רגישות לגלוטן (Gluten sensitivity)

ראשי

תאור

אלרגיה לגלוטן הינה בעיה במערכת העיכול אשר הגורם לו הוא צריכה של חומר בשם גלוטן, אותו נמצא במזונות המכילים חיטה, שעורה ושיפון, כגון פסטה, לחם ועוגות, הסובלים מרגישות לגלוטן נאלצים להתמודד עם מצב בו המערכת החיסונית של המעי הדק נכנסת לפעולה וגורמת לנזק לדפנות המעי. בכך היא מביאה לחוסר יכולת של המעי הדק לספוג רכיבים תזונתיים הכרחיים.

הספיגה הירודה גורמת למחסור בוויטמינים חיוניים, המונעים ממערכות ואיברים חיוניים של הגוף את מרכיבי המזון להם הם זקוקים לצורך תפקודם התקין. חסכים אלה עלולים לגרום למחלות נוספות ואפילו לעיכוב בגדילה אצל ילדים.

כיום אין טיפול שיכול להביא להחלמה מהמצב, אולם ניתן לשלוט באלרגיה באמצעות התאמות ושינויים בתזונה.


סימפטומים


סימפטומים לרגישות לגלוטן.

אין תסמינים מובהקים לאלרגיה לחיטה (לפעמים הנקראת גם צליאק), אך הסובלים ממנה לרוב יסבלו ממספר תסמינים כלליים, ביניהם שלשולים לסירוגין, כאבי בטן ונפיחות. יש מי שאצלם לא יופיעו כלל תסמינים בקיבה ובמעיים, ואילו אצל אחרים יכולים להופיע תסמינים הדומים לאלו של מחלות אחרות, ביניהן תסמונת המעי הרגיז, זיהומים טפיליים, אמניה, הפרעות בעור או הפרעות במערכת העצבים.

לאלרגיה לגלוטן יכולים להיות גם תסמינים פחות מובהקים, כמו אי שקט או דיכאון, אנמיה, קיבה רגיזה, כאבי פרקים, עוויות שרירים, פריחה בעור, הופעת פצעים בפה, הפרעות בשיניים או בעצמות (כגון אוסטיאופורוזיס), עקצוצים ונימול ברגליים ובכפות הרגליים (ניורופתיה Neuropathy).

בנוסף, ישנם סימפטומים לרגישות לגלוטן המעידים על כך שלא נעשית ספיגה של מרכיבי מזון במעי. תסמינים אלו כוללים אובדן משקל, שלשול, עוויות קיבה, הופעת גזים ונפיחות, חולשה כללית ועייפות, יציאות המדיפות ריח רע או בעלות גוון אפור היכולות להיות בעלות מרקם שומניים, עיכובים בגדילה (אצל ילדים) ועוד.

מתי עליכם להיוועץ ברופא?

במידה ומופיעים אחד או יותר מהתסמינים האופייניים לאלרגיה לחיטה יש להיוועץ ברופא המטפל. במידה וישנו בן משפחה הסובל מהמחלה גם כן יש צורך בבדיקת רופא. בנוסף, אם ילדיכם חיוור, סובל מאי שקט, אינו מתפתח כראוי, הינו בעל בטן כרסתנית ועגלגלה אך ישבנו שטוח ויציאותיו קשות – יש לקחת אותו לבדיקת רופא.

דיאטה ללא גלוטן, מוצרים ללא גלוטן, נטול גלוטן


תופעות נלוות וסיבוכים

כאשר אלרגיה לגלוטן אינה מטופלת, היא עלולה לגרום למספר סיבוכים:

תת תזונה: המחלה גורמת לחוסר ספיגה של רכיבי תזונה חיוניים, אשר עלולה להוביל אפילו לתת תזונה. מצב זה קורה למרות שלכאורה נראה כי הילד או המבוגר אוכלים בצורה בריאה ומאוזנת. חוסר הספיגה עשוי לגרום למחסור בוויטמינים ומינרלים, ביניהם B12, D,  חומצה פולית וברזל. מצב זה מוביל לאנמיה ואובדן משקל.

איבוד סידן וירידה בצפיפות העצם: בשל העובדה שיש אובדן קבוע של שומנים דרך הצואה, סידן וויטמין D הולכים לאיבוד בכמויות גדולות. דבר זה עשוי לפגוע ברקמת העצם, ולגרום לרככת העצמות (osteomalacia). תופעה זו גורמת ריכוך ברקמת העצם ולירידה בצפיפות העצם (אוסטיאופורוזיס), מה שהופך את העצמות לפריכות וגורם להן להישבר.

רגישות ללקטוז (סוכר החלב): בעקבות הנזק שגורם הגלוטן לדפנות המעי הדק, גם מזונות שלא מכילים גלוטן בכלל יכולים לגרום להופעתם של תסמינים שונים, ביניהם כאבי בטן ושלשולים. חלק מהחולים הסובלים מרגישות לגלוטן רגישים גם לסוכר החלב (לקטוז), הנמצא במוצרי חלב. במקרה זה צריך יהיה לצמצם או להימנע גם מאכילת מזונות ומשקאות המכילים לקטוז, בנוסף להימנעות ממזונות המכילים גלוטן.

סרטן: מחקרים מצאו כי חולים הרגישים לגלוטן שאינם מצליחים לשמור על תזונה שאינה מכילה גלוטן, נמצאים בסיכון לחלות בסרטן, בעיקר בסרטן המעי ולימפומה של מערכת העיכול.

סיבוכים נוירולוגיים: רגישות לגלוטן קשורה בהופעתן של הפרעות במערכת העצבים.

מניעה וטיפול

טיפולים ותרופות

הטיפול באלרגיה לגלוטן כולל הימנעות גמורה מקמח וחיטה. כחלק מהטיפול יש לקבל ייעוץ והכוונה בנושא התזונתי. ייעוץ זה צריך לתת כלים להתמודד עם אלרגיה קשה זו, בדמות מאכלים משלימים או אלטרנטיביים, כמו למשל מאכלים צמחוניים מגוונים, פריכיות אורז ואף לחם שיפון.

בנוסף, על החולה לשנות את הרגלי הצריכה והבישול. הוא צריך להתרגל לחוקים חדשים במטבח, פעולה אשר מתגלה לרבים כלא פשוטה. היענות נמוכה לדיאטה החדשה והמשך אכילת גלוטן עלולים לסכן את החולה ולהוביל להחמרת התסמינים. על החולה להבין כי הטיפול צריך להימשך למשך כל חייו.






פורומים, 

זמנית לא ניתן לשאול שאלות בפורום זה.
הודעה
מחבר
תאריך/שעה



הצטרפו לאינדקס הרופאים!