דלג לתוכן
ד"ר ויקטוריה וישניבסקה-דאי ד"ר ויקטוריה וישניבסקה-דאי

גידולים בלחמית: איך מבדילים בין גידול שפיר לגידול ממאיר?

הלחמית מהווה שכבה מגנה מפני חדירת מזהמים משטח פני העין. כפי שנגזר מתפקידה זיהומים מהווים את הפגיעות המרכזיות בלחמית, אך בדומה לכל איבר בגוף יכולים להתפתח בה גידולים שפירים וממאירים.
אילו פרמטרים משמשים לסיווג גידולי הלחמית, מהם סימני האזהרה שיסייעו להבדיל בין גידול שפיר לממאיר וכיצד ניתן לטפל? ד"ר ויקטוריה וישניבסקה-דאי, רופאת עיניים מומחית בגידולי עיניים עם התשובות

מאת: ד"ר ויקטוריה וישניבסקה-דאי
תאריך פרסום: 15/11/2020 תאריך עדכון: 06/04/2021
5 דקות קריאה
ד"ר ויקטוריה וישניבסקה-דאי בשיתוף עם ד"ר ויקטוריה וישניבסקה-דאי i מנהלת השירות לאונקולוגיה של העיניים בית חולים שיבא תל השומר


הלחמית היא השכבה אשר עוטפת את כל שטח העין החיצוני. שכבה זו מהווה מחסום בין החוץ לבין העין והיא נועדה למנוע חדירה של פולשים אליה. מתוקף תפקידה של הלחמית זיהומים בה שכיחים.

הלחמית בנויה מתאים האמונים על ייצור נוזל הדמעות (שתפקידו לסכך את שטח פני העין ולמנוע יובש) וכן תאים האחראיים על התחדשות אפיתל הקרנית והלחמית . לכן, שמירה על תקינותה חשובה במיוחד לשם תפקוד העין כולה. במצבים בהם הלחמית נפגעת יכולות להתפתח תלונות שונות , בהן יובש , תחושת צריבה בעין, דמעת, הפרשה מוגלתית ועוד. לאורך זמן פגיעה בלחמית העין משפיעה גם על יכולת ההתחדשות של הלחמית עצמה וכן התחדשותה  של הקרנית. כאמור, לרוב הפגיעה בלחמית מתרחשת בשל זיהום שיוביל להתפתחות התלונות שצוינו לעיל. 

בדומה לכל איבר בגופנו, גם בלחמית יכולים להתפתח גידולים. זהו מצב נדיר יחסית, אך כשהוא מופיע יש לטפל בו ביעילות ובמהירות כדי למנוע את התפשטות תאי הגידול על פני שטח העין , למנוע חדירה של תאי הגידול אל העין עצמה, כמו גם למנוע התפתחות של גרורות באיברים מרוחקים יותר. 

כיצד מחולקים נגעי הלחמית, אילו סוגים של נגעים שכיחים יותר ואיך נדע להבדיל בין נגע שפיר לממאיר (סרטני)? ד "ר ויקטוריה וישניבסקה-דאי, רופאת עיניים, מומחית בגידולי עיניים ומחלות עיניים דלקתיות (אוביאיטיס), עם המידע החיוני. 

"הסוגים השונים של נגעי הלחמית מחולקים על פי מספר פרמטרים: מידת הפיגמנטציה של הגידולים (האם נוצרו מתאי פיגמנט), מידת האגרסיביות שלהם (האם הם שפירים או ממאירים) מיקום בלחמית , מועד הופעת הגידול (מולד או נרכש) ועוד . 

מבין שיטות הסיווג הקיימות לרוב, נוהגים לסווג את הנגעים לפיגמנטריים ולא-פיגמטריים וכן נגעים שפירים או ממאירים: כ-30%  מכלל הגידולים שמתפתחים על שטח פני העין הם ממאירים, מהם כ-20% יהיו נגעים פיגמנטריים". 


מהם סוגי הנגעים השפירים השכיחים בשטח פני העין ?

פטרגיום ופינגווקולה

"מדובר בנגעים לא פיגמנטריים שפירים המתפתחים פעמים רבות בשל חשיפה מרובה לקרני השמש" מסבירה ד"ר וישניבסקה- דאי. עיבוי של הלחמית מעל ללובן העין נקרא פינגווקולה, בעוד שצמיחה של רקמה המכילה גם ריבוי של כלי דם וצומחת לכיוון הקרנית נקראת פטרגיום. 

"מכיוון שאחד מהגורמים להתפתחות נגעים שפירים אלה הוא חשיפה לשמש הם שכיחים במיוחד בישראל. במקרים רבים הקרום שמופיע אינו גורם לתסמינים ולכן לא מחייב טיפול. עם זאת, אם הנגע מכסה את ציר הראייה, גדל במהירות, בעל צורה לא שגרתית או מהווה הפרעה אסתטית משמעותית, מומלץ להסירו בניתוח. הגידול שהוסר יישלח לבדיקה פתולוגית כדי לשלול את נוכחות תאים ממאירים בתוכו". 


 פטריגיום (Pterygium ). צילום: kooanan007 | Shutterstock

נבוסים או נקודות חן על הלחמית 

"נבוסים או נקודות חן על הלחמית הם ממצאים שכיחים יחסית אותם לא צריך להסיר, להוציא מקרים בהם הצמיחה או המראה של הנגעים אינו שגרתי. הלכה למעשה, אם מתפתחת נקודת חן על גבי הלחמית ההמלצה היא לבצע צילומים תקופתיים שלה, כדי להבין אם היא גדלה או שמשנה את צורתה ובהתאם לכך לשקול את הצורך בהסרתה". 

ד"ר וישניבסקה – דאי מדגישה כי הסרה של נבוס שפיר או נקודת חן שלא לצורך אינה גוררת רק פעולה כירורגית מיותרת, אלא היא עלולה לגרום לצמיחה חוזרת ולעיתים אף אגרסיבית יותר של הנגע: "לעיתים, אם הנבוס אינו מוסר על-פי הכללים או לא בשלמותו , הוא עלול להפוך לממאיר. חשוב לציין כי לרוב נבוסים אינם צומחים במהלך החיים. הם מופיעים כבר בלידה  או  בגילאי הילדות. לנבוס שפיר המתפתח בגיל הילדות יהיו רב בגבולות ברורים. עם הזמן יכולות להצטבר בתוכו ציסטות יכול לצמוח לתוכו כלי דם מזין" . 


גידולים ממאירים של הלחמית

מלנומה

"כ-5% מגידולי הלחמית הם מלנומות, גידול פיגמנטרי המתפתח מתאי מלנוציטים. מדובר בממצא נדיר יחסית שיכול להתפתח עקב פיגמנטציה מפוזרת בשטח פני העין, מנקודת חן (נבוס) שעברה התמרה או ללא כל ממצא קודם. גידול מסוג מלנומה יצמח לרוב במהירות ויהיה מעובה וללא גבולות ברורים. לעיתים המלנומה בולטת על פני שטח העין ובעלת מספר כלי דם המזינים את הגידול. מעבר לקיום של נבוס או פיגמנטציה בלחמית, מטופלים  בעלי צבע עיניים ועור בהירים מצויים בסיכון להתפתחות של הנגע הממאיר. באופן מפתיע, חשיפה לשמש לא הוכחה כגורם סיכון להתפתחות מלנומה של הלחמית .

מלנומה היא גידול אגרסיבי שיכול להתפשט ולגרום למוות. שכיחותו עולה עם השנים, ככל הנראה בשל אורח החיים המערבי , שינוי בקרינה בשל פגיעה באוזון ועוד. חשוב לציין כי אף שלרוב מלנומה היא גידול פיגמנטרי, היא יכולה להתפתח לעיתים גם כגידול  לא- פיגמנטרי. את המלנומה יש להסיר בשלמות עם שוליים רחבים על פי כללים אונקולוגים. בהמשך כדי לצמצם את הסיכון להישנות לאחר ההסרה, יש לבצע מעקב ארוך טווח אחר המטופל".


מלנומה של הלחמית  (Malignant Melanoma ). צילום : ד"ר ויקטוריה וישניבסקה - דאי 

קרצינומה קשקשית של הלחמית

"גידול זה שכיח יותר בקרב מבוגרים, במטופלים שנחשפו לשמש בעברם, או במטופלים הסובלים ממחלות המטולוגיות, מדוכאי חיסון, וכן במעשנים. קרצינומה קשקשית גדלה לרוב במהירות וצורתה משתנה מגידול בעל מראה "ג'לטני" ועד גידול רב אונתי בעל מראה דמוי כרובית". 

גם את הקרצינומה הקשקשית יש להסיר בשלמות עם שוליים רחבים על פי כללים אונקולוגים, למשל עם הקפאה של השוליים כדי לצמצם את הסיכון להישנות לאחר ההסרה. בהמשך יש לבצע מעקב ארוך טווח אחר המטופל".



קרצינומה קשקשית של הלחמית (Squamous cell carcinoma ). צילום : ד"ר ויקטוריה וישניבסקה - דאי 


פפילומה של הלחמית 

"זהו גידול שפיר לא פיגמנטרי של הלחמית, השכיח יותר בילדים אך הוא עלול להופיע גם במבוגרים. גידול זה מופיע פעמים רבות באסוציאציה לזיהום בווירוס הפפילומה אף שלרב זה גידול שפיר, יש לו גם ואריאנט ממאיר. בדומה למלנומה של הלחמית, גם גידול מסוג פפילומה נוטה לחזור ולהתפשט אם הוא אינו מוסר בצורה נכונה". 


לימפומה של הלחמית 

"לימפומה היא גידול בשרני וחלק בעל צבע ורדרד דמוי סלמון הצומח לרב מתחת ללחמית. לימפומה של הלחמית מהווה כ- 1.5% מתוך סך גידולי הלחמית הממאירים והשפירים. היא מתפתחת לרוב במבוגרים צעירים ולרוב אינה גורמת לכאבים. בכ-20-40% מהחולים הגידול יופיע בשתי העיניים". 

כיצד מתבצע האבחון ואיך מבדילים בין הנגעים השונים? 

“ראשית, מבחינת החולה כל נגע או קרום הצומחים על פני העין וכן שינויים בנגעים או קרומים קיימים, מחייבים בדיקת רופא עיניים. 

האבחון כולל בדיקה במנורת סדק. במידה וזוהה נגע חשוד, ייתבצע צילום מקטע קידמי, ועל פי הצורך גם בדיקת OCT קדמי , הבוחנת את מקטע העין הקדמי ומאפשרת לבדוק האם הגידול חדר אל שכבות העין הפנימיות. אם ישנה חדירה לשכבות עמוקות יותר, תתבצע בדיקת הדמיה באמצעות אולטרסאונד או MRI על פי הצורך". 

מהן דרכי הטיפול בגידולי לחמית?

"הטיפול בגידולי לחמית נחלק לטיפול כירורגי וטיפול שאינו כירורגי. כפי שצוין לעיל, אם מדובר בגידול שפיר הוא יוסר רק אם הוא פוגם בתפקוד העין או מהווה הפרעה אסתטית משמעותית. 

ברוב המקרים הטיפול הניתוחי הוא טיפול הבחירה וטיפולים שאינם כירורגיים יבחרו רק במקרים שבהם הנגע אינו בר הסרה. אם מדובר בגידול ממאיר, על ההסרה להתבצע תוך עמידה בכללים אונקולוגיים, כלומר הוצאת הגידול בשלמותו כולל שוליים נקיים ועבודה בשטח יבש כדי למנוע פיזור של תאי הגידול. לאחר מכן מתבצעת הקפאה של השוליים כדי למנוע הישנות" מפרטת ד"ר וישניבסקה-דאי. 

"באשר לטיפולים לא כירורגים, כפי שצוין לעיל הם יבחרו רק במקרים בהם לא ניתן להסיר את הנגע בניתוח או כאשר יש צורך במניעת הישנות או חדירה של תאי הגידול לשכבות העין העמוקות יותר. יש לציין כי גידול מסוג לימפומה לרוב לא יטופל באופן כירורגי בלבד, אלא גם באמצעות טיפולים נוספים. ארסנל הטיפולים שברשותנו כולל מגוון אמצעים לא כירורגיים, בהם טיפות כימותרפיות או טיפות ביולוגיות. אם הגידול חדר אל קיר העין תתבצע גם הקרנה בצורות שונות, למשל תוך שימוש בפלאק רדיואקטיבי מיוחד".

מה לגבי סיכויי ההחלמה?

"ככלל בדומה לכל מחלה ממאירה, גילוי מוקדם מעלה את סיכויי ההחלמה ומצמצם את הסיכון להישנות הגידול. קרצינומה קשקשית, לרוב בגילוי מוקדם, ניתן להסיר את כל הגידול בניתוח ולמנוע הישנות. גם  פפילומה, ניתן להסיר בשלמות כאשר היא מתגלה בשלבים מוקדמים וכך למנוע את הישנות המחלה. 

סיכויי ההישנות של מלנומה של הלחמית הם אמנם גבוהים יותר, אך פיתוחם של טיפולים מותאמים אישית בשנים האחרונות שיפר משמעותית את סיכויי ההחלמה מהמחלה ואת תוחלת החיים של החולים בה. 

לימפומה של הלחמית אינה מסכנת לרוב את חיי החולה והיא ניתנת לטיפול באמצעות מגוון חלופות. עם זאת, כדי למנוע הישנות יש צורך במעקב המטואונקולוגי גם לאחר הטיפול וההחלמה". 


הכתבה בשיתוף ד"ר ויקטוריה וישניבסקה-דאי, רופאת עיניים, מומחית בגידולי עיניים ומחלות עיניים דלקתיות (אוביאיטיס). הכתבה נערכת על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' בנימין מילר
פרופ' בנימין מילר עיניים
רופא עיניים בכיר בביה"ח איכילוב. מומחה במחלות רשתית וגלאוקומה
ד"ר אסף פרימן
ד"ר אסף פרימן עיניים
מנהל שירות הקרנית בבית חולים מאיר
ד"ר קלוד מסיקה
ד"ר קלוד מסיקה עיניים
רופא עיניים בכיר במרכז הרפואי שערי צדק
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר ויקטוריה וישניבסקה-דאי

שאלות מתוך פורום בריאות העין

בניהולו של ד"ר מיכאל היימס
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו