דלג לתוכן

לוקמיה לימפטית חדה ALM

לויקמיה לימפטית חדה | Acute lymphoblastic leukemia
המומחים של Infomed מסבירים:
לוקמיה לימפטית חדה ALM היא מחלה ממארת הנגרמת מהצטברות בלתי מבוקרת של תאי דם לבנים ממאירים, לוקמיים מסוג לימפובלסטים. זוהי הלוקמיה השכיחה ביותר אצל ילדים ומהווה 20% מכלל הליקמיות אצל מבוגרים. בשנים האחרונות חל שיפור בשיטות האבחון והטיפול במחלה. כיום, כשני שליש מן הילדים ובין רבע למחצית מהמבוגרים מחלימים מן המחלה.


עד כה לא זוהה אף גורם שניתן להצביע עליו בבירור שהוא הגורם להתפתחות לוקמיה לימפטית חדה ALM.


ניתן לקבוע כבר בשלב הופעת ALM אם החולה נמצא בסיכון גבוה ובהתאם לכך לקבוע את הטיפול.
שכיחות ALM בארה"ב היא כ-1:100,000 והיא שכיחה מעט יותר בזכרים. השכיחות הגבוהה ביותר היא בקרב ילדים מתחת לגיל 5. מעבר לגיל 35 יש עלייה קלה בשכיחות, ושוב עלייה חדה בשכיחות - מעבר לגיל 80.
האבחון של לוקמיה לימפטית חדה ALM נקבע על ידי מישלב של תמונה מיקרוסקופית (מורפולוגיה) של התאים, ובדיקת סמנים (מרקרים) וכרומוזומים בתאים הממאירים. נהוג לסווג את המחלה לתת-סוגים על פי צירוף זה של הממצאים. הסיווג הוא ללוקמיה לימפטית חדה מסוג T או מסוג B, וכל אחד מהסוגים לתת-סוגים נוספים על פי השלב ההתפתחותי של התא הממאיר, המקורי.

ההפרעה הכרומוזומית בעלת משמעות הניבוי הגרועה ביותר בלוקמיה זו היא נוכחות כרומוזום פילדלפיה שהוא תוצאה של שיחלוף קטעים בין הכרומוזומים 9 ו-22.


קראו עוד: לוקמיה – השתלשלות המחלה
  • לוקמיה לימפטית חדה ALM תסמינים

    מרבית התסמינים של ALM קשורים לכישלון מוח העצם וכוללים חיוורון, חולשה ועייפות בגלל אנמיה (ירידה ברמת ההמוגלובין), סימני דמם עקב תרומבוציטופניה (ירידה במספר טסיות הדם) וזיהומים מישניים לניטרופניה (ירידה במספר התאים הלבנים). בנוסף קיימים תסמינים הקשורים בחדירה לאיברים כמו קישרי לימפה, כבד או טחול. תיתכן מעורבות של מערכת העצבים המרכזית.

    חלק מן החולים ב-ALM פונים לקבלת טיפול רפואי בשל כאבי עצמות או מיפרקים, והאבחון נקבע על ידי קביעת נוסחת תאי הדם, משטח דם ובדיקת לשד עצם. מומלץ לבצע בדיקת נוזל שדרה.

המומחים שלנו לאונקולוגיה

המטולוגיה
ד"ר ריבה פיינמן מנהלת השירות להמטולוגיה אמבולטורית רמב"ם, חיפה
קראו עליי עוד
המטולוגיה
ד"ר פרדי אביב המטולוג בכיר במרפאה המטו-אונקולוגית בבית החולים איכילוב
קראו עליי עוד
המטולוגיה
ד"ר נתנאל הורוביץ יושב ראש האיגוד הישראלי להמטולוגיה ורפואת עירויים ומנהל היחידה לטיפול יום במערך ההמטולוגי, הקריה הרפואית רמב"ם
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לאונקולוגיה>

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

שאלות מתוך פורום סרטן המעי הגס

בניהולו של ד"ר רונן ברנר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו