דלג לתוכן

גרורות בעצמות

bone metastases
המומחים של Infomed מסבירים:
גידול סרטני המתפתח במקום אחד בגוף יכול לשלוח תאים, עם זרם הדם, לאזורים מרוחקים יותר. תאים אלו ישתלבו ברקמה, ימשיכו להתחלק בקצב לא נורמאלי ויצרו גידול סרטני נוסף. תהליך זה של הפצת תאים לאזורים נוספים בגוף זה נקרא גרורה סרטנית. במידה והתאים הסרטנים פולשים אל רקמת העצם וגורמים לגידול, הוא נקרא גרורות בעצמות (bone metastases). 
גרורות בעצמות (bone metastases) גורמים נזק לרקמת העצם ויכולים לעורר סימפטומים רבים. כיום קיים טיפולים שונים אשר עוזרים להשתלט על הסימפטומים ומצמצמים בצורה ניכרת את התפשטות הגרורות הלאה. על מנת להבין טוב יותר את תהליך יצירת הגרורות ברקמת העצם צריך להכיר את המבנה התפקודי והאנטומי של העצמות בגופנו.
 עצם היא סוג של רקמת חיבור המורכבת ממינרלים כגון סידן, פוספט וחלבון מיוחד בשם קולגן. השכבה החיצונית של העצם נקראת הקורטקס והמרכז הספוגי של העצם קרוי בשם מח העצם. רקמת העצם הפנימית מכילה נקבים המאפשרים לכלי הדם לעבור דרכם ולספק חמצן ונוטריינטים אל העצמות. ברמת העצם ישנו שיווי משקל חשוב הנשמר בין יצירת עצם על ידי תאים מסוג Osteoblasts ופירוק העצם (כאספקת סידן לגוף) על ידי תאים מסוג Osteoclasts. שיווי משקל זה נקרא : remodeling.
לעצמות בגופנו תפקידים חשובים ביותר ובלעדיהם לא יכולנו לתפקד כלל. השלד מספק תמיכה מבנים לאיברים הפנימיים. עצמות מאחסנות מינרלים הדרושים לגוף בשביל תפקודו היום יומי. מינראלים אלו הם: סידן, מגנזיום, זרחן ונתרן.
מח העצם מייצר ומאחסן את תאי הדם. אלה כוללים תאי דם אדומים, תאי דם לבנים, וטסיות דם. תאי הדם האדומים מעבירים דם המועשר בחמצן מהריאות לשאר הגוף. ואילו תאי הדם הלבנים עוזרים לגוף להילחם בזיהומים. טסיות הדם מסייעות בקרישת הדם בעת הצורך.
במקרה של גרורות בעצמות (bone metastases) תא סרטני פולש אל העצם וגורם לנזק המשפיע על כל תפקודיה כפי שפורטו מעלה.
כיצד תאים סרטניים מתפשטים אל העצם?
כאשר התאים הסרטניים מתנתקים מגידול המקור הם נעים עם זרם הדם או הלימפה לחלקים אחרים של הגוף, משתלבים ברקמות ויוצרים גידול חדש. גידול המקור ממנו הנצו התאים הסרטניים נקרא גידול מקורי, ואילו הגידולים החדשים הנוצרים בעקבות ההנצה של התאים הסרטניים, נקראים גידולים משניים. גידולים משניים ברקמת העצם הם גרורות בעצמות (bone metastases).
סוגים מסוימים של סרטנים ידועים כגורמים לגרורות בעצמות (bone metastases). סרטנים אלו הם:
סרטן השד
סרטן הכליה
סרטן ריאות
מיאלומה נפוצה ( myeloma  multiple)
סרטן הערמונית
סרטן בלוטת התריס

גרורות בעצמות (bone metastases) שונות ביסודן מגידול סרטני ראשוני אשר התחיל ברקמת העצם. גידול ראשוני בעצם נקרא סרקומה.(Sarcomas)  גידולים מסוג זה עשויים מתאי עצם. במקרה של גרורות בעצמות (bone metastases) הגידול מקורו בתאים מרקמה שונה בגוף, לדוגמה בסרטן ריאות המניץ גרורות בעצם, מקור הגידול הוא בתאי הריאה ולא בתאי העצם. במקרה זה גרורות בעצמות (bone metastases) ייקראו סרטן ריאות גרורתי.
תאים סרטניים המתפשטים מגידול מקורי כלשהו, נפוצים יותר:  בצלעות, עצמות האגן, עצמות מוארכות בגפיים, עצמות הגולגולת ועמוד השדרה. גרורות בעצמות (bone metastases) עלולות לגרום נזק בשתי דרכים עיקריות:
גידול סרטני ברקמת העצם עשוי לעכל את רקמת העצם. בתהליך זה נוצרים נקבים ברקמה הנקראים: osteolytic. תהליך זה יכול לגרום לעצמות שבירות ופריכות אשר נשברות בקלות רבה. אזורים אלו יהיו רגישים יותר וכואבים למגע.
גידול סרטני מפריש פקטורים אשר יכולים לגרום לתאי העצם להתחלק בצורה אבנורמאלית וליצור רקמת עצם חדשה. רקמה זו היא חלשה ופחות יציבה מרקמת עצם תקינה. אזורים אלו נקראים בשם: osteosclerotic.
  • גרורות בעצמות תסמינים

    הסימפטומים של גרורות בעצמות (bone metastases) הם:
    כאבי עצמות: הכאב הוא התסמין הנפוץ ביותר של גרורות בעצמות. זה בדרך כלל התסמין הראשון אשר החולים מבחינים בו. תחילה הכאב לא סדיר ומגיע בגלים. הוא נוטה להיות יותר גרוע בלילה או עם מנוחה במיטה. בסופו של דבר הכאב מתגבר בצורה ניכרת. לא כל כאב בעצמות מצביע על קיומם של גרורות בעצמות (bone metastases), הרופא המטפל ידע להבחין בין כאב שמקורו בסרטן לבין כאב ממקור אחר.
    עצמות שבורות: גרורות בעצמות (bone metastases) מחלישות מאוד את העצמות. ולכן הן נוטות להישבר בקלות רבה יותר.  עצמות הגפיים והעצמות של עמוד השדרה הם האתרים הנפוצים ביותר להישבר.
    קהות או חולשה ברגליים
    בעיות במתן שתן או לאחר פעולת מעיים
    חוסר תחושה בבטן
    כל אלה הם סימנים לכך שקיימת בעיה בחוט השדרה. כאשר ישנן גרורות בעצמות עמוד השדרה (bone metastases) הן מפעילות לחץ על חוט השדרה ועשויות ללחוץ ולהסיט אותו ממקומו הטבעי. הלחץ על חוט השדרה עשוי לגרום לסימפטומים האלה, כמו גם לכאבי גב. במקרה של הופעת התסמינים יש לפנות מיד לרופא המטפל אחרת החולה מסתכן בשיתוק קבוע.
    תסמינים נוספים הם: אובדן תיאבון, בחילה, צמא, עצירות, עייפות, או בלבול. כל אלו הם סימנים לכך שקיימות רמות גבוהות מדי של סידן בדם. גרורות בעצמות (bone metastases) עלולות לגרום לפירוק העצם ומאגרי הסידן. מצב זה נקרא רמות סידן גבוהות בדם (hypercalcemia).
    במידה והגרורות גורמות לנזק במח העצם עלולים להופיע תסמינים הקשורים לספירת דם. סימנים של אנמיה (עייפות, חולשה, קוצר נשימה). במידה ותאי הדם הלבנים מושפעים, אנשים עלולים לפתח דלקות,  חום, צמרמורות, עייפות, או כאב. אם מספר טסיות הדם ירד מתחת לערך מסויים, עלולים להופיע שטפי דם ודימום פנימי.

    על המטופל לחלוק כל מידע רפואי עם הרופא המטפל, במידה ומופיעים אחד מן הסימפטומים המצוינים. איתור וטיפול מוקדם יכול לעזור בהפחתת הסיבוכים.

המומחים שלנו לאונקולוגיה ואורתופדיה

כירורגיה
ד"ר רפאל אלון
5.0
( 5 חוות דעת )
"הגעתי אל ד״ר אלון אחרי חודשים לא קלים ועם כאבים חמורים בגלל פיסורה שלא הגיבה לטיפול המסורתי, בהמלצת פרקטולוג שאצלו טופלתי ושאינו מנתח עוד. דר׳ אלון ברגישותו הרבה הבין את סבלי ודאג לי לשיבוץ מהיר לניתוח. באווירה נעימה, בביטחון ובחיוך, ענה על שאלותי ונסך בי בטחון לקראת הניתוח. ממליצה מאד!"
קראו עליי עוד
כירורגיה
פרופ' פרנסיס סרור
5.0
( 5 חוות דעת )
"פרופ׳ סרור דאג להסביר לנו על המצב של הילד שלנו, ענה על כל השאלות וחששות שלנו. הוא התייחס לילד בגובה העיניים, היה נעים ומקצועי ביותר. יצאנו מהייעוץ כשכל השאלות שלנו נענו ומרוצים מאוד. בהחלט נמליץ עליו!"
קראו עליי עוד
כירורגיה
פרופ' משה פפא מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לאונקולוגיה ואורתופדיה>

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

שאלות מתוך פורום סרטן השד

בניהולו של ד"ר נעה אפרת בן ברוך
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו