דלג לתוכן

ארגון הבריאות העולמי המליץ: הכירו את תרופה הנפוצה שיכולה להפחית את הסיכון לתמותה מקורונה ב-30%

אינספור תרופות נבחנות בחודשים האחרונות כטיפול פוטנציאלי לחולי קוביד 19. כעת מחקר מסוים ומטא אנליזה נוספת בחנו את השימוש בקורטיקוסטרואידים – הורמונים סטרואידים נפוצים ונגישים, כאמצעי למניעת החמרה בחולי קורונה קריטיים, והתוצאות? מבטיחות עד כדי כך שהטיפול הומלץ על ידי ארגון הבריאות העולמי: שביב של תקווה בימים סבוכים אלה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/09/2020
3 דקות קריאה


אם נתבסס על ההיגיון הבריא, מערכת החיסון של הגוף היא מרכיב חיוני המסייע בלחימה נגד מחלת הקוביד 19. עם זאת, במקרים הקיצוניים ביותר אשר מסווגים על ידי ארגון הבריאות העולמי כקריטיים וכוללים לרוב מטופלים מאושפזים עם סיכון גבוה לתמותה, המערכת שאמורה להגן עלינו מפני מחלות עלולה באופן פרדוקסלי להפוך את המצב לגרוע יותר ולהוביל להתפתחות של דלקת ונזק לריאות שעלול בתורו להוביל לתסמונת מצוקה נשימתית חריפה – מצב מסכן חיים. 

רופאה מחזיקה תרופת סטרואידים הניתנת בזריקה, שנמצאו לאחרונה גם יעילים לטיפול בחולי קורנה קשים
 REDPIXEL.PL | Shutterstock

מחקר רחב היקף קבע: שימוש בסטרואידים בעלי פעילות נוגדת דלקת חזקה מסייעים במניעת הסיבוך הקטלני של קורונה

מחקר (1) רחב היקף שבחן 6,200 מטופלים  מצא כי מתן של תרופה מקבוצת הקורטיקוסטרואידים  (הורמונים סטרואידים בעלי פעילות נוגדת דלקת חזקה) לחולי קורונה במצב קריטי, עשוי למנוע חלק מהמצבים בהם חולי קורונה סובלים מתסמונת מצוקה נשימתית חריפה וכתוצאה מכך גם ממוות. 

במהלך המחקר, חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד חילקו את הנבדקים – חולי קורונה קשים, לשתי קבוצות: הקבוצה הראשונה, שכללה 2104 נבדקים, קיבלה טיפול יומי בסטרואידים למשך עשרה ימים. קבוצת הביקורת שכללה 4,321 נבדקים קיבלה את הטיפול המקובל בלבד. בקרב הנבדקים שקיבלו את הטיפול הסטנדרטי , שיעור התמותה לאחר 28 ימים היה גבוה ביותר בקרב אלה שהזדקקו להנשמה מלאכותית, מתון בקרב אלה שהזדקקו לחמצן בלבד ונמוך בקרב אלה שלא נזקקו לכל עזרה נשימתית. בקרב הקבוצה שקיבלה את הטיפול בסטרואידים שיעור מקרי המוות בקרב אלה שהזדקקו להנשמה מלאכותית ירד בכ-30% ובכ-20% במטופלים שנזקקו לחמצן בלבד. במטופלים שלא הזדקקו לסיוע נשימתי הטיפול בקורטיקוסטרואידים לא הראה כל תועלת. 

מטא אנליזה נוספת (2)  סקרה 7 ניסויים מבוקרים שבחנו 1,703 מטופלים. מהתוצאות עולה כי שיעור התמותה היה נמוך יותר בכ-30% בקרב אלה שקיבלו טיפול בקורטיקוסטרואידים בהשוואה לאלה שקיבלו את הטיפול הסטנדרטי או פלצבו. בעקבות הסקירה שפורסמה בכתב העת היוקרתי JANA , המליץ (3)  ארגון הבריאות העולמי על שינוי מדיניות הטיפול בחולי קורונה קריטיים והוספת קורטיקוסטרואידים לפרוטוקול הטיפול.
 

איך התרופה הוותיקה עוזרת להציל חיים של חולי קורונה במצב קריטי?

קורטיקוסטרואידים פועלים נגד המסלול של התגובה הדלקתית- מצב המכונה גם סערת ציטוקינים. ציטוקינים הן מולקולות חלבון הקשורות בפעילות החיסונית. במצב תקין בו מזוהה פולש אשר חדר לגוף ופוגם בתאים, מאותתות הן לתאי מערכת החיסון להגיע אל האזור כדי להילחם בפולש. אולם, במקרים בהם מתפתחת סערת ציטוקינים – אחד מהסיבוכים הידועים של מחלת הקורונה, מגיע עודף של ציטוקנים וכתוצאה מכך גם עודף של תאי מערכת החיסון אל האיבר הנתקף – דבר אשר גורם לדלקת משולחת רסן שפוגמת באיברים חיוניים ועלולה להוביל גם למוות. בקרב חולי קורונה סערת הציטוקינים פוגעת לרוב בריאות ומהווה את אחד מהגורמים המובילים לפגיעה בהן ולתסמונת הכשל הנשימתי. 


ארגון הבריאות העולמי מדגיש: יש להשתמש בסטרואידים באופן מושכל, בחולים קשים בלבד

כפי שנמצא שבשני המחקרים שסקרנו מעלה, הטיפול בסטרואידים אינו מועיל במקרים קלים של קוביד 19 שאינם מצריכים טיפול בהנשמה מלאכותית. מאחר וטיפול זה גורם לדיכוי מסוים של הפעילות החיסונית, אין לשלבו במהלך הטיפול בחולים עם מערכת חיסונית מתפקדת אשר מצליחה להיאבק בווירוס מבלי להזיק לריאות. עוד מזהיר ארגון הבריאות העולמי מפני כל שימוש מפלה בתרופות לקורונה, בהן גם סטרואידים, זאת עקב חשש למחסור עולמי בתרופה שכאמור נדרשת בחולים קריטיים. 


 

מקורות

(1) Horby, P., & Landrain, M. (2020). Low-cost dexamethasone reduces death by up to one third in hospitalised patients with severe respiratory complications of COVID-19. Nuffield Dept Population Health.‏

(2) Hasan, S. S., Capstick, T., Ahmed, R., Kow, C. S., Mazhar, F., Merchant, H. A., & Zaidi, S. T. R. (2020). Mortality in COVID-19 patients with acute respiratory distress syndrome and corticosteroids use: a systematic review and meta-analysis. Expert review of respiratory medicine.‏

(3) https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-Corticosteroids-2020.1

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
ד"ר מיקי הר-גיל
ד"ר מיקי הר-גיל נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר הר-גיל מקצועי מאוד, רגיש לסיטואציה, אמפתי ויסודי."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ייעוץ תרופתי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו