דלג לתוכן

התמודדות עם משבר (Dealing with a crisis)

2 דקות קריאה

משבר הוא מצב בו נגרמת פגיעה באיזון הנפשי של הפרט, בשל אירוע כלשהו, לרוב בעל אופי שלילי. התמודדות עם משבר חיונית בכדי לנסות ולאפשר לאדם לשוב לשגרת חייו ותפקודו הרגיל. התמודדות עם משבר ברובה אינה פשוטה, וכרוכה במאמץ נפשי רב. לצד זאת, היא טומנת בחובה פוטנציאל לצמיחה והעצמה אישית.

משברים לאורך החיים

התמודדות עם משברים נפרשת לאורך כל משך החיים. החיים מזמנים לנו הפתעות בלתי צפויות, ואלו מחייבות אותנו לגייס את תעצומות הנפש ועלולות להוביל לעומס נפשי כבד וכך לייצר משברים נפשיים. משברים אלו, נפוצים במיוחד בתקופות המאופיינות באופן טבעי בשינויים רבים, למשל משבר גיל ההתבגרות, משבר גיל 40, ואף יציאה לגמלאות. כמו כן התמודדות עם משבר עשויה להתרחש אל מול הופעתם של שינויים שליליים, חלקם צפויים, חלקם מפתיעים. למשל משבר זוגיות, אובדן של אדם אהוב ופיטורים. באותה מידה תיתכן התמודדות עם משבר כחלק מקשיי הסתגלות לשינוי חיובי בחיים, כגון נישואין, קידום בעבודה והולדת תינוק. התמודדות עם משבר מהווה צומת חשובה בחייו של אדם. מצד אחד היא מזמנת קושי ואתגר אשר מעוררים תחושות לא פשוטות, מצד שני, יש בה הזדמנות לצמיחה והעצמה, מתוך צליחת ההתמודדות עם הקושי.

אינדיקציות למשבר

משבר נפשי מאופיין בפגיעה באיזון הנפשי של הפרט. פגיעה זו עשויה להתבטא במספר אופנים:

1. פגיעה רגשית - הופעתם של רגשות שליליים כגון דיכאון ותחושות של חרדה.
2. פגיעה תפקודית - התכנסות בבית, ניתוק קשרים חברתיים, צמצום פעילויות ועוד.
3. פגיעה גופנית - הפרעות בהרגלי אכילה, קשיי שינה וכד'.

כיצד מטפלים?

במקרים רבים התמודדות עם משבר מתנהלת באופן מוצלח ועצמאי, בזכות חוסנו הנפשי של האדם, יכולתו להתגבר על קשיים ולהסתגל לשינויים. כמו כן, התמודדות עם משבר מתאפשרת במקרים רבים בזכות מעגלי התמיכה המקיפים את האדם - משפחה וחברים קרובים מסוגלים לסייע בעת מצוקה. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם תמיכה שכזו אינה מספיקה ויש צורך בקבלת עזרה מקצועית.

כאשר יש חשיבות לחזרה מהירה ככל האפשר לתפקוד, מומלץ על טיפול מסוג התערבות בשעת משבר. מדובר בטיפול קצר מועד הניתן על ידי פסיכולוגים או עובדים סוציאליים, אשר מכוון להקלה מהירה ככל האפשר בסימפטומים, במטרה לשוב לשגרה היום יומית. כאשר ההעדפה היא לטיפול ארוך ומעמיק יותר, מומלץ לפנות לפסיכותרפיה, למשל טיפול פסיכודינמי או טיפול קוגניטיבי התנהגותי, אשר יאפשרו להעמיק במצבו של האדם ויתנו למצוקתו יותר מרחב. כמו כן התמודדות עם משבר אפשרי באמצעות טיפול קבוצתי, בייחוד במקרים בהם כל משתתפי הקבוצה מתמודדים עם משבר דומה. הקבוצה מספקת סביבה בטוחה להזדהות ולהעצמה, על ידי שיתוף ותמיכה הדדיים.

במקרים של התמודדות עם משבר המסב מצוקה נפשית יותר חמורה, מומלץ לפנות להתייעצות לגבי טיפול בתרופות פסיכיאטריות, הניתנות על ידי פסיכיאטרים.
רופאים בתחום
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"זמינות מלאה לתורים בטווחי זמן קצרים, ד״ר גיל באר היה נעים ונוח, הסביר לעומק מה הוא בודק ובדק דברים נוספים מעבר לנושא לשמו הגעתי, נתן חוות דעת ברורה ומקצועית ובעיקר השרה תחושה טובה ורגועה"
ד"ר צבי חי ברנע
ד"ר צבי חי ברנע נפרולוגיה
מומחה בנפרולוגיה, רופא בכיר מחלקה נפרולוגית בית חולים וולפסון
ד"ר שרון דמול אליעז
ד"ר שרון דמול אליעז אנדוקרינולוגיה ילדים
5.0
( 15 חוות דעת )
"אחרי הרבה ביקורות טובות שקיבלתי מחברות שלי על ד"ר דימול הגעתי אליה עם הבת שלי, והבנתי במה מדובר ... מקצועית, יסודית, לא מפספסת אף בדיקה, מסבירה כל פרט בתהליך וזמינה לכל שאלה.. הבת שלי ממש הרגישה בנוח איתה לדבר ולשתף בתהליך .. לא מובן מאליו"
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו