דלג לתוכן

גלומרולונפריטיס בילדים

Glomerulonephritis
המומחים של Infomed מסבירים:
גלומרולונפריטיס היא דלקת של פקעיות הכליה המתבטאת בשגשוג התאים המרכיבים את הפקעית ובהסננה של תאי דלקת. תהליך זה גורם להיצרות חלל הנימיות שבהן זורם הדם בכליה. כתוצאה מכך, יורד קצב פינוי חומרי הפסולת והמים, מהדם לשתן. הדלקת פוגעת גם בקרום המהווה מחסום בין חלל הנימית והחלל שאליו מסונן הנוזל, פגיעה הגורמת להפרשה מוגברת של מרכיבי הדם, כמו חלבון וכדוריות דם אדומות, לשתן. גלומרולונפריטיס היא דלקת הפוגעת בשתי הכליות.

בבדיקות המעבדה נצפית עלייה בקריאטינין ושיינת הדם (אורמיה), כלומר, חומרי פסולת שאינם מפונים בקצב תקין לשתן. לעיתים קיימת הפרעה ברמת המלחים בדם, כגון עלייה ברמת האשלגן והזרחן וירידה ברמת הסידן, וכן עלייה בחומציות הדם. אנמיה (ירידה בהמוגלובין) עלולה להיגרם כתוצאה מעלייה בנפח הדם על רקע צבירה של נוזלים וירידה בייצור הורמון האריתרופואטין. אריתרופואטין הוא הורמון המיוצר על ידי הכליה ומעודד ייצור כדוריות דם אדומות בלשד העצם. הדלקת בכליה פוגעת בייצורו של הורמון זה. בבדיקת השתן ניתן למצוא כדוריות דם אדומות וחלבון.
הגורמים למחלה מגוונים. גלומרולונפריטיס יכולה להיות מחלה ראשונית או חלק ממחלה רב-מערכתית. אחת הצורות הנפוצות ביותר של גלומרולונפריטיס בילדים מתפתחת בעקבות זיהום מחיידק הסטרפטוקוקוס בגרון או בעור. גלומרולונפריטיס, עלולה להופיע גם לאחר זיהומים מגורמים אחרים, הן נגיפיים והן חיידקיים. הפגיעה בכליה אינה נגרמת באופן ישיר על ידי הגורם הזיהומי ולכן הטיפול באמצעות אנטיביוטיקה אינו יעיל. הדלקת נגרמת על ידי ערעור הפעילות של המערכת החיסונית, כך שתאי הדלקת והחומרים המופרשים מהם פוגעים בפקעית הכליה.
גלומרולונפריטיס עלולה להופיע במהלך מחלות אוטואימוניות שבהן משתבשת פעילות המערכת החיסונית הגורמת לפגיעה באיברי הגוף השונים, והכליה בכללם.
דוגמאות לסוג זה של מחלות, הן: זאבת אדמנתית מערכתית, דלקות כלי דם (ואסקוליטיס), כגון מחלת וגנר, הנוך-שנליין פורפורה, פוליאנגיאיטיס, מחלת גודפסצ'ר. לגלומרולונפריטיס יש גם צורות שהן תורשתיות ונדירות, כמו מחלת אלפורט. לעיתים לא ניתן למצוא גורם למחלה.

ד"ר עירית קראוזה
  • גלומרולונפריטיס בילדים תסמינים

    המחלה מסתמנת באחת או ביותר מהתופעות הבאות: בצקת, ירידה בכמות השתן, יתר-לחץ-דם (בשל אגירת עודפי מים ומלח) ושתן דמי. סימנים בלתי ייחודיים, כמו חולשה, בחילה וכאב ראש עלולים להופיע אף הם.

המומחים שלנו לילדים

ילדים
פרופ' דניאל לנדאו
4.9
( 23 חוות דעת )
"חוויה מצויינת. תודה רבה."
קראו עליי עוד
ילדים
פרופ' מרים דוידוביץ מנהלת המכון לנפרולוגיה במרכז שניידר לרפואת ילדים.
קראו עליי עוד
ילדים
פרופ' אלי הרשקוביץ מנהל מח' ילדים והיחידה לאנדוקרינולוגיה פדיאטרית בי"ח סורוקה.
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לילדים>

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו