דלג לתוכן

שיתוק ארבעת הגפיים

טטרפלגיה , Tetraplegia | Tetraplegia
המומחים של Infomed מסבירים:
שיתוק ארבעת הגפיים מעיד לרוב על נזק לחוט השדרה הצווארי, אם כי ייתכן שהוא נגרם בעקבות פגיעה במוח או בעצבים ההיקפיים. חוט השדרה הצווארי שנמצא בתוך תעלה שבחוליות עמוד השדרה מקשר בין המוח למרבית איברי הגוף, באמצעות סיבי עצבים שעוברים דרכו. 

ההשלכות הן סיבוכים רפואיים, הפרעות תפקוד ואף מוות. הסיבוכים עלולים להתבטא בכל מערכות הגוף שקשורות לחוט השדרה מתחת לפגיעה. התפקוד שנפגע כולל פעולות יומיומיות כמו אכילה, לבישה, רחיצה, שליטה על סוגרים וניידות, וכן פעילות מינית, פוריות ויכולת לתרום לחיי המשפחה, להשתלב בעבודה ובמסגרות חברתיות.

לאחרונה, בתוצאות השלכות אלו חלה מהפכה, מהחשובות ברפואה, ולזכות גישה טיפולית חדשה שיושמה במחצית המאה שחלפה, ניתן לזקוף הישגים משמעותיים ביותר. במקרים זהים לאלו שבעבר הסתיימו במוות בתוך כשלוש שנים, חיים כיום עשרות שנים אחרי הפגיעה. כמו כן, הושגה החלמת עצבים ניכרת בקרב עד 75% מהנפגעים, ונוצרו הכלים לתפקוד עצמאי גם לאלה שנותרו עם נזק למערכת העצבים, ואשר בעבר לא היו כשירים לשרת את עצמם וודאי לא את סביבתם.

המהפכה הרפואית התרחשה, למרות שאין עדיין טיפול יעיל לתיקון חוט שדרה חבול בבני אדם. יש טיפולים ניסיוניים שהצליחו לקדם תהליכי החלמה בחוט שדרה חבול בבעלי חיים, ביניהם כאלה שמחדירים נוגדנים או תאים ייחודיים של המערכת החיסונית לאתר שניזוק, או באמצעות השתלת קטעי עצב או תאים עובריים למקום הפגיעה. אולם שנים רבות תעבורנה ככל הנראה עד שהטיפולים הללו יועילו לבני אדם שנפגעו. המהפכה בטיפול ובתוצאותיו התרחשה כתוצאה מחדירת ההכרה שגורל הנפגעים אינו מותנה בשלמות חוט השדרה. גם ללא תיקון הנזק העצבי עצמו, מניעת סיבוכיו ושחזור התפקוד מאפשרים החלמה ומשיגים את תכלית הטיפול הרפואי: שיפור ניכר בתוחלת החיים ואיכותם.

ההפרעה התפקודית תלויה בגובה הפגיעה ובחומרתה. נזק שלם בחלק העליון של חוט השדרה הצווארי עלול להביא לתלות מוחלטת בעזרת הזולת, ולשבש את הנשימה העצמונית. לעומת זאת, עם נזק חלקי או נזק בחלק התחתון של חוט השדרה הצווארי, ייתכן שנפגע יתפקד כמעט באופן עצמאי ויוכל להתהלך. כיווץ שרירים בלתי רצוני המלווה את השיתוק והמכונה "ספסטיות" גורם לרוב להחמרה בהפרעה התפקודית, אך לעיתים יש בו סיוע לתפקוד.

אבחון הסיבוכים, ההפרעות בתפקוד והטיפול בהם נעשים בעיקר במחלקות רפואת השיקום אשר מתמחות בטיפול בנפגעי חוט השדרה. 

המגמות הטיפוליות והחברתיות הרווחות כיום מעניקות לנפגעי חבלה או מחלה שגורמת לשיתוק ארבעת הגפיים, מידה רבה של עצמאות בקבלת החלטות וחופש בבחירת פעילויות. רבים מהם כיום בעלי משפחות, הורים לילדים, פועלים למען עצמם וסביבתם, עובדים לפרנסתם וזוכים למעמד חברתי מכובד.

ד"ר עמירם כ"ץ

  • סיבות וגורמי סיכון

    בין הגורמים לפגיעה בחוט השדרה: חבלה, היצרות תעלת השדרה ופריצת דיסקים שבין החוליות אליה, טרשת נפוצה, גידולים, זיהומים ומחלות כלי דם. לגורם הפגיעה ולמידת היענותו לטיפול רפואי תיתכן השפעה על חומרת הנזק ועל קביעותו, אך מרגע שנוצר, יש לנזק השלכות חמורות, תהא הסיבה אשר תהא.

המומחים שלנו לנוירולוגיה וכירורגיה

כירורגיה
פרופ' משה פפא מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר ורד ליבנה
5.0
( 7 חוות דעת )
"לדר' ליבנה הגענו בהמלצת רופא המשפחה לאחר שהיה בהרצאה של דר' ליבנה לרופאים בקהילה. הרופאה הקדישה לי ולביתי (בת 18) את כל הזמן הנחוץ (כמעט שעה), בדקה את כל המסמכים שהבאנו עוד בזמן הביקור, הפנתה את ביתי לעוד בדיקה נוספת - מבחן MOXO (לא כלול בסל) ונתנה לנו את המייל הפרטי שנשלח לה את תוצאות הבדיקה בשביל שתפענח אותה. עוד אציין שבהמשך גם קיבלנו הקלות למבחן הפסיכומטרי. אני רוצה להודות לדר' ליבנה וממליץ עליה בחום."
קראו עליי עוד
כירורגיה
ד"ר רפאל אלון
5.0
( 5 חוות דעת )
"הגעתי אל ד״ר אלון אחרי חודשים לא קלים ועם כאבים חמורים בגלל פיסורה שלא הגיבה לטיפול המסורתי, בהמלצת פרקטולוג שאצלו טופלתי ושאינו מנתח עוד. דר׳ אלון ברגישותו הרבה הבין את סבלי ודאג לי לשיבוץ מהיר לניתוח. באווירה נעימה, בביטחון ובחיוך, ענה על שאלותי ונסך בי בטחון לקראת הניתוח. ממליצה מאד!"
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לנוירולוגיה וכירורגיה>

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא שיתוק ארבעת הגפיים

פריצת דרך? עצב מהאף הקים משותק על רגליו
פריצת דרך? עצב מהאף הקים משותק על רגליו
אילת מריה מיטש, מערכת אינפומד מאת: אילת מריה מיטש, מערכת אינפומד 22/10/2014

אדם שהיה משותק בגלל ניתוק מלא של חוט השדרה שלו הצליח להשתקם, לעמוד ואף ללכת שוב בזכות ניתוח חדשני בפולין. חשיבותו ש... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו