סלמונלה, סלמונלוזיס (Salmonella, Salmonelosis)

ראשי

תאור

סלמונלה, מחולל המחלה סלמונלוזיס, הוא חיידק מקלוני נפוץ מאוד בטבע ובבעלי חיים מרובים. קיימים למעלה מ-2,000 זנים שונים של סלמונלה, ולמעלה מ-200 מהם גורמים לתחלואה בבני אדם, לכן ייתכנו זיהומים נשנים.

ההידבקות היא בדרך פומית, באמצעות מזון או מים מזוהמים בחיידק סלמונלה, והוא יכול לגרום להרעלת מזון ולהתפשטות באלפי חולים.

סלמונלה, סלמונלוזיס, אישה במעבדה עם ביצים


סימפטומים


התחלואה השכיחה היא זיהום בדרכי העיכול המתבטא בשלשול, לעיתים דמי (הקרוי דיזנטריה), המלווה לרוב בחום, בבחילות ובהקאות. מדי שנה מדווחים למשרד הבריאות בישראל כמה אלפי מקרים (5,000-2,000) של שלשול הנגרם על ידי סלמונלה. הסכנה העיקרית היא חוסר נוזלים ומיעוט במתן שתן, יובש בעור, בלשון ובריריות, חולשה, ולעיתים סחרחורת. השלשול חולף מעצמו בתוך כשבוע .

המחלה מתפתחת לאט יחסית להרעלת מזון שנגרמת מחיידקים אחרים (או באופן יותר מדויק, מהטוקסינים שלהם), ויכולה להמשך בין 6-72 שעות (12-36 בממוצע), הזמן שלוקח לחיידק הסלמונלה להתפתח במעי.

התסמינים מתפתחים גם מחשיפה מינימלית לחיידק, והמחלה – סלמונלוזיס - יכולה להתפתח מנוכחות של אפילו 10 עד 100 חיידקים במזון עם ריכוז גבוה של שומן וריכוז נמוך של מים (כמו בשוקולד או בגבינה), שהם מאפיינים המגנים על החיידק מפני חומצות הקיבה .

סיבות וגורמי סיכון

המקור העיקרי של חיידקי הסלמונלה הוא מזון, בעיקר מזון מן החי. סוג אחד של סלמונלה, סלמונלה אנטריטידיס, מתפתחת גם על העור וגם בתוך הגוף של עופות, והזיהום נגרם בשל סביבת הגידול שלהם בתנאים לא ראויים, ומאכילת מספוא מזוהם. כמו כן, אותו סוג של סלמונה מתפתח גם במערכת הרבייה של העופות, וכך מועברת לביצים, כך שאחת מכל אלף ביצים עלולה להיות נגועה בחיידק (כך על פי נתוני משרד הבריאות). החיידק יכול להימצא גם במים, במזון שלא עבר טיפול בחום וזוהם ממגע עם בעלי חיים המפרישים את החיידק, או במזון שזוהם על ידי צואה או מסביבה מזוהמת.

אנשים שלקו בסלמונלוזיס, ממשיכים להפריש את החיידק עד חצי שנה לאחר היעלמות הסימנים הקליניים, ויכולים גם הם לזהם מזון אם לא שומרים על כללי היגיינה נכונה, ובכך להדביק אחרים. 

תופעות נלוות וסיבוכים

לעיתים החיידק מתפשט לזרם הדם וגורם לזיהום כללי, הקרוי אלח דם. תופעה זו מתרחשת בעיקר כשיש מחלות רקע כגון פגיעות במערכת החיסון, טיפול בתרופות המקטינות את חסינות הגוף, חוסר טחול, וכן אצל תינוקות בני חודשים ספורים. זיהום הדם מתבטא בחום גבוה המלווה לעיתים בצמרמורת ובמצב כללי ירוד.

אם החיידק מתפשט לזרם הדם הוא עלול לגרום זיהומים מקומיים מחוץ למערכת העיכול, כגון זיהומים בעצמות, במפרקים, במעטפות המוח ובמעטפות הלב .

התייבשות היא סיבוך שיכול להתפתח במידה ואי אפשר לשתות מספיק מים. הסימנים שיופיעו במצב כזה יהיו ירידה במתן שתן, פה ולשון יבשים, עיניים שקועות, וירידה בייצור דמעות. 

אבחון ובדיקות

אבחון ובדיקות

הזיהום מאובחן על ידי דגימת צואה, אם כי ברוב המקרים, התסמינים חולפים לפני שהתוצאות מגיעות. במידה ויש חשד להתפשטות הזיהום לדם, הרופא המטפל עשוי להציע בדיקות דם. 

מניעה וטיפול

טיפולים ותרופות

הטיפול העיקרי הוא טיפול בשלשול באמצעות תמיסות המכילות מלחים וסוכר, בדרך פומית ובמקרים קשים - דרך הווריד. טיפול באנטיביוטיקה אינו מקצר את משך השלשול. הוא מיועד לחולים עם מחלות רקע או עם זיהום מפושט בדם או באתרים מחוץ למערכת העיכול .

מניעה

מניעת סלמונלה כרוכה באי מגע של חומר גלם מזוהם למזון שעבר טיפול בחום (לשם השמדת החיידק). כמו כן שמירה של מזון בטמפרטורה של פחות מחמש מעלות, מונעת את התפתחות החיידקים.

מניעה של סלמונלה בביצים יכולה להתבצע על ידי שמירה של ביצים בטמפרטורה של עד 20 מעלות, במשך 21 יום, וזאת בזכות חומר בעל תכונות אנטיביוטיות המצוי בחלבון הביצה. כמו כן, שטיפה של ביצים עשויה לגרום לחדירה של החיידק לתוך הביצה, ולכן חל איסור על שטיפה של ביצים בישראל. 

כמו כן, ניתן למנוע הדבקה במחלה על ידי שמירה על היגיינה אישית באמצעות שטיפת הידיים באופן יסודי לאחר שהייה בשירותים, לאחר החלפת חיתול, לאחר שמתעסקים עם בשר נע, לאחר שמנקים צואה של חיות מחמד, ולאחר שנוגעים בציפורים או בזוחלים. 






פורומים גסטרו ומחלות כבד

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
מר בפה 24 שעות אילי 28/09/2020 09:32
  • אני בת 67 סובלת מכאבים ברום הבטן יותר מ30 שנה. שלחו אותי לעבור CT והממצא היה תהליכים זעירים בגוף הלבלב וה לצה ל MRI.עברתי את הבדיקה הראתה תהליכים ציסטים הממצאים מתאימים impd. רופא הפנה אותי לבלינסון לעבור בדיקה אנדוסקופיה EUS. עברתי את הבדיקה ונמצא בחלקו השני של התריסריון כמות גדולה של ציסטות עד 5 מ"מ חלקם קשור PD תקין ועוד שנתיים שוב MRI. הבדיקה השניה מנומטרית בושט. התוצאה תעבור לרופא והוא יחליט אם יש להמשיך בבדיקה מנומטריה ( לא בעת ERCP). מה עושים מר בפה מאיפה זה הגיע באמצע או סוף החיים. חוש הריח שלי מאוד מפו.ח וכל ריח מגעיל אותי וחוש הטעם פגום לא יכולה מאכלים שהייתי רגילה לאכול ירדתי במשקל. יש פתרון להפסיק את המרות שמפריעה לי באיכות החיים שלי. טופלתי בהרבה כדורים נוגדי חמצון.לוסק פמוטידין אומפרדקס שלא עזר כלל ועכשיו נוטלת לנטון אבל מה. בחילות המרות ואם אני אוכלת כמו הבוקר יוגורט זה לא יורד לקיבה והטעם נשאר שעות. לא יכולה לאכול ירקות עוף לא משנה מה רק גוטג' או יוגורט. סליחה על השאלה הארוכה . טופלתי במחלקת גסטרו בבלינסון .תודה גמר חתימה טובה

  • + הוסף תגובה
טעם מר בפה ד"ר אייל הירש 28/09/2020 22:11
  • שלום אילי, שאלתך מעט מורכבת עם ערבוב קל של נושאים שונים. 1. ציסטות לבלביות - לרוב מדובר בממצא מקרי, שמודגם בCT שמבוצע עקב תלונה שאינה קשורה לציסטות או ללבלב. ישנן מספר סוגים של ציסטות שהסיכון בהן הוא התפתחות של ממאירות לבלב לאחר שנים רבות בציסטות עם גורמי סיכון. גורמי סיכון הם גודל ציסטה מעל 3 ס"מ, ממצא בתוך הציסטה, הרחבה של צינור הלבלב, ציסטה שגדלה באופן משמעותי בין הדמיות. סוגי הציסטות השכיחות: mucinous, serous, IPMN. כשIPMN דורש יותר מעקב. (לא מדובר בציסטות בתריסריון אלא בלבלב, בדיקת MRI פעם בשנתיים מספקת בהחלט למעקב ואין צורך באולטראסאונד אנדוסקופי - EUS- חוזר). 2. בדיקה מנומטרית של הושט - מודדת לחצים בושט, ומיועדת לאבחן סיבות לבעיות בליעה, ריפלוקס וכדומה. הקשר למרירות בפה או כאבים ברום הבטן לא מאוד חזק. 3. שינויים בטעם יכולים להיות ביטוי של מספר גורמים וצריך לברר אותם: שינויים בהפרשת הרוק, מחלות של חלל הפה (עששת, דלקת חניכיים, ועוד) - אלו אבחנות שניתן לשלול דרך רופא פה ולסת ורופא שיניים. אפשרות אחרת היא ריפלוקס, כשהוא לא חייב להיות חומצי, ולכן לא תמיד סותרי חומצה יעזרו. בדיקה לאבחנה של בעיה כזו יכולה להיות בדיקת אימפדנס. מקווה שעכשיו מעט יותר מסודר לך. בריאות שלמה, אייל הירש

  • + הוסף תגובה
קולונוסקופיה וירטואלית סילבי 28/09/2020 13:10
  • האם אפשר לעשות הכנה לקולונוסקופיה וירטואלית אם יש לי שלשולים ??

  • + הוסף תגובה
הכנה לקולונוסקופיה בזמן שלשולים ד"ר אייל הירש 28/09/2020 21:48
  • שלום סילבי, הכנת המעי הגס לקולונוסקופיה אינה שונה בין קולונוסקופיה רגילה לקולונוסקופיה וירטואלית. המטרה היא נקיון המעי הגס מצואה (גם אם משלשלים יש סיכוי מאוד גבוה שיש שם צואה מוצקה). ההכנה כרוכה בתזונה דלת שארית (ללא ירקות או פירות או דגנים מלאים) למשך שלושה ימים טרם הבדיקה, ושתיה של משלשל יום טרם הבדיקה. אין מניעה מביצוע ההכנה והבדיקה בזמן שלשולים (אחת ההתוויות השכיחות לביצוע קולונוסקופיה). במקרה כזה מבצעים את הבדיקה לחפש פוליפים או דלקת. קולונוסקופיה וירטואלית מבוצעות במקום קולונוסקופיה רגילה בעיקר במטופלים בהם יש קושי בטשטוש (הרדמה קלה בזמן הבדיקה) או מעי קשה טכנית למעבר עם מכשיר הקולונוסקופיה. החסרון בקולונוסקופיה וירטואלית הוא שבמקרה ומתגלים פוליפים לא ניתן להסירם, ולא ניתן לקחת ביופסיות או לראות דלקת. בריאות שלמה, אייל הירש

  • + הוסף תגובה
דרגת ניקיון המעיים בקולונסקופיה א 26/09/2020 16:31
  • שלום, עברתי בדיקת קולונוסקופיה ובתוצאות היה כתוב בדרגת הניקיון של המעיים לפי מדד בוסטון כלשהו ציון כללי 6 ( ציון 2 לכל אחד משלושת המקומות שנבדקים). הבנתי שהמדד הוא עד שלוש נקודות. האם דרגה 2 מספיקה כדי לשלול גידולים או פוליפים? תודה רבה (שאלתי גם בפורום השכן ליתר ביטחון)

  • + הוסף תגובה
הכנת מעי בקולונוסקופיה ד"ר אייל הירש 27/09/2020 00:14
  • שלום א, דרגת הנקיון בקולונוסקופיה משפיעה לא רק על יכולת גילוי הפוליפים, אלא גם על הסיכון לסיבוכים בפעולה ולצריכה מוגברת של חומרי טשטוש. סולם בוסטון מנקד את נקיון המעי לאחר פעולות נקיון שמבצע הרופא בזמן הקולונוסקופיה (כמו שטיפה ושאיבה של תוכן המעי). הסולם מנקד כל חלק של המעי הגס (העולה, הרוחבי והיורד), בין 0 (צואה מוצקה שלא ניתן לשטוף), עד 3 (מעי נקי מאוד). ניקוד של 2 נחשב לטוב (חלקיקים זעירים של תוכן מעי שאינם מפריעים לסקירה של המעי). ניקוד של 6 בקולונוסקופיה מנבא שיעור גילוי פוליפים טוב מאוד. בריאות שלמה, אייל הירש

  • + הוסף תגובה

הצטרפו לאינדקס הרופאים!