דלג לתוכן

למה חלה החמרה במצבם של חולי טרשת נפוצה?

חולי טרשת נפוצה מפתחים בהדרגה ליקויים גופניים. מדוע מתרחש מהלך פרוגרסיבי זה? חוקרים טוענים שנמצא לכך הסבר, שעשוי להיות בעל ערך לטיפולים פוטנציאליים במחלה. הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 20/10/2020
2 דקות קריאה

טרשת נפוצה היא מחלה דלקתית כרונית אשר פוגעת במערכת העצבים המרכזית וגורמת לפגיעה תפקודית נוירולוגית. תאי מערכת החיסון, שבדרך-כלל מגינים על הגוף מפני וירוסים, חיידקים ותאים לא בריאים, תוקפים בטעות את המיאלין, חומר המרכיב את מעטפת המגן של סיבי העצב (1) . 

לרוב, תסמיני המחלה מופיעים בגילאים 20-40, והיא מתבטאת בדרכים שונות בחולים, אך כמעט כולם יסבלו בסופו של דבר מהתדרדרות עקבית שתוביל עם הזמן לפגיעה כלשהי (1) כגון קשיים בהליכה, בעיות באיזון, ליקוי בזיכרון, מגבלת ראייה (2) ועוד.

טרשת נפוצה היא מחלה שממשיכה להיחקר כל הזמן וקיימים מגוון טיפולים חדשים, אשר עשויים להפחית את תדירות ההתקפים ואת ההשפעות המזיקות שלהם בטווח הרחוק. לצד זאת, עדיין לא קיים מרפא למחלה – אין תרופות או דרכי טיפול אחרות אשר יכולות למנוע את התפתחות המחלה (2). 

רופא מחזיק שלט ועליו כתוב הקיצור לשם המחלה טרשת נפוצה
docstockmedia  | Shutterstock

התדרדרות הדרגתית עם השנים

במרבית המקרים, טרשת נפוצה מופיעה בהתקפים, שלאחריהם מגיעה התאוששות מסוימת. עם זאת, אובדן הדרגתי של התפקודיות עם הזמן הוא דבר בלתי נמנע (1).

לרוב, המחלה מחמירה לאחר 10-20 שנה בממוצע לשלב של טרשת נפוצה מתקדמת משנית - מצב שבמשך שנים לא ניתן היה לטפל בו. לפני כשנה אישר ה-FDA את הטיפול היחידי (סיפונימוד) שקיים לשלב זה של המחלה (3) , אך חוקרים עדיין סבורים שיש לחקור את שלב זה של המחלה, כמו גם את דרכי הטיפול בו.

מחקר חדש: ההסבר שיכול להוות פריצת דרך

כעת, מחקר חדש (4) הראה כי התאוששות מתסמיני טרשת נפוצה בעכברים הייתה תלויה ביכולת של תאי החיסון של מערכת העצבים המרכזית (מיקרוגלייה) לפרק את שאריות התאים הפגומים של המיאלין. 

תהליך הפירוק הופסק כאשר החוקרים הסירו גן אוטופגי בשם Atg7. Autophagy – מצב שבו תאים בדרך-כלל מתפרקים וממחזרים חלבונים ורכיבים מבניים אחרים שלהם. ללא ה- Atg7 נפגמה היכולת של המיקרוגלייה לנקות משקעים של רקמות שנוצרו על-ידי דלקת. משקעים אלו הלכו והצטברו עם הזמן, מה שיכול אולי להסביר את מדוע המחלה מתקדמת עם השנים.

עוד עלה במחקר, כי מיקרוגלייה בעכברים מבוגרים נמצאה דומה לזו של עכברים צעירים אך בלי הגן Atg7 – עם פגיעה בתהליך הניקוי, שהשפיע לרעה על המחלה עם הזמן.

ממצא זה, לטענת החוקרים, הוא חשוב מאחר שעלייה בגיל הוא גורם סיכון משמעותי בשלבים המתקדמים של טרשת נפוצה. בעתיד, מקווים החוקרים, למצוא דרך לשחזר את ההתפרקות של שאריות המיאלין, ולגרום בכך לעצירת התקדמות המחלה.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

מקורות

(1)  NIH. Date last modified: Thu, 2020-09-17. https://www.ninds.nih.gov/disorders/patient-caregiver-education/hope-through-research/multiple-sclerosis-hope-through-research.
(2)  Karolinska Instituet. 2020-10-16. https://news.ki.se/study-explains-the-process-that-exacerbates-ms.
(3)  Lancet . 2018 Mar 31;391(10127):1263-1273. doi: 10.1016/S0140-6736(18)30475-6.
(4) Science Immunology  16 Oct 2020: Vol. 5, Issue 52, eabb5077 DOI: 10.1126/sciimmunol.abb5077.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שאול סטיר
ד"ר שאול סטיר נוירולוגיה
פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
פרופ' ניר גלעדי
פרופ' ניר גלעדי נוירולוגיה
נוירולוג בכיר, מנהל המערך הנוירולוגי במרכז הרפואי תל-אביב
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
מנהל מחלקה לשבץ מוחי ומחלות נוירווסקולרית, בי"ח שיבא, תל-השומר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום MRI

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו