אדנומה (Adenoma)

ראשי

תאור

אדנומות בדרכי העיכול מופיעות לכל אורך הקיבה ועד הרקטום (חלק סופי של המעי הגס), אך הן שכיחות במיוחד במעי גס בגברים או בנשים, בדרך כלל מגיל 40 ומעלה.

אדנומה היא גידול שפיר שמקורו באפיתל בלוטני, או זה המייצר מבנים בלוטניים. גידול שפיר הוא גידול שאינו מסכן את חיי החולה. הוא מוגבל היטב, לא נישנה אחרי הכריתה ואינו שולח גרורות לאיברים אחרים.

אדנומות מופיעות באיברים שונים בגוף, כגון שד, יותרות הכליות, כיס מרה, כבד, בלוטות יותרות התריס, בלוטת יותרת המוח, כליה, בלוטות רוק, בלוטת התריס, מערכת העיכול, קיבה, מעי דק ומעי גס.

האדנומות, מופיעות לכל אורך המעי הגס. הן יכולות להיות בודדות, מעטות, רבות או רבות מאוד, במיוחד במחלה הנקראת פוליפוזיס משפחתית ("Familial polyposis") אדנומות יכולות להיות קטנות מאוד, זעירות (מ"מ או שניים), אך גודלן יכול להגיע ל-6-5 ס"מ או יותר. אדנומות יכולות להיות על גבעול או בלי גבעול.

בתאי גידול של כל אדנומה נמצאת דיספלזיה (שינוי במבנה התאים) היכולה להיות קלה, בינונית או קשה. לכל אדנומה של דרכי העיכול יש אפשרות לעבור לקרצינומה (גידול אפיתל ממאיר). הסיכוי להפוך לגידול ממאיר תלוי בכמה גורמים: גודל האדנומה, הסוג המיקרוסקופי שלה ודרגת הדיספלזיה של התאים. הזמן להתפתחות של קרצינומה בתוך אדנומה הוא בערך 10 שנים, לכן חשוב מאוד לכרות כל "פוליפ" במעי הגס ולבדוק אותו במיקרוסקופ. כמו כן, יש לעקוב אחר חולים עם אדנומות או עם סיפור משפחתי של אדנומות. בחולים עם "פוליפוזיס משפחתית", האדנומות מופיעות בגיל צעיר מאוד במספר גדול מאוד והסיכוי להתפתחות קרצינומה גבוה מאוד.

פרופ' ברנהיים ז'ואל


סיבות וגורמי סיכון

האדנומות בדרכי העיכול מעניינות משתי סיבות:
1. שכיחות (חלק ניכר מהפוליפים במעיים, הם אדנומות).
2. נגעים שפירים היכולים להפוך לגידול ממאיר (
Malignant potential).






פורומים גסטרו ומחלות כבד

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
מר בפה 24 שעות אילי 28/09/2020 09:32
  • אני בת 67 סובלת מכאבים ברום הבטן יותר מ30 שנה. שלחו אותי לעבור CT והממצא היה תהליכים זעירים בגוף הלבלב וה לצה ל MRI.עברתי את הבדיקה הראתה תהליכים ציסטים הממצאים מתאימים impd. רופא הפנה אותי לבלינסון לעבור בדיקה אנדוסקופיה EUS. עברתי את הבדיקה ונמצא בחלקו השני של התריסריון כמות גדולה של ציסטות עד 5 מ"מ חלקם קשור PD תקין ועוד שנתיים שוב MRI. הבדיקה השניה מנומטרית בושט. התוצאה תעבור לרופא והוא יחליט אם יש להמשיך בבדיקה מנומטריה ( לא בעת ERCP). מה עושים מר בפה מאיפה זה הגיע באמצע או סוף החיים. חוש הריח שלי מאוד מפו.ח וכל ריח מגעיל אותי וחוש הטעם פגום לא יכולה מאכלים שהייתי רגילה לאכול ירדתי במשקל. יש פתרון להפסיק את המרות שמפריעה לי באיכות החיים שלי. טופלתי בהרבה כדורים נוגדי חמצון.לוסק פמוטידין אומפרדקס שלא עזר כלל ועכשיו נוטלת לנטון אבל מה. בחילות המרות ואם אני אוכלת כמו הבוקר יוגורט זה לא יורד לקיבה והטעם נשאר שעות. לא יכולה לאכול ירקות עוף לא משנה מה רק גוטג' או יוגורט. סליחה על השאלה הארוכה . טופלתי במחלקת גסטרו בבלינסון .תודה גמר חתימה טובה

  • + הוסף תגובה
טעם מר בפה ד"ר אייל הירש 28/09/2020 22:11
  • שלום אילי, שאלתך מעט מורכבת עם ערבוב קל של נושאים שונים. 1. ציסטות לבלביות - לרוב מדובר בממצא מקרי, שמודגם בCT שמבוצע עקב תלונה שאינה קשורה לציסטות או ללבלב. ישנן מספר סוגים של ציסטות שהסיכון בהן הוא התפתחות של ממאירות לבלב לאחר שנים רבות בציסטות עם גורמי סיכון. גורמי סיכון הם גודל ציסטה מעל 3 ס"מ, ממצא בתוך הציסטה, הרחבה של צינור הלבלב, ציסטה שגדלה באופן משמעותי בין הדמיות. סוגי הציסטות השכיחות: mucinous, serous, IPMN. כשIPMN דורש יותר מעקב. (לא מדובר בציסטות בתריסריון אלא בלבלב, בדיקת MRI פעם בשנתיים מספקת בהחלט למעקב ואין צורך באולטראסאונד אנדוסקופי - EUS- חוזר). 2. בדיקה מנומטרית של הושט - מודדת לחצים בושט, ומיועדת לאבחן סיבות לבעיות בליעה, ריפלוקס וכדומה. הקשר למרירות בפה או כאבים ברום הבטן לא מאוד חזק. 3. שינויים בטעם יכולים להיות ביטוי של מספר גורמים וצריך לברר אותם: שינויים בהפרשת הרוק, מחלות של חלל הפה (עששת, דלקת חניכיים, ועוד) - אלו אבחנות שניתן לשלול דרך רופא פה ולסת ורופא שיניים. אפשרות אחרת היא ריפלוקס, כשהוא לא חייב להיות חומצי, ולכן לא תמיד סותרי חומצה יעזרו. בדיקה לאבחנה של בעיה כזו יכולה להיות בדיקת אימפדנס. מקווה שעכשיו מעט יותר מסודר לך. בריאות שלמה, אייל הירש

  • + הוסף תגובה
קולונוסקופיה וירטואלית סילבי 28/09/2020 13:10
  • האם אפשר לעשות הכנה לקולונוסקופיה וירטואלית אם יש לי שלשולים ??

  • + הוסף תגובה
הכנה לקולונוסקופיה בזמן שלשולים ד"ר אייל הירש 28/09/2020 21:48
  • שלום סילבי, הכנת המעי הגס לקולונוסקופיה אינה שונה בין קולונוסקופיה רגילה לקולונוסקופיה וירטואלית. המטרה היא נקיון המעי הגס מצואה (גם אם משלשלים יש סיכוי מאוד גבוה שיש שם צואה מוצקה). ההכנה כרוכה בתזונה דלת שארית (ללא ירקות או פירות או דגנים מלאים) למשך שלושה ימים טרם הבדיקה, ושתיה של משלשל יום טרם הבדיקה. אין מניעה מביצוע ההכנה והבדיקה בזמן שלשולים (אחת ההתוויות השכיחות לביצוע קולונוסקופיה). במקרה כזה מבצעים את הבדיקה לחפש פוליפים או דלקת. קולונוסקופיה וירטואלית מבוצעות במקום קולונוסקופיה רגילה בעיקר במטופלים בהם יש קושי בטשטוש (הרדמה קלה בזמן הבדיקה) או מעי קשה טכנית למעבר עם מכשיר הקולונוסקופיה. החסרון בקולונוסקופיה וירטואלית הוא שבמקרה ומתגלים פוליפים לא ניתן להסירם, ולא ניתן לקחת ביופסיות או לראות דלקת. בריאות שלמה, אייל הירש

  • + הוסף תגובה
דרגת ניקיון המעיים בקולונסקופיה א 26/09/2020 16:31
  • שלום, עברתי בדיקת קולונוסקופיה ובתוצאות היה כתוב בדרגת הניקיון של המעיים לפי מדד בוסטון כלשהו ציון כללי 6 ( ציון 2 לכל אחד משלושת המקומות שנבדקים). הבנתי שהמדד הוא עד שלוש נקודות. האם דרגה 2 מספיקה כדי לשלול גידולים או פוליפים? תודה רבה (שאלתי גם בפורום השכן ליתר ביטחון)

  • + הוסף תגובה
הכנת מעי בקולונוסקופיה ד"ר אייל הירש 27/09/2020 00:14
  • שלום א, דרגת הנקיון בקולונוסקופיה משפיעה לא רק על יכולת גילוי הפוליפים, אלא גם על הסיכון לסיבוכים בפעולה ולצריכה מוגברת של חומרי טשטוש. סולם בוסטון מנקד את נקיון המעי לאחר פעולות נקיון שמבצע הרופא בזמן הקולונוסקופיה (כמו שטיפה ושאיבה של תוכן המעי). הסולם מנקד כל חלק של המעי הגס (העולה, הרוחבי והיורד), בין 0 (צואה מוצקה שלא ניתן לשטוף), עד 3 (מעי נקי מאוד). ניקוד של 2 נחשב לטוב (חלקיקים זעירים של תוכן מעי שאינם מפריעים לסקירה של המעי). ניקוד של 6 בקולונוסקופיה מנבא שיעור גילוי פוליפים טוב מאוד. בריאות שלמה, אייל הירש

  • + הוסף תגובה

הצטרפו לאינדקס הרופאים!