גזים, נפיחות בבטן (Gas, Flatus)

ראשי

תאור

המקור העיקרי לגז במערכת העיכול הוא בליעת אוויר. עם כל בליעה נכנסים בממוצע 17.7 מ"ל אוויר לקיבה. ביום נכנסים בדרך זו כ-2600 מ"ל אוויר. עם זאת, הימצאותם של גזים במערכת העיכול תלויה במספר מקורות נוספים: פעפוע גז מזרם הדם אל מערכת העיכול, ייצור על ידי חיידקי המעי ותגובה כימית בין ביקרבונאט (חומר בסיסי) לבין חומצה המיוצרת בקיבה. 

גבר צעיר סובל מגזים ונפיחות בבטן

  Emily frost | Shutterstock

גזים נפלטים ממערכת העיכול באמצעות גיהוק, מעבר אוויר דרך פי הטבעת, ספיחה על ידי חיידקי המעי ופעפוע בחזרה לזרם הדם.

קיימים חמישה סוגי גזים עיקריים: חנקן, חמצן, דו-תחמוצת הפחמן ומימן. גזים אלו מהווים 99% מהגזים במערכת העיכול, כאשר הגז העיקרי במערכת העיכול הוא חנקן.

כמות האוויר הנכנסת למעי הדק מושפעת מתנוחת הגוף. במצב שכיבה קשה לגהק ולכן בועת האוויר המתהווה בקיבה נלכדת מעל לתוכן הנוזלי המכסה את החיבור ושט-קיבה, כך שרוב כמות הגז עוברת מהקיבה למעי הדק. 

מערכת עיכול תקינה מכילה פחות מ-200 מ"ל גז. נמצא שפליטת הגז היא 1491-476 מ"ל ביום. מעבר הגז לאורך מערכת העיכול הוא מהיר ונמשך כ-10-5 דקות.

ככל הנראה קיימת נטייה משפחתית לתופעה זו. אחת התלונות השכיחות היא תחושת עודף גז בחלל המעי, אך לא ניתן לכמת תחושות אלו בצורה אובייקטיבית. במחקרים שונים נתגלה שאין הבדל משמעותי בין כמות הגז בחלל המעי של אנשים המתלוננים על עודף גז לעומת אלו שאינם מתלוננים. בקרב חולים הלוקים בתסמונת המעי הרגיש (או תסמונת מעי רגיז – תמ"ר) נתגלו כמויות גז גדולות יותר בחלל המעי. בנוסף, נמצא קשר בין בליעת אוויר עם האוכל ותלונות על נפיחות. לחולים שלקו בתסמונת המעי הרגיז יש הפרעות בתנועתיות המעי, אשר עלולות לגרום להצטברות גזים. כמו כן, נמצא כי חולים אלו רגישים מאוד להימצאות אוויר בחלל המעי.


סימפטומים


גיהוקים: ההגדרה של גיהוק היא יציאת אוויר מהוושט או הקיבה אל הלוע המלווה בקול. גיהוק יכול להיות רצוני או בלתי רצוני. גיהוק לא רצוני נגרם בדרך כלל בעקבות בליעת אוויר בזמן אכילה ושחרור האוויר לאחר הארוחה. 

גזים: אדם בריא מעביר גזים דרך פי הטבעת 10-20 פעמים ביום. לרוב כמות גבוהה של גזים אינה מצביעה על מחלה משמעותית. כאשר הגזים מלווים בריח לא נעים, זה נובע בדרך כלל ממרכיבים המכילים גופרית.

נפיחות בבטן: תחושה של מלאות או לחץ בבטן הנובעת לרוב כתוצאה מעודף גזים. 

סיבות וגורמי סיכון

הגורמים הנפוצים להיווצרות  גזים, כוללים בין היתר:

1. בליעת אויר. כאשר אויר שנבלע אינו נפלט החוצה בדמות גיהוק, הוא עובר דרך מערכת העיכול ומשתחרר דרך פי הטבעת בדמות גזים. בליעה מופרזת של אויר עלולה לגרום לשיהוקים.

2. פירוק מזון לא מעוכל. תופעה המתרחשת בגלל חסר של אנזימים שמתפקידם לפרק מזונות שונים שאנו אוכלים. במקרים אלה, כאשר האנזים חסר, המזון הלא מעוכל עובר אל המעי הגס שם הוא מפורק ע"י החיידקים למימן, לדו-תחמוצת הפחמן ובשליש מהמקרים גם לגז מתן. גזים אלו נפלטים בסופו של דבר מפי הטבעת. המזונות הגורמים לגזים הם לרוב פחמימות המתפרקות לסוכרים כמו לקטוז (סוכר חלב), פרוקטוז (סוכר פירות) וסורביטול רפינוזה (סוכר הנמצא בשעועית, כרוב וירקות נוספים).

3. עצירות. יכולה לגרום לנפיחות בבטן, אך בדרך כלל אינה מגבירה את כמות גזים.

4. תרופות או תוספי תזונה. תרופות ללא מרשם ותרופות שדורשות מרשם וכן תוספי תזונה, עלולים לגרום לתופעות לוואי כגון לגזים ונפיחות בבטן.

5. מחלה. כמו למשל חסימת מעי, תסמונת המעי הרגיז או מחלת קרוהן.

6. שינויים ברמות ההורמונים. נפיחות בבטן היא תופעה שכיחה אצל נשים בתקופה שלפני המחזור החודשי, מאחר והגוף אוצר נוזלים.

תופעות נלוות וסיבוכים

במרבית המקרים מדובר בהפרעה שאינה מסוכנת, אך ישנם מספר מאפיינים שצריכים להדליק נורה אדומה ודורשים בדיקות נוספות:

• כאבי בטן במהלך הלילה.

• ירידה במשקל.

• שלשול דמי.

• תסמינים סיסטמיים כמו חום.

• שלשול או שלשול שומני.

• הקאות.

• כאבי בטן עזים.

• אנמיה חדשה.

• הגדלה של איברי הבטן.

אבחון ובדיקות

אבחון ובדיקות

השלב הראשון באבחון ההפרעה כולל בירור מקיף של הרגלי האכילה והתסמינים של המטופל/ת. לרוב הרופא/ה יבקשו לנהל יומן הכולל רישום של המזונות והמשקאות שהאדם צורך, מספר הפעמים בו מועברים גזים במהלך היום ותיעוד תלונות נוספות כמו נפיחות בבטן.

במידה ועולה חשד כי התסמינים קשורים לצריכה של מוצרי חלב, ניתן לבצע בדיקת נשיפה לאי סבילות ללקטוז. בדומה לכך, במידה וישנו חשד כי התסמינים קשורים לצריכה של מזונות המכילים גלוטן, ניתן לבצע בדיקות דם לאבחון צליאק.

במקרים בהם מופיעים תסמינים המדליקים נורה אדומה, יש לבצע בדיקות אבחנתיות נוספות כמו בדיקות דם לאיתור מדדי דלקת, בדיקות צואה לאיתור פרזיטים וחיידקים, אנדוסקופיה של מערכת העיכול ו/או הדמיה כמו CT של הבטן.

מניעה וטיפול

טיפולים ותרופות

ישנן מספר דרכים להקלה על תחושת נפיחות בבטן וגזים:

1. שינוי הרגלי האכילה: הפחתה של צריכת מזונות שידוע כי הם עלולים לגרום לעודף גזים כמו ירקות ופירות מסוימים, מוצרי חלב ודגנים מלאים. חשוב לציין כי השפעת סוגי מזון שונים על ייצור הגזים משתנה מאדם לאדם, ועל כן יש צורך בבדיקה אישית של כל אדם אילו מזונות גורמים לו לתחושות אלה. בנוסף, לאנשים הסובלים מגיהוקים רבים מומלץ להימנע מלעיסת מסטיק ולנסות לאכול באיטיות.

2. תרופות ללא מרשם רופא: ישנן תרופות רבות ללא מרשם שיכולות להקל על התסמינים כמו סותרי חומצה המכילים סימתיקון ופחם פעיל. בנוסף, אנשים עם חסר באנזים, למשל חסר בלקטאז, שתפקידו לפרק סוכר חלב, יכולים לרכוש תוספי תזונה המכילים את האנזים החסר.

3. תרופות מרשם: תרופות אלה מתאימות כאשר זוהתה מחלה הגורמת לתסמינים, כך למשל ריבוי חיידקים בדרכי העיכול יטופל באמצעות אנטיביוטיקה.

מניעה

ישנם מקרים בהם ניתן למנוע גזים באמצעות שינוי בהרגלי האכילה והשתייה. במקרים אחרים, גזים הם תסמין למחלה הדורשת טיפול.

דוגמאות למזונות שמייצרים יותר גזים

• ירקות כמו ארטישוק, אספרגוס, ברוקולי, כרוב ניצנים, כרוב, כרובית, מלפפון, פלפל ירוק, בצל, אפונה, צנון, צנונית, ותפוחי אדמה לא מבושלים.

• שעועית וסוגים נוספים של קטניות.

• פירות כמו משמש, בננה, מלון, אפרסק, אגס, שזיף מיובש ותפוח עץ לא מבושל.

• חיטה וסובין חיטה.

• ביצים.

• משקאות מוגזים, מיצי פירות, בירה ויין אדום.

• מאכלים עתירי שומן ומאכלים מטוגנים.

• סוכר ותחליפי סוכר.

• חלב ומוצרי חלב, במיוחד אצל אנשים רגישים ללקטוז, שהוא הסוכר העיקרי בחלב.

• מזונות ארוזים המכילים לקטוז כמו לחמים, דגנים ורטבים לסלט.

גזים שנוצרים בעקבות אכילת בשר או ביצים, בדרך כלל נוטים להדיף ריח רע ,לעומת זאת גזים שנוצרים מאכילת פירות וירקות, בדרך כלל אינם מלווים בריח זה.

טיפים נוספים למניעת גזים:

• נסו לאכול 4-6 ארוחות קטנות ביום במקום מספר מצומצם של ארוחות גדולות.

• אכלו לאט, תוך הקפדה על לעיסת המזון.

• הימנעו מלעיסת מסטיק ואכילת סוכריות קשות.

• הימנעו מעישון הגורם להגברה של בליעת אוויר.

• שתייה של תה נענע או מנטה יכולה לעזור בהרפיית השרירים הרצוניים של מערכת העיכול ולהקל על גזים וכאבי בטן.

• הימנעו מלדבר בזמן האוכל, כך תפחיתו את כמות האוויר שאתם בולעים בזמן הארוחה.






פורומים גסטרו

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
בדיקת חומציות בקפסולת Bravo אאא 20/10/2020 00:29
  • שלום ד"ר, אני סובל מזה מעל שנה מתופעות כגון גוש צמיג בגרון שלא ניתן לפלוט או לבלוע, רוק צמיג לסירוגין וכיו"ב. במסגרת בירור לשלילת ריפלוקס לרינגופרינגיאלי אני מעוניין לעבור בדיקת חומציות באמצעות קפסולת Bravo. שאלתי היא האם הקפסולה הנ"ל מתאימה למיקום באזור גבוה יחסית על מנת לבדוק אם אכן מגיעה חומצה לאיזור הגרון, או שהיא מיועדת להצמדה במיקום קלאס שמכוון יותר לאבחון ריפלוקס אזופגאלי? תודה

  • + הוסף תגובה
טפיל הג׳וארדיה כרמלה 19/10/2020 11:09
  • לנכדי בן ה 17 גילו ביולי 2019 שהוא סובל מהטפיל.מאז הוא עבר הרבה מאוד בדיקות ,גם בדיקות דימות. נכון לעכשיו הוא עדיין לא מרגיש טוב ולא עולה במשקל למרות תזונה ואנשור וגם נטילת משקה חלבונים. ריו אובדי עצות.למי פונים.? תודה .

  • + הוסף תגובה
גארדיה דר' דן קרטר 19/10/2020 15:20
  • שלום הטיפול בטפיל פשוט במידה ולא טופל פני לרופא ילדים במידה וטופל ובתלונות ממשיכות- פני לבירור גסטרו

  • + הוסף תגובה
הליקובקטר פילורי בנימיו 18/10/2020 13:28
  • אני נושא את המחלה הזאת כבר כמה חודשים ואחרי אנטביויטיקה. כיום הרופא נותן לי אומרפדקס או מאלוקס בשביל החומציות. שאלותיי הן : האם זאת תופעה שכיחה במחלה שאני מרגיש רצון להקיא לעיתים אחרי האוכל ? ושאלה שנייה חלל הפה שלי כל הזמן יבש מאוד במהלך היום והלילה . מה אפשר לעשות בנידון ? תודה

  • + הוסף תגובה
הליקובקטר דר' דן קרטר 19/10/2020 15:19
  • שלום אין קשר בין התלונ ות שלך לזיהום בהליקובקטר ממליץ שתפנה לבירור אצל מומחה גסטרו

  • + הוסף תגובה

הצטרפו לאינדקס הרופאים!