דלג לתוכן

מה שחשוב לדעת על בדיקת אקו לב עובר

כשליש מהמומים המתגלים במהלך ההריון הם מומי לב. מעקב תכוף במהלך ההריון חיוני לשם מעקב אחר התפתחותו, משמעותו לבריאות הילוד וכן גם החלטה בנוגע לטיפול שיידרש אחרי הלידה. בדיקת אקו לב עובר מסייעת בזיהוי מומי הלב ובבחינת האנטומיה והתפקוד של השריר החיוני. כיצד מתבצעת ולמי כדאי לפנות? התשובות בכתבה שלפניכם

מאת: ד"ר חסן בכרי
תאריך פרסום: 19/11/2020
3 דקות קריאה
ד"ר חסן בכרי בשיתוף עם ד"ר חסן בכרי i רופא בכיר ביחידת אולטרסאונד במרכז הרפואי בני ציון


במהלך התפתחות העובר מופיעים לעיתים  מומים באיברים שונים שעלולים להשפיע על איכות החיים של הרך הנולד ולעיתים אף על תוחלת החיים. מומי לב מופיעים בכ-1% מהעוברים והם בדרגת חומרה שונה. זיהוי של ממצא כזה בעובר מאפשר קביעת משמעות המום לבריאותו של העובר והתינוק, הפנייה לבדיקות מעקב נוספות הרלוונטיות לממצא, בירור גנטי בהתאם לצורך ותכנון של אופן מועד ומיקום הלידה על מנת לשפר את הטיפול הניתן לילוד מייד עם לידתו ולהגדיל את סיכויי ההצלחה בטיפול בתינוקות שנולדים עם מום לבבי מורכב. 

בדיקת אקו לב עובר היא בדיקה אולטרסאונד לא פולשנית המכוונת ללב העובר ולכלי הדם, והיא יכולה להתבצע כחלק מבדיקת סקירת מערכות או בנפרד. 

הזמן האופטימלי לביצוע הבדיקה הוא מהשבוע ה-19 להריון, אז תתבצע בגישה בטנית. אולם, במקרים מסוימים, ניתן לבצע את הבדיקה גם בשלבים מוקדמים יותר של ההריון בגישה וגינלית. 


רופא מבצע בדיקת אולטרסאונד לשם בחינת לב העובר, בדיקה הנקראת גם אקו לב עובר
Doro Guzenda | Shutterstock


מה ניתן לבחון באמצעות בדיקת אקו לב עובר?

בדיקה זו נועדה כאמור כדי לבחון את האנטומיה של לב העובר, כלומר מבנה החדרים והעליות, כלי הדם שיוצאים מהלב ואילו שמתנקזים אליו, מודגם תפקוד הלב והמסתמים, קצב הלב ומערכת ההולכה.

האם מדובר בבדיקה שגרתית המתבצעת במהלך ההריון?

בשונה משאר בדיקות המעקב במהלך ההריון, כגון סקירת מערכות, אקו לב עובר אינו מהווה חלק מפרוטוקול המעקב השגרתי והוא יתבצע בהתוויות מסוימות, אימהיות או עובריות. 

התוויות אימהיות לביצוע הבדיקה

אקו לב עובר מתבצע במקרים בהם קיים מום לב מולד אצל ההורים או אחיו של העובר, אם האישה סובלת מסוכרת טרום הריונית, כאשר מזוהים נוגדנים עצמיים אצל האישה ההרה, או במקרים בהם האם נחשפה לתרופות מסוימות שעלולות לגרום להתפתחות של מומים בעובר ועוד. 

התוויות עובריות לביצוע הבדיקה

יש לבצע את הבדיקה במקרה של חשד למום לב בסקירת מערכות, קיום של מום מבני בעובר באיברים אחרים אשר עלול להעלות את הסיכון לקיום של מום לבבי, שקיפות עורפית מוגברת מעל ל-3 מ"מ, ריבוי מי שפיר (30AFI או יותר), חשד לתסמונת גנטית, הפרעות קצב עובריות, האטה חמורה בגדילה התוך רחמית, תאומים מונוכוריאלים, הידרופס (מצב שבו קיימת עדות להצטברות של נוזלים בעובר) ועוד. 

יש לציין כי מדובר בהתוויות העיקריות אך לא בכולן. לכן, לשם קבלת החלטה בנוגע לצורך בביצוע הבדיקה יש להתייעץ עם הרופא המטפל. 

איך מתבצעת הבדיקה?

כאמור, אקו לב עובר היא בדיקת אולטרה סאונד  שניתן לבצע בגישה וגינלית או בטנית, כתלות בשבוע ההריון. במהלכה בוחן הרופא המבצע את מבנה הלב ותפקודו באופן מעמיק. אם התגלו ממצאים משמעותיים, האישה תופנה ליעוץ קרדיולוג ילדים.

מצבים מסוימים ניתנים לטיפול עוד במהלך ההריון (למשל הפרעות קצב, ולעיתים מומים מורכבים), בעוד שמומים אחרים יטופלו לאחר הלידה. חלקם אף ישפיעו על תכנון עיתוי ומיקום הלידה ובעקבות הגילויים ימליץ הרופא המטפל על בית חולים בו קיימת היכולת לטיפול במומים אלה. 

בנוסף, קיום של מומים מסוימים עלול להעלות חשד לשינויים גנטיים בעובר. במקרים אילו המטופלת תופנה לייעוץ גנטי מתאים.  לבסוף, חלק מהממצאים מצריכים מעקב בלבד, כמו למשל פערים קטנים בגודל חדרי הלב, הפרעות קלות בזרימת הדם בעורקים או במסתמים על מנת לעקוב אחר השינויים במהלך ההריון ומשמעותם. כאשר מזוהים מומים מורכבים, בני הזוג יכולים לשקול הפסקת ההריון. 

למי כדאי לפנות לשם ביצוע הבדיקה?

בחינת לב העובר מתבצעת אמנם בעזרת בדיקת אולטרסאונד שגרתית, אך לשם זיהוי הממצאים ופענוחם נדרשת מיומנות מיוחדת. לכן, בדיקה זו יכולה להתבצע על-ידי גניקולוג בעל ניסיון רב בבדיקת עוברים וביצוע של סקירת מערכות או על ידי קרדיולוג ילדים. קיים יתרון מרכזי בביצוע הבדיקה על ידי גניקולוג אשר מבצע גם סקירת מערכות, אשר נעוץ בהיכרות מעמיקה עם ממצאים באיברים שונים ומומים אנטומיים בעובר. כך, במקרים בהם זוהה מום לבבי ניתן יהיה לבחון גם קיום של מומים נוספים שעלולים להיות קשורים. 

לסיכום, בדיקת אקו לב עובר חיונית ממספר היבטים: ראשית היא מאפשרת לגלות מומים מסוימים ולבצע מעקב הולם במהלך ההריון. שנית, הבדיקה חיונית לשם החלטה בנוגע למשמעות המום, מועד הלידה המועדף, המרכז המתאים ללידה ותכנון הטיפול שיינתן לאחר הלידה לשם יצירת סביבת טיפול מיטבית. זיהוי של הממצאים בהריון יאפשר בירור גנטי במקרים שבהם קיים חשד שמקורו של מום הלב נעוץ בתסמונות גנטיות או כרומוזומליות על מנת לקבוע את משמעות הממצא לעובר ולמשפחתו. 


הכתבה בשיתוף עם ד"ר חסן בכרי, מומחה במיילדות גינקולוגיה ואולטרסאונד, רופא בכיר ביחידת אולטרסאונד במרכז רפואי בני ציון בחיפה ומרכז בדיקות אקו לב עוברי. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יעקב בר
פרופ' יעקב בר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"טיפול מסור מקצועי סבלני"
ד"ר אוהד ברוכין
ד"ר אוהד ברוכין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 150 חוות דעת )
"דר ברוכין מקצועי , סבלני ואנושי ."
ד"ר מירב שגב
ד"ר מירב שגב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 8 חוות דעת )
"ד"ר שגב רופאה מקצועית, נעימה, רגישה ואדיבה, רואה את טובת המטופלת וקשובה לה. היא הרבה מעבר לגניקולוגית, היא אשה מדהימה! אני מטופלת שלה כבר מספר שנים, לאחרונה ליוותה אותי בהריון מאתגר ותמכה בי לאורכו. היא נתנה מענה לכל שאלה שלי תוך כדי טיפול מקצועי, יסודי ומסור ואני ממליצה עליה בחום!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר חסן בכרי

שאלות מתוך פורום אולטרסאונד - הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו