוטי.

הנתונים שנבדקו לגבי אמוקסיצילין הראו שלמרות שקיימת רק סכנה קטנה להשפעה ישירה על דגים ואורגניזמים אחרים, קיימת סכנה פוטנציאלית לעמידות מיקרוביאלית סביבתית. ממחקרים קודמים של חוקרים אלו עולה כי שכשנעשה שימוש בכמויות גדולות של תרופות, הן בדרך כלל עוברות לטיהור ומשם מגיעות למסלולי המים שלנו.

על-ידי הבנה גדולה יותר של ההשפעות, ניתן יהיה לקבל החלטות בעתיד על שימוש בתרופות בתקופת מגפה, על מיקומי בתי החולים, ובכלל על ניהול תרופות ופסולת.

מחקר זה מנסה להבין את ההשפעה הרחבה יותר של מגפה עולמית על הבריאות של האנושות. אנטיביוטיקה מעסיקה מדענים רבים היום, אך AMR הוא נושא שיכול להשפיע על מיליוני חיים בעשור שיגיע. נכון לעכשיו מגפת הקורונה גורמת לסבל גדול ולאובדן חיים ברחבי העולם, אך עמידות מיקרוביאלית לתרופות הייתה ותישאר אחד מהאיומים המשמעותיים ביותר על הבריאות של האנושות ברחבי העולם.

מרשמים רבים של אנטיביוטיקה משפיעים הסביבה והדבר יכול להתבטא בעמידות מיקרוביאלית שתתבטא באוכלוסייה הכללית. מחקרים כגון זה חיוניים לצורך תכנון הנחיות למתן אנטיביוטיקה במגפות עתידיות. 
 




מקורות 

(1) WHO. Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: Mythbusters. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters?gclid=CjwKCAjwkJj6BRA-EiwA0ZVPVtZNr-aUbaDXndIve7byzONqKn6U6Cppnp8n_H3hlFSJM_M2FROyIBoCBsQQAvD_BwE#antibiotics.

(2) Journal of Antimicrobial Chemotherapy, dkaa338, Published: 12 August 2020. https://doi.org/10.1093/jac/dkaa338.

(3) Bulletin of the World Health Organization 2020;98:442-442A. doi: https://dx.doi.org/10.2471/BLT.20.268573.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
פרופ' דוד ורסנו
פרופ' דוד ורסנו עיניים
מנתח קטרקט ,מנהל את היחידה לקרנית ומנהל המקטע הקדמי במחלקת העיניים, מרכז הרפואי תל אביב (איכילוב).
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ייעוץ תרופתי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו