דלג לתוכן

קושי חברתי (Social difficulty)

2 דקות קריאה
קושי חברתי היא תופעה שכיחה בגיל הבגרות והילדות כאחד, המתאפיינת בקיומם של קשיים בקשרים חברתיים עם הזולת, גם עם יחידים וגם עם קבוצה. ישנו מגוון של דרגות חומרה של קושי חברתי. בדרגות הנמוכות מדובר במצבים בהם הקושי אינו מעורר מצוקה רבה, והאדם מצליח בדרך כלל להתגבר עליו בכוחות עצמו, בעוד שבמקרים החריפים יותר, קיים צורך לפנות לסיוע של טיפול מקצועי.

קושי חברתי – חשיבותם של כישורים חברתיים תקינים

מגיל צעיר, רוכש האדם סט של כישורים חברתיים העוזרים לו בקיום תקשורת עם הזולת. הכישורים הללו מאפשרים לו להתבטא, להבין אחרים, וכן לקיים קשרים חברתיים. יכולות כאלו הן הכרחיות כדי לענות עבור האדם על צרכים בסיסיים, שהם במהותם חברתיים, כמו הצורך להרגיש שייכות למסגרת חברתית, והצורך בקיום מערכות יחסים משמעותיות. עם השנים משתכללים הכישורים החברתיים, כדי להתאים למשימות החיים שעמן מתמודד האדם. קושי חברתי יכול להיות יחסית קל, כמו לדוגמא במקרים של ביישנות ומופנמות, שאינם מסבים בהכרח לאדם מצוקה רבה. לצד זאת, מקרים קשים יותר עלולים לגבות מחיר רגשי משמעותי ואף להגביל את האדם מבחינה תפקודית.

קושי חברתי כתוצר של בעיה בקשר ההורי

במרבית המקרים, קושי חברתי מתגלה לראשונה בשנות הילדות, ויכול לנבוע ממגוון גורמים, חלק מהם קשורים לקשר עם ההורים, וחלק מהם לאינטראקציות חברתיות. הכישורים החברתיים של הילד מתגבשים קודם כל מול הוריו, המסייעים לו להבין איך עליו לבטא את עצמו ולהגיב כלפיי הזולת. קיימים מקרים שבהם היחס של הורים כלפי ילדיהם, על אף רצונם הטוב, גורם בפועל להתפתחות מצב של קושי חברתי. למשל, הורים המגלים מעורבות-יתר בהתנגדותם של ילדיהם במצבים חברתיים, יכולים לגרום לילדים לחוש חוסר ביטחון ומצוקה כתוצאה מהחשש שלהם מהתמודדות עצמאית עם סיטואציות חברתיות. באותה מידה, חוסר מעורבות של ההורה עלול גם הוא לגרום לילד לחוש חרדה, משום שהזירה החברתית מעלה לא פעם שאלות וחששות, שתפקידו של ההורה לעזור לילד לעבד ולהבין.

קושי חברתי כתוצר של חריגות או בעיות וויסות

קושי חברתי יכול להיגרם גם ממאפייניו של הילד. למשל, ילדים בעלי מראה חיצוני לא אופייני, פגם מולד, קשיי דיבור, או רקע משפחתי יוצא דופן עלולים להיות חריגים. במקרים כאלה עלול להתעורר קושי חברתי כתוצאה מגילויי לעג או רתיעה מצד ילדים אחרים. בנוסף, קיימים מקרים שבהם קושי חברתי נגרם בגלל קשיי ויסות רגשי של הילד, כמו קושי להתמודד עם רגשות שליליים, המתבטא בהתנהגות תוקפנית. ילדים עם קשיים מסוג זה עשויים להוביל להתרחקות של ילדים אחרים ולעימותים שהילד אינו מצליח להתארגן מולם.

קושי חברתי - טיפול

על אף שילדים רבים נעזרים בהוריהם כשהם מתמודדים עם קושי חברתי, ישנם גם ילדים השומרים בסוד את הקושי, בשל תחושת בושה. במקרים כאלו חשובה מאוד הערנות של ההורים לזיהוי סימני מצוקה אצל ילדיהם. לפעמים ההורים יכולים לתמוך בילד ולחזק אותו, ויכולים לעזור לילד באמצעות עירוב של מורה בבית הספר, או של הורים וילדים אחרים. עם זאת, קיימים מקרים שבהם הקושי החברתי גורם לילד מצוקה רבה, העלולה לבוא לידי ביטוי בווריאציות של חרדה חברתית, הפרעות התנהגות, דיכאון וכדומה. במקרים כאלו כדאי להורים ליצור קשר עם פסיכולוג, או כדי להפנות את ילדם לטיפול בילדים, או כדי לקבל הדרכת הורים לילדים. קושי חברתי מטופל גם באמצעות טיפול קבוצתי, המאפשר הזדמנות לתרגל מיומנויות חברתיות במרחב הבטוח של הקבוצה, ולקבל משוב מחברי הקבוצה ומהמנחה.
רופאים בתחום
ד"ר רות באר (וייזל)
ד"ר רות באר (וייזל) יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"רופאה רגישה, איכפתית מקצועית ובגובה העיניים"
פרופ' יצחק צילינסקי
פרופ' יצחק צילינסקי כירורגיה פלסטית
מומחה לכירורגיה פלסטית ולניתוחי מוז (Mohs)
ד"ר נאסים אלקרנאוי
ד"ר נאסים אלקרנאוי אורתופדיה
מומחה לכירורגיה אורתופדית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו