איזוסורביד-5-מונוניטראט (Isosorbide-5-Mononitrate)
איזוסורביד-5-מונוניטראט (Isosorbide-5-Mononitrate)
מידע נוסף
שמות מסחריים
איזוסורביד מונוניטראט הינו נגזרת פעילה של איזוסורביד דיניטראט המשמש לטיפול בתעוקת חזה ובאי ספיקת לב. לעומת איזוסורביד דיניטראט, נספג המונוניטראט בצורה טובה ממערכת העיכול ומשפיע לתקופה ארוכה יותר, כך שניתן ליטול אותו פעמיים ביום בלבד.
תופעת הלוואי העיקרית שלו - כאבי ראש - חולפת בדרך כלל לאחר שמתרגלים לתרופה. ירידה חדה מדי בלחץ הדם המלווה בדופק מהיר ובכאבים תעוקתיים הינה תוצאה של מינון גבוה מדי.
השימוש הממושך בתרופה עלול לגרום להתפתחות סבילות ולירידה בהשפעת התרופה - תופעה המצריכה את הפסקת השימוש לתקופה מסויימת.
אופן נטילת התרופה
טבליות, טבליות וכמוסות לשחרור מושהה.תדירות וזמן נטילה
פעמיים ביום.טווח המינון
מבוגרים: 20-120 מ"ג ליום במנות מחולקות.תחילת ההשפעה
תוך 20-60 דקות.משך ההשפעה
6-10 שעות.תזונה
אין הגבלות.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדיםמנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך שעתיים, קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור.מינון עודף
מנה עודפת מקרית אינה צריכה להדאיג. מנה עודפת גדולה עלולה לגרום ירידה בלחץ הדם, עלייה בדופק והחמרת תעוקת החזה. במקרה זה יש לפנות לחדר מיון.הריון
בטיחות התרופה בהריון לא נקבעה. אם הצורך בתרופה מוחלט, אפשר להשתמש בה (C)תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בילדים ובצעירים מתחת גיל 18 שנה לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא.נהיגה
אין בעיות ידועות.דווח לרופא במקרה של
- פעילות יתר של בלוטת התריס
- חוסר דם (אנמיה)
- ברקית (glaucoma)
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
כאב ראש מהווה את תופעת הלוואי השכיחה ביותר של הניטראטים. בדרך כלל חולף הכאב עם המשך הטיפול וניתן להתגבר עליו באמצעות פאראצטאמול. תופעות נדירות יותר כוללות ירידה בלחץ הדם, תגובות אלרגיות וטשטוש.פרטי תגובה עם תרופות אחרות
[תרופות לטיפול ביתר לחץ דם]: בעיקר מסוג חוסמי סידן או ניטראטים ,עלולות להחריף את תופעת הלוואי של ירידת לחץ דם פתאומית במעבר מישיבה לעמידה.השפעת שימוש ממושך
תופעות הלוואי הניצפות בתחילת הטיפול עשויות לחלוף בשימוש ממושך. השפעות התרופה נחלשות עם הסתגלות הגוף, ודבר זה מצריך הגדלת המינון או החלפת התרופה.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אני סובל מתת- פריקה בכתפיים ובכתף השמאלית יותר מאשר בהימנית, ואני מוגבל ברוב התנועות ביד. אני כבר במעקב 4 שנים, עשיתי פיזיותרפיה ולא עזר, ובסוף עברתי בדיקת CT לכתפיים והתוצאות היו: "הבדיקה בוצעה במנח אקסיאלי ושוחזרה במנחים הנוספים. ציסטה תת- קורטיקלית קטנה עם גבול סקלרוטי ברור וחד נראית בראש ההומרוס הימני. שאר המבנה המפרקי והגרמי תקין, לא נראה ממצא פתולוגי גס ברקמת הרכות." זה ממש קשה ואני סובל מכאבים רוב הזמן . אני רוצה חוות דעת על התוצאות ומה אפשר לעשות, והאם יש בדיקות שיותר משקפות מה CT ומה אתם מציעים לי לעשות ?
- ערכתי בדיקת דם שבה נמצאו כמה ערכים שאינם תקינים, ובעקבותם ערכתי לפני כמה ימים בדיקה נוספת. הערכים הלא תקינים הם: HB 10.6 HCT 34.8 MCH 21.3 RDW 18 MICRO 21.7 (אינני יודעת באיזה מיקרו מדובר, אך טווח הנורמה שלו הוא 10-0) HYPO 22.7 (טווח נורמלי: 10-0) ESR 54 הערכים שלמיטב הבנתי קשורים באנמיה השתפרו בחודש הזה, למשל רמת ההמוגלובין עלה מ-9.7 ל-10.6, והערכים שלמיטב הבנתי קשורים בזיהום ירדו, למשל התוצאה של בדיקת שקיעת הדם: בבדיקה הקודמת היתה התוצאה 84 וכיום היא 54.
- אני בת 16. בגיל 5 נפלתי וירד לי המון דם מאיבר המין שלי. איך אני יכולה לבדוק את קרום הבתולים שלי מבלי לבקר אצל רופא?
- אני בן 63. בתוצאות בדיקות כלמידיה שקיבלתי היום נרשם שלילי chlm pneu וגם שלילי chalm psittaci אבל lgA chlam trach 1/16-1/32 ו chalm trach IgG 1/1024-1/2046, וכן המלצה לשלוח בדיקה נוספת ל IgG וגם שתן לכלמידיה . אודה לכם אם תסבירו במה מדובר והאם הערכים האלה הם גבוהים או באיזה שלב נמצאת המחלה.
- אני בת 22, פעילה מינית. ברצוני לקבל את החיסון נגד סרטן צוואר הרחם. כיצד אוכל לדעת שלא נדבקתי כבר, שהרי במקרה כזה, לפי הפרסומים, החיסון כבר אינו מועיל? איך אפשר לדעת אם בן זוג נושא וירוס זה? לבן הזוג שלי היו הרבה פרטנריות בעבר. אילו בדיקות יש לעשות והאם הן כלולות בסל הבריאות? כמה זמן עובר מן ההידבקות ועד שהווירוס עוזב את הגוף?
- אני בת 34, בהריון, ויש לי תאומים. אני נמצאת אחת לחודש אצל אחות מעקב הריון, ורציתי לשאול אם אני חייבת לעשות בדיקת חלבון עוברי, כי ככל הידוע לי, כשיש תאומים לא עושים בדיקת חלבון עוברי. למרות שהתוצאות בבדיקת שקיפות עורפית ובבדיקת סקירה מוקדמת היו מצויינות, הייתי בייעוץ גנטי ונמסר לי שבכלל לא עושים לתאומים בדיקת חלבון עוברי. האם זה ייתכן?
- אני בת 46. סבלתי מכאבי גרון ודלקות גרון 5 או 6 פעמים בעשרת החודשים האחרונים, ובחלק מהן קיבלתי אנטיביוטיקה. בפעם האחרונה, לפני שבוע וחצי, השקדים התנפחו והצטרדתי לחלוטין. רופא אף-אוזן-גרון אבחן דלקת במיתרי הקול, והייתי במנוחת דיבור כשלושה ימים, ורק ביום הרביעי קולי חזר אלי - צרוד אך חזר. עדיין יש לי כאב בשקדים בעת הבליעה ללא חום. בנוסף, זה כחודשיים אני סובלת מהזעת לילה, אך לא באופן רציף. המחזור אצלי סדיר. האם יכול להיות שיש קשר בין הדלקות בגרון שחוויתי לבין הזעת הלילה?