דלג לתוכן

פקקת עורקים

Arterial thrombosis
המומחים של Infomed מסבירים:
פקקת עורקים היא תופעה קלינית הנובעת ממכלול סיבות שהמכנה המשותף שלהן הוא היווצרות של קרישי דם בעורקי הגוף השונים.

מערכת העורקים בגוף מתאפיינת על ידי דם הזורם במהירות גבוהה ובלחץ גבוה. בניגוד למערכת הוורידית שנפח הדם בה גדול והזרימה איטית, המנגנון העיקרי התומך ביצירת קרישים בעורקים השונים הוא טרשת עורקים (אתרוסקלרוזיס). המכנה המשותף לגורמים השונים המובילים לטרשת עורקים הוא היווצרותו של הרובד הטרשתי: רבדים של כולסטרול חוץ-תאי המצטבר תחת האפיתל הוואסקולרי, ומוביל בסופו של עניין ללייפת-הצטלקות (פיברוזיס), ולארגון של הרובד הטרשתי עם הופעת דלקת בתוכו וצמיחת כלי דם חדשים אליו. התהליך הסופי מתרחש כאשר קיים נזק מקומי אל תוך הרובד הטרשתי, כאשר הוא נקרע, ומרכיבי דופן העורק נחשפים לתאי הדם ולמרכיבי הדם השונים.

חשיפה זו מביאה באופן מיידי לאיגור טסיות על הרובד הקרוע עם ההפעלה של מערכת הקרישה במקום זה, אשר גורמת בסופו של התהליך להיווצרות של קריש דם מקומי. קריש דם זה חוסם את זרימת הדם וגורם תוך זמן קצר לפגיעה של חוסר חמצן לרקמה (אנוקסיה) ולמוות של הרקמה.

לרוב נוצר קריש הדם העורקי במנגנון המתואר אך במיעוט המקרים תיתכן יצירה של קריש דם לאחר נזק חיצוני. זו מתרחשת לאחר טראומה לכלי דם, לאחר דיקור העורק לצורך צנתור, החדרת צנתר עורקי או פעולה פולשנית אחרת לעורק, מיפרצת (אניריזמה) של העורק, או על פני שתל כלי דם מלאכותי.
  • פקקת עורקים תסמינים

    התסמינים המופיעים לאחר פקקת בעורקים הם תסמינים של חסימת העורק, וסימני הנזק ברקמות הנלווה לחסימה זו. הם תלויים במערכת העורקים הנפגעת, בחומרת החסימה ובמידת החיוניות של הרקמה. ברוב המקרים תיגרם חסימה מלאה של העורק והנזק לרקמות יהיה מלא. וכך חסימה שלמה בעורקי הלב תביא להתפתחות אוטם בשריר הלב על כל תסמיניו, בעוד שחסימה בעורק לגף תביא ליצירת נזק בגף עד כדי נמק, וצורך בקטיעה במקרים לא מטופלים. התסמין העיקרי יהיה כאבים עזים הנובעים ממחסור באספקת חמצן לרקמה, בין אם כאבים עזים בבית החזה, או "לחץ" בבית החזה בחולים עם אוטם בשריר הלב, ועד כאבים עזים, המלווים בתחושת קור וחיוורון אם התהווה קריש דם באחד הגפיים. לעומת זאת, במקרים שכיחים פחות של חסימה לא מלאה תישמר זרימת דם מסוימת לרקמה, אך עלול להיווצר חוסר חמצן לרקמה בזמן מאמץ או פעילות מוגברת. גם במקרים אלה התסמין השכיח הוא כאב מפאת חוסר חמצן בזמן פעילות מוגברת (כמו תעוקת בית חזה - Angina pectoris בקרב חולי לב בזמן מאמץ, או כאבי רגליים בהליכה אצל חולים הלוקים במחלת כלי דם ברגליים).

המומחים שלנו לקרדיולוגיה וכירורגיה

כירורגיה
ד"ר ואלרי דונצ'יק מומחה כרורגיה כלי דם
קראו עליי עודלקביעת תור
קרדיולוגיה
ד"ר שירית כזום בייזר מנהלת המרפאה לקרדיולוגית ספורט, המערך לקרדיולוגיה, בית החולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
קראו עליי עוד
כירורגיה
פרופ' סמי ניטצקי סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של כלי הדם והשתלות ברמב"ם
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לקרדיולוגיה וכירורגיה>

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

שאלות מתוך פורום ניתוחי לב

בניהולו של ד"ר דוד יעקובי
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו