דלג לתוכן

אנטרובקטריאצה

Enterobacteriacea
המומחים של Infomed מסבירים:
אנטרובקטריאצה היא משפחה גדולה ורב-גונית של חיידקים, בעלי תכונות ביוכימיות משותפות ובעלי חשיבות מדעית ורפואית גדולה. צורתם מתגים והם שליליים בצביעת גרם, חיים היטב בנוכחות חמצן גם בכמויות מזעריות, מתסיסי גלוקוז לחומצה, וחסרים את האנזים אוקסידזה. במשפחה זו לפחות 31 סוגים ובהם מעל ל-100 מינים. מרבית המינים במשפחה אינם גורמים למחלות לבני אדם.

חיידקי משפחת אנטרובקטריאצה גדלים בקלות על קרקע של מזון במעבדה מיקרוביולוגית, וקל יחסית לזהות אותם על סמך מראה ותגובות ביוכימיות אופייניות.

מבין החיידקים המשתייכים למשפחה זו, החיידק Escherichia coli הוא הגורם השכיח ביותר למחלות. חיידק זה הוא גם המנוצל ביותר במחקר של מבנה גנטי, של תכונות ביוכימיות ושל מנגנוני אלימות.

חיידקי אנטרובקטריאצה נפוצים מאוד בטבע ונמצאים באדמה, על גבי צמחים ובעיקר מאכלסים את מערכת העיכול בבעלי החיים ובבני אדם. נוכחותם במקום שאינם צפויים להיות בו (לדוגמה במי שתייה), מצביעה פעמים רבות על זיהום צואתי. לכן, במעקב אחר זיהומים במים ובמזון, בתנאי מעבדה, בודקים את נוכחותם של חיידקים אלו (Coliforms) ומעריכים את מספרם.

חלק מהחיידקים המשתייכים למשפחת אנטרובקטריאצה גורמים למחלות זיהומיות בבני אדם, כגון זיהומים של מערכת העיכול שנגרמים על ידי חיידקי Shigella, Salmonella, Yersinia המתבטאים בשלשול, בכאבי בטן, או בחום. יש לציין כי אלו הגורמים מחלה לבני אדם, יכולים לאכלס דרכי עיכול של חיות ללא הפרעה (דוגמה לכך הוא חיידק הסלמונלה שעלול לגרום מחלה לבני אדם ולשהות במעי העופות או הצבים מבלי לגרום כל נזק או זיהום).

זיהומים של מערכת השתן נגרמים על ידי חיידקי E. coli, Klebsiella, Proteus, Enterobacter, אך במערכת העיכול הם מתאכסנים בלבד ואינם גורמים לזיהום.

לעתים נדירות עלולים חיידקים ממשפחת אנטרובקטריאצה לאכלס גם אזורים אחרים בגוף, ולגרום לזיהומים משמעותיים כמו דלקת ריאות, מורסות, דלקת מעטפות המוח או אלח דם. הם עלולים לזהם גם מכשירים בבתי החולים, ולגרום זיהום לחולים בדרך זו.

בשנים האחרונות התפתחו חיידקים ממשפחת אנטרובקטריאצה עמידים לסוגי אנטיביוטיקה רבים ולכן יעילות הטיפול באמצעותם פחתה. הדרך העיקרית למנוע זיהומים בחיידקים שמקורם במערכת העיכול היא הקפדה על רחיצת ידיים וחיטוין לאחר הליכה לשירותים.

ד"ר רות אורני-וסרלאוף

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
  • מניעה

    הדרך העיקרית למנוע זיהומים בחיידקים שמקורם במערכת העיכול היא הקפדה על רחיצת ידיים וחיטוין לאחר הליכה לשירותים.

המומחים שלנו לאלרגיה ואימונולוגיה

אלרגיה ואימונולוגיה
ד"ר אירנה אופנגנדן רופאה בכירה במכון אלרגיה ואימונולוגיה בשיבא - תל השומר, מומחית לאלרגיה בישראל וארה"ב
קראו עליי עוד
אלרגיה ואימונולוגיה
ד"ר רמי טמיר מומחה לאימונולוגיה קלינית ולאלרגולוגיה, מומחה לרפואה פנימית. מטפל באלרגיה, אסתמה ושיעול בילדים ובמבוגרים
קראו עליי עודלקביעת תור
פנימית
ד"ר קובי שדה רופא מומחה לאלרגיה, אימונולוגיה ורפואה פנימית, מבכירי המומחים בתחום בארץ
קראו עליי עודלקביעת תור
לכל המומחים שלנו לאלרגיה ואימונולוגיה>

שאלות מתוך פורום אורטיקריה (סרפדת)

בניהולו של ד"ר רמית מעוז-סגל
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו