דלג לתוכן

ברקית של זווית פתוחה

Open angle glaucoma
המומחים של Infomed מסבירים:

ברקית של זווית פתוחה (בז"פ) היא הצורה השכיחה של מחלת הברקית (80%), ואחת הסיבות העיקריות לעיוורון אצל מבוגרים. המחלה פוגעת ב-2% מהאוכלוסייה לערך, ושכיחותה עולה עם הגיל. שתי העיניים נפגעות בו-בזמן, אך לא תמיד באותה דרגת חומרה. סיבת הפגיעה בעין אינה ידועה. ההשערה הרווחת היא כי מקורה במישלב של גורמים, כגון אספקה לקויה של דם לעצב, גורמים ביוכימיים ולחץ תוך-עיני גבוה שהוא הגורם העיקרי. באופן תקין נוצר נוזל בחלל הקדמי של העין, ובמקביל, על מנת לשמור על נפח עין קבוע, כמות שווה של נוזל מתנקזת מהעין החוצה דרך פתחי ניקוז שבזווית העין.
אצל חולי בז"פ הנוזל מתנקז לאט מהרגיל, מצטבר וגורם לעליית לחץ בעין אשר גורם לנזק בלתי הפיך לעצב הראייה ולאובדן הראייה. המחלה פוגעת באופן שווה בגברים ובנשים. אוכלוסיות הנמצאות בסיכון גבוה יותר ללקות בה הן: מבוגרים מעל גיל 60, קרובים של חולי ברקית, קצרי ראייה וחולי סוכרת. בז"פ מתפתחת באיטיות במשך שנים. למחלה אין סימנים מוקדמים, וכאשר מופיעים תסמיני המחלה חלק ניכר מהראייה כבר ניזוק. לכן גילוי וטיפול מוקדם חיוניים למניעת אובדן הראייה. אם המחלה אינה מטופלת בשלב מוקדם דיו, החולה רואה בבירור עצמים שנמצאים מולו, אך מחסיר את אלו הנמצאים בצדדיו.

בז"פ מישנית (Secondary glaucoma) נגרמת מנטילת תרופות (סטרואידים), כסיבוך של ניתוח, מירוד (קטרקט), מחבלה, מגידולים ומדלקות תוך-עיניות. לחץ תוך-עיני גבוה (Ocula hypertension)יכול לגרום לברקית, אך כשלעצמו אינו עדות שהמחלה קיימת. ניוון של עצב הראייה ופגם בשדה הראייה עלולים להופיע גם בעין שהלחץ התוך-עיני בה תקין. מצב זה נקרא ברקית בלחץ תקין (Normal tension glaucoma). מטפלים במחלה זו על ידי הורדת הלחץ התוך-עיני לערכים נמוכים יותר מהתקין.

פרופ' ארנה גייר

  • אבחון ובדיקות

    המחלה מאובחנת בבדיקת עיניים שבה נמצאו לחץ תוך-עיני גבוה, מעל 22 ממ"כ, ניוון עצב הראייה וצמצום שדה הראייה ההיקפי.

המומחים שלנו לעיניים

עיניים
פרופ' בנימין מילר רופא עיניים בכיר בביה"ח איכילוב. מומחה במחלות רשתית וגלאוקומה
קראו עליי עוד
עיניים
ד"ר אסף פרימן מנהל שירות הקרנית בבית חולים מאיר
קראו עליי עודלקביעת תור
עיניים
ד"ר גבי שמש רופא עיניים מנתח
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לעיניים>

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

שאלות מתוך פורום נוירואופטלמולוגיה ילדים

בניהולו של פרופ' ניצה גולדנברג כהן
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו