דלג לתוכן

בדיקת בדיקה פסיכוגריאטרית (Psychogeriatic examination/evaluation)

טיפול תרופתי
3 דקות קריאה

מבחינים בין בדיקה פסיכוגריאטרית לבין הערכה פסיכוגריאטרית. הבדיקה הפסיכוגריאטרית מתייחסת לאמצעים ולשיטות שהרופא נוקט כדי להגיע לאבחון הקליני של הזקן (שיטיון - דמנציה, דיכאון, או פסיכוזה), ובהסתמך עליה להציע את הטיפול המתאים. 

ההערכה הפסיכוגריאטרית נקבעת על ידי צוות רב-מקצועי (מתחום הרפואה, הסיעוד, עבודה סוציאלית, ריפוי בעיסוק ופסיכולוגיה). הליבה היא הבדיקה הפסיכוגריאטרית שתוארה , והיא מושלמת על ידי הערכה סוציאלית, סיעודית ותפקודית. מטרת ההערכה הפסיכוגריאטרית אינה האבחון והטיפול הספציפי בלבד (כפי שנעשה בבדיקה הפסיכוגריאטרית), אלא השאיפה להעריך את מצבו ואת אפשרויות הטיפול של הנבדק של המשפחה ושל החברה. איתור כוחות ואפשרויות פיצוי שנותרו בצד הליקויים, ומציאת מסגרות טיפוליות מתאימות תוך כדי ניצול חוקים, זכויות ורשויות מתאימות, וכן הפעלת המסגרות המשפחתית והחברתית תוך כדי תמיכה בהן במידת הצורך ועד כמה שניתן.

ד"ר הייניק ירמיהו

 

אופן ביצוע הבדיקה

היא מורכבת מריאיון עם מוסר מידע (קרוב, מטפל), וריאיון הנבדק/החולה. מהראשון מתקבלים פרטים על מהות הבעיות הנוכחיות שהביאו לבדיקה (השתנות של האישיות, הפרעות זיכרון, ירידה מנטלית כללית, בלבול, דיכאון, הפרעות שינה, הפרעות התנהגות, קווים פאראנואידיים ועוד), על תפקודו של הנבדק בפעילויות שגרה בסיסיות (אכילה, לבישה, רחצה) ומורכבות יותר (טיפול במשק הבית, טיפול בעניינים כספיים, דאגה לבריאות ועוד), על צריכת תרופות, מחלות גופניות שהזקן לוקה בהן, ועל בעיות נפשיות וגופניות מן העבר אצל הנבדק ובמשפחתו הביולוגית. ריאיון הנבדק/החולה כולל שאלות המתייחסות למצבו ולתלונותיו הנוכחיות (דיכאון, חרדה, שינה, הפרעות זיכרון, תפקוד מנטלי כללי, מאפיינים פאראנואידיים ופסיכוטים אחרים, תפקוד יומיומי ועוד), על תרופות שהוא נוטל, שאלות על בעיות נפשיות, קוגניטיביות וגופניות בעבר, אצלו ואצל מי מבני משפחתו הביולוגיים. תוך כדי הריאיון מתרשם המראיין מהופעתו החיצונית של הנבדק (האם קיימת הזנחה עצמית), ממידת שיתוף הפעולה (חוסר שיתוף פעולה, חשדנות), ממצב ההכרה, ממצב הרוח (דיכאון, פחד, עליצות מוגזמת), מהחשיבה (מהלך, תוכן), משיפוט ותובנה ומפעילות מוטורית. את תפקודו הקוגניטיבי של הנבדק (התמצאות, ריכוז, זיכרון, שפה, זיהוי, ביצוע חישובים, תפקודים ביצועיים (אקסקוטיביים) - חשיבה מופשטת, תכנון, ארגון, ביצוע עוקב), ניתן להעריך באופן לא רשמי בעת הריאיון תוך כדי האזנה וצפייה, או באופן רשמי באמצעות שאלות מובנות הערוכות בצורה מערכתית. ניתן לכמת את התשובות בנקודות ובאמצעותן לקבל ציון (Score) להערכה כמותית של מצבו הקוגניטיבי (ראו שאלונים להערכה קוגניטיבית). את הריאיון עם הנבדק משלימה בדיקה גופנית והתייחסות לממצאי בדיקות מעבדתיות ודימות.

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר שמוליק יצחק
ד"ר שמוליק יצחק אורתופדיה
4.7
( 3 חוות דעת )
"רופא מקצועי מאוד, קשוב למטופל, בעל ידע נרחב , חדשני בטיפוליו. ממליצה בחום."
ד"ר יזהר ארז
ד"ר יזהר ארז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 74 חוות דעת )
"דר ארז יזהר יסודי, סבלני ומסביר כמו שצריך. ממליצים בחום"
ד"ר אריאל דינבר
ד"ר אריאל דינבר יישור שיניים ולסתות (אורתודונטיה)
מומחה ליישור שיניים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא בדיקה פסיכוגריאטרית

איך להתכונן לגיל השלישי? 6 טיפים שיעזרו
איך להתכונן לגיל השלישי? 6 טיפים שיעזרו
ד"ר עדי שוורץ מאת: ד"ר עדי שוורץ 05/09/2022

הגיל השלישי מאפשר לנו ליהנות סוף סוף מהפירות שעליהם עמלנו בכל שנות הבגרות, אולם הוא טומן בחובו לא מעט שינויים – פיז... לכתבה המלאה

הפרעות התנהגותיות בחולי אלצהיימר: האם תמיד יש צורך בטיפול תרופתי?
הפרעות התנהגותיות בחולי אלצהיימר: האם תמיד יש צורך בטיפול תרופתי?
ד"ר עופר בר מאת: ד"ר עופר בר 08/05/2022

אחת מההשפעות השכיחות והדרמטיות ביותר של מחלת אלצהיימר וסוגים אחרים של דמנציה היא התפתחות של הפרעות התנהגות. זיהוי ה... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו