דלג לתוכן

בדיקת צילום רחם HSG (Hysterosalpingography)

גינקולוגיה
3 דקות קריאה
צילום רחם הוא בדיקת רנטגן שנעשית לרוב במסגרת בירור של בעיה גניקולוגית. בבדיקה מתקבלת פלואורוסקופיה – שיקוף, סדרה של צילומי רנטגן רציפים, המשרטטים את הצורה הפנימית של הרחם ושל החצוצרות. בבדיקת צילום רחם מוחדר צינור דק דרך הנרתיק וצוואר הרחם, ולאחר מכן מוזרק חומר ניגוד לרחם, שבאמצעותו ניתן לקבל תמונה של צבע לבן בצילום הרנטגן. הנוזל, הצבע, עובר לתוך הרחם ולאחר מכן לתוך החצוצרות. אם ישנה חריגה בצורת הרחם - היא תסומן בעזרת הצבע; אם החצוצרה פתוחה, הצבע ימלא אותה בהדרגה. לבסוף הצבע נשפך לחלל האגן, שם הגוף סופג אותו[1].

צילום רחם בו נראה הזרקת חומר הניגוד לתוך הרחם והחצוצרות
צילום: shutterstock | April stock

מטרת הבדיקה

לעתים קרובות משתמשים בצילום רחם כדי לראות אם החצוצרות חסומות באופן חלקי או מלא. כמו כן, ניתן בבדיקה זו לראות אם החלק הפנימי של הרחם הוא בגודל ובצורה נורמליים[2].

כדי שאישה תוכל להתעבר, ישנם חלקים רבים בגוף שצריכים לעבוד בצורה תקינה: השחלות צריכות לייצר ביצית מדי חודש (שלב שנקרא ביוץ); הרחם חייב להיות במצב טוב, והחצוצרות חייבות להיות פתוחות. אם אחד מהאיברים החשובים הללו אינו מתפקד כראוי, ייתכן שתהיה בעיה להיכנס להריון. כאשר החצוצרות חסומות,  הזרע לא יכול להגיע לביצית או שהביצית המופרית לא תוכל לעבור לרחם. חצוצרות חסומות יכולות לקרות מסיבות שונות[3].

מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות

צילום רחם משמש בעיקר כדי לקבוע אם החצוצרות פתוחות או חסומות. מידע זה עוזר באבחון בעיות פוריות. חצוצרות פתוחות מאפשרות נתיב התעברות - הזרע עובר דרך החצוצרות כדי להפרות ביצית. הביצית המופרית (העובר) עוברת דרך החצוצרות אל הרחם, שם היא יכולה לגדול ולהתפתח לעובר בריא. חצוצרות חסומות, לעומת זאת,  מונעות מתהליכים אלו להתרחש ומהוות גורם מוביל לאי פוריות[4].

בנוסף, צילום רחם יכול לספק מידע בנוגע למצבים הבריאותיים הבאים[4]:
 
  • לבדוק את ההצלחה של קשירת חצוצרות - לראות אם הליך של קשירת חצוצרות עבר בהצלחה וסגר את החצוצרות כך שלא ניתן להיכנס להריון.
  • הדמיה נוספת – צילום רחם יכול להראות חריגות ברחם (צלקות בתוך הרחם, צורה לא תקינה של הרחם), לשמש כעזר בתכנון הדמיות נוספות של הרחם והחצוצרות, כגון סונוהיסטרוגרפיה והיסטרוסקופיה, ולספק אבחנה סופית.

אוכלוסיות בסיכון

[2]
  • נשים בהיריון.
  • נשים הסובלות מדלקת באגן.
  • נשים בזמן וסת.

אופן ביצוע הבדיקה

הכנות לבדיקה
במקרים רבים הנבדקת תבקש לבצע את ההליך במהלך השבועיים הראשונים של המחזור החודשי - לאחר שהווסת האחרון הסתיים אך לפני הביוץ. עיתוי זה מקטין את הסיכוי שהנבדקת תהיה בהריון או בזמן וסת במהלך ההליך[4].

ישנם מקרים בהם יומלץ לקחת אנטיביוטיקה או משככי כאבים ללא מרשם שעה לפני ההליך. יש לשוחח על כך מראש עם הגניקולוג/ית[2].

מהלך הבדיקה
המטופלת ממוקמת מתחת למכשיר פלואורוסקופיה (מצלמת רנטגן). ספקולום מונח בתוך תעלת הנרתיק של המטופלת ולאחר מכן מנקים את צוואר הרחם. בשלב הבא מוחדרת צינורית (קנולה) לתוך פתח צוואר הרחם. הגניקולוגית תמלא בעדינות את הרחם בנוזל המכיל יוד (חומר ניגוד שניתן לראות בצילום הרנטגן) דרך הצינורית. הניגודיות תוצג בצבע לבן בתמונה והיא תראה את הצורה של הרחם כשהנוזל עובר מהצינורית לתוך הרחם ודרך החצוצרות. כאשר חומר הניגוד נכנס לצינורות החצוצרות, הוא צובע אותן ונשפך החוצה בקצוות, אם החצוצרות פתוחות. במקרה שבהן החצוצרות חסומות, הן לא יצבעו בצבע הניגוד. חריגות בתוך חלל הרחם יכולות גם הן להתגלות בצילום רחם, כאשר תנועת הנוזל מופרעת על ידי החריגות. הליך זה אינו נועד להעריך את מצב השחלות או לאבחן אנדומטריוזיס, ואינו יכול לזהות שרירנים הנמצאים מחוץ לחלל רירית הרחם, בחלק השרירי של הרחם, או בחלק החיצוני של הרחם. לעתים קרובות, יהיה צורך שמטופלת תשנה את מיקומה על השולחן במהלך הבדיקה[5].

לאחר הבדיקה
לאחר צילום רחם ניתן לחזור מיד לפעילות רגילה. במקרים מסוימים הגניקולוג או הגניקולוגית יעדכנו אם יש צורך להימנע מקיום יחסי מין במשך כמה ימים. הליך צילום רחם כרוך לעיתים בהתכווצויות קלות ברחם למשך כ-5-10 דקות. עם זאת, חלק מהנשים עלולות לחוות התכווצויות במשך מספר שעות. ניתן להקל על תסמינים אלו על ידי נטילת תרופות המשמשות לכאבי מחזור לפני ההליך או בזמן ההתכווצויות[5].

אזהרות

סיכון: צילום רחם נחשב להליך בטוח מאוד. עם זאת, יש קבוצה של סיבוכים מוכרים, חלקם חמורים, המתרחשים בפחות מ-1% מהמקרים[5]:

  • זיהום - הבעיה החמורה הנפוצה ביותר היא זיהום באגן. מצב זה מתרחש בדרך כלל במקרים בהם המטופלת סבלה ממחלת חצוצרות קודמת (כגון זיהום עבר עקב כלמידיה). במקרים נדירים, זיהום יכול לפגוע בחצוצרות או להוביל להסרתן. יש להתקשר לרופא/ה אם מופיע כאב גובר או חום במהלך שתי היממות שלאחר הבדיקה.
  • התעלפות - לעיתים רחוקות המטופלת עלולה לקבל סחרחורת במהלך או זמן קצר לאחר ההליך.
  • חשיפה לקרינה - החשיפה לקרינה מצילום רחם היא נמוכה מאוד. לא הוכח שחשיפה זו גורמת לנזק, גם אם הנבדקת תיכנס להריון מאוחר יותר באותו החודש. אין לעשות צילום רחם אם יש חשד להריון.
  • אלרגיה ליוד - לעיתים נדירות, לנבדקת עלולה להיות אלרגיה לחומר הניגוד. יש ליידע את הרופא/ה אם ידוע על אלרגית ליוד, לצבעי ניגוד או לפירות ים. במקרה של פריחה בעור, גירוד או נפיחות לאחר ההליך, יש לפנות לרופא/ה.
  • דימום – כתמי דם מהנרתיק יכולים לפעמים להופיע במשך 1-2 ימים לאחר הבדיקה. יש לעדכן את הרופא/ה במקרה של הופעת דימום כבד.

פענוח תוצאות

בהתאם לממצאים של צילום הרחם, ניתן לתכנן את השלבים הבאים. כך למשל, אם בצילום התגלתה חסימה של החצוצרה, ייתכן כי הגניקולוגית או הגניקולוג ימליצו על הליכים נוספים כגון לפרוסקופיה, כדי להמשיך לאבחן ולטפל בבעיה. לחילופין, ייתכן כי הממצאים יובילו להמלצה על טיפולי פוריות, אשר אינם דורשים שהחצוצרות יהיו פתוחות, כמו במקרה של הפריה חוץ גופית (IVF)[3].

רמת סיכון:

נמוך
רופאים בתחום
ד"ר אוהד ברוכין
ד"ר אוהד ברוכין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 150 חוות דעת )
"דר ברוכין מקצועי , סבלני ואנושי ."
ד"ר רונית עשת
ד"ר רונית עשת יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"רופאה מקסימה.. נעימה ומקצועית 🫶🏿"
ד"ר נסיה לנג פרנקו
ד"ר נסיה לנג פרנקו יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 43 חוות דעת )
"ד"ר נסיה לנג היא רופאה מדהימה, מקצועית ומלאת רגישות. אני נוסעת אליה מרחוק כי אין כמוהה- שילוב של מקצועיות שיא ואנושיות מדהימה. תודה על האפשרות להיות מטופלת שלה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא צילום רחם HSG

האם ניתן להפחית את ההטרדות אצל הרופא?
האם ניתן להפחית את ההטרדות אצל הרופא?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 10/02/2022

הנתונים המדאיגים שנחשפו לאחרונה על הטרדות מיניות של גניקולוגים, הציפו את הרשתות החברתיות באזהרות ובהמלצות על רופאים... לכתבה המלאה

למה נשים חוששות כל כך מפני בדיקה גניקולוגית?
למה נשים חוששות כל כך מפני בדיקה גניקולוגית?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 13/02/2022

קובעת את התור לבדיקה הגניקולוגית השנתית ומתמלאת בתחושת אי נוחות? את ממש לא לבד. בעוד שנשים רבות רואות בביקורים שגרת... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום הפלה, הפסקת הריון

בניהולו של ד"ר יובל אור
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו