תסמונת המוליטית-אורמית (Hemolytic uremic syndrome)

ראשי

תאור

תסמונת המולטית-אורמית מאופיינת באי-ספיקת כליות חדה, תמס דם (המוליזה), ותרומבוציטופניה
(מיעוט טסיות בדם).
ברוב המקרים הגורם הוא רעלן המופרש מחיידקי א' קולי במהלך זיהום במעיים. מחוללים אחרים הם חיידקים שונים (שיגלה, סלמונלה, קמפילובקטר וסטרפטוקוקוס), או נגיפים (קוואסקי, אקו, אינפלואנזה, וריצלה, HIV ו-EBV). לעיתים רחוקות התסמונת עלולה להופיע על רקע של יתר-לחץ-דם או זאבת אדמנתית מערכתית (SLE).
תסמונת זו שכיחה בעיקר בקרב תינוקות וילדים מגיל חצי שנה עד גיל 4. כשבוע לפני הופעת התסמונת לוקים החולים בשלשולים, בהקאות, בחום ובכאבי בטן (דלקת המעיים). במיעוט המקרים תיתכן דלקת בדרכי הנשימה העליונות.

פרופ' עמי באלין

סימפטומים


התסמונת מסתמנת בצורה חדה. החולים מתלוננים על חולשה, על עייפות, על אי-שקט ועל מיעוט במתן שתן. בבדיקתם בולטים חיוורון (האנמיה), בצקת (בשל מיעוט במתן שתן), דימומים בעור (בשל התרומבוציטופניה), הגדלת הטחול והכבד ואי-שקט ניכר. חום הגוף תקין או גבוה. תיתכן פגיעה במערכת העצבים ב-30%-20% מהחולים, ומתבטאת בעיקר בפרכוסים.

סיבות וגורמי סיכון

הגורם לתסמונת הוא פגיעה בדופן כלי הדם הקטנים בכליות. בעקבות נזק זה נוצרים קרישי דם קטנים, הסופחים אליהם את הטסיות (התרומבוציטים). כדוריות הדם האדומות העוברות בכלי דם אלה, ניזוקות ונהרסות. כך (בשל הרס הכדוריות) מתקבל מצב של תרומבוציטופניה ואנמיה המוליטית. הפגיעה בכלי הדם מובילה לאי-ספיקת כליות.

אבחון ובדיקות

אבחון ובדיקות

האבחון נקבע על בסיס המדדים הבאים: אנמיה המוליטית, שברי תאים אדומים במשטח הדם, תרומבוציטופניה ואי-ספיקת כליות (רמות גבוהות של אוריאה וקריאטינין בדם). הממצאים בשתן יכולים להיות דלים: מעט כדוריות אדומות והפרשת חלבון מוגברת.
ההיסטוריה הרפואית הטיפוסית והבדיקה הגופנית בדרך כלל תומכים באבחון. לא נדרשת התקנת ביופסיה מהכליה לשם אבחון. תסמונת דומה: Thrombotic thrombocytopenic purpura, עלולה להימצא בקרב מבוגרים (בעיקר בנשים צעירות), ומתאפיינת יותר בעליות חום ובהפרעה במערכת העצבים המרכזית.
סיבוכי התסמונת כוללים: אנמיה קשה, חמצת (pH נמוך בדם), ערכי אשלגן גבוהים בדם, עודף נוזלים, אי-ספיקה בלב, יתר-לחץ-דם ואורמיה (המצריכה טיפול בדיאליזה).

מניעה וטיפול

טיפולים ותרופות

הטיפול בתסמונת זו כולל תיקון ההפרעות במצב המטבולי, בריכוז האלקטרוליטים ובנוזלים, הורדת לחץ-הדם והתחלה מוקדמת בטיפול בדיאליזה. אין לטפל באמצעות אנטיביוטיקה.
סיכויי ההחלמה בתסמונת זו טובים. מעל 90% מהחולים שהתסמונת פקדה אותם בעקבות מחלת שלשול, עוברים בשלום את השלב החד של התסמונת. האחרים נדרשים לטיפול קבוע בשל אי-ספיקת כליות. גם לגבי המחלימים נדרש מעקב ארוך טווח בשל סיבוכים מאוחרים כיתר-לחץ-דם, אי-ספיקת כליות כרונית, והפרשה מוגברת של חלבון בשתן. אם אי-הספיקה כרונית ניתן לבצע השתלת כליות.





פורומים, מחלות כבד מבוגרים

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
עלייה בתפקודי כבד מיכל 11/12/2019 18:02
  • שלום, אני בת 62.לפני כחצי שנה התגלה גידול בשחלה. היו גם מס' גרורות, שהוצאו כולן. (לדברי המנתח - לא היו גרורות או גידולים בכבד). מאז הניתוח ועד לפני 10 ימים קבלתי טיפול בכימותרפיה, (טקסול+קרבופלטין) טיפול שבועי, סה"כ 18 טיפולים. במקביל קבלתי 5 טיפולים בתרופה ביולוגית אווסטין, (5 מתוך 18), כל שלושה שבועות, כלומר בעוד כשבוע אמשיך לקבל את האווסטין אחת לשלושה שבועות. בעניין תוצאות בדיקות הדם שלי הקשורות לתפקודי הכבד: 1. בדיקת alk.phosphat - 217 . נורמה 5-50 . (מהיום). 2. בדיקת alt gpt - 99. נורמה 5-50 . (מהיום). 3. בדיקת ast got - תקין - 32. נורמה 5-40. מיום 26.11.19. 4. בדיקת ggt gamma gt - 197. נורמה 5-38. בדיקה מיום 26.11.19. אציין כי תוצאות בדיקה זאת, היו גבוהות לכל אורך הטיפול הכימותרפי, וכן בשנת 2017 ( 69). עניין נוסף שאולי יש לו משמעות כעניין זה: בשל מחסור במגנזיום, וכן מחסור בוויטמין D, התחלתי לפני 3-4 ימים לקחת תוספי מגנזיום וויטמין D.כמו כן אני לוקחת כדורים נגד לחץ דם (טריטייס). כל זמן שקבלתי כימותרפיה - לא נזקקתי לתרופות נגד לחץ דם, ולאחרונה לחץ הדם עלה - וחזרתי לכדורים אלו. שאלותי הן: א. ממה יכולה להגרם עליה זאת בערכים של תפקודי הכבד? ב. איזה עוד בדיקות הקשורות לכבד עלי לעבור? תודה מראש על כל אינפורמציה בנושא זה.

  • + הוסף תגובה
עוד שכחתי לציין מיכל 11/12/2019 18:22
  • כי בתאריך 4.11.19 עברתי את הבדיקות הבאות: 1. hbs - antigen surface ag תוצאה negative. 2. hcv abs - תוצאה negative . ויטמין בי 12, מאותו יום היה גבוה מאוד, 1,439 (187-1,060), והבנתי שכל זה גם עשוי להיות קשור לתפקודי כבד לא תקינים. שוב, תודה רבה לך.

  • + הוסף תגובה
US בטן אורית 08/12/2019 10:02
  • ביצעתי US בטן להלן התוצאות כיסמרה הודגמו מס אבנים הגדולה מבינהם 0.5 ס"מ ופוליפ בקוטר 0.5 סמ בכבד ציסטה 1 ס"מ מה עושים?

  • + הוסף תגובה
US פרופ' זיו בן ארי 08/12/2019 18:00
  • אבנים- תלוי בקליניקה אם יש... פוליפ עוקבים כל שנה ציסטה- כלום

  • + הוסף תגובה
המשך אורית 10/12/2019 18:05
Alt 36 מיטל 09/12/2019 23:07
  • בתוצאות בדיקת דם הגיע תוצאה של 36 בערך של alt. האם זה לא תקין?

  • + הוסף תגובה

הצטרפו לאינדקס הרופאים!