שאלה - ההסתברות שפוליפ במעי יהפוך לסרטני

השאלה:
אבי עבר בדיקה אנדוסקופית במעי הגס, במהלכה זוהה פוליפ בגודל 3 ס"מ שנכרת. האם יש קשר בין גודל הפוליפ לבין סיכוייו להיות גידול ממאיר?

הפוליפ שנכרת נשלח לבדיקה היסטופתולוגית שתיתן תשובה ברורה ולא סטטיסטית לגבי ממצא סרטני, ואם לא יימצאו תאים סרטניים, הרופא הגסטרואנטרולוג ימליץ על המשך מעקב.

יש משמעות מסוימת, בעיקר לצרכי מחקר, לקשר בין גודל פוליפ אדנומטוטי (שמקורו ברירית המעי) ובין הסיכוי לגידול סרטני. יש מספר סוגים של אדנומות (פוליפים) של המעי ולכל אחד מהסוגים סיכוי שונה לפתח גידול סרטני. ככל שעולה משך הזמן בו פוליפ נמצא במעיים, וככל שמידתו גדולה יותר, כך גם עולה ההסתברות שיהיו תאים סרטניים בפוליפ.

מומלץ מאד לכל אדם בריא החל מגיל 50 לעבור בדיקת קולונוסקופיה כבדיקת סקר אחת ל-10-8 שנים. אם נמצא פוליפ - ההמלצה היא לכרות אותו, ולו בגודל מינימלי. במקרי סיכון יתר, עקב סיפור משפחתי או מחלות מעי כרוניות, מומלץ להתייעץ עם רופא גסטרואנטרולוג לגבי תכיפות הבדיקה ולגיל ההתחלה.

בברכה

ד"ר נחום ורבין


תשובה:
מומחה לכירורגיה כללית





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!