שאלה - מיאלופתיה צווארית קשה

השאלה:
אני בן 53 . לפני עשר שנים התגלו בלטי דיסק מגובה C2 עד גובה C6 עם לחץ על חוט השדרה ועיבוי ה- PLL בגובה C5-C6 בלט דיסק כללי יותר לשמאל עם הופעת קרע רוחבי בדיסק שלוחץ על החוט.
סבלתי ממגבלות בתנועות הצוואר ומכאבים .
לפני שנתיים החלו תופעות של נימול והרגשת חולשה של הגפיים - חמור יותר ברגל ימין - השוק וכף הרגל, עד כדי צליעה קלה ברגל ימין. ביד שמאל - נימול באצבעות 4-5 וקשיים בפעולות עדינות.
בדיקות שביצעתי:
CT מותני - תקין
EMG יד ורגל - תקין
- בדיקה נוירופיזיולוגיות של המסילות התחושתיות והמוטוריות בעמוד שדרה צווארי ומותני באמצעות MSEP
MEP ו-TSEP .
ממצאים : אין עדות להאטת הולכה מרכזית במסילות המוטוריות, עדות להאטת הולכה במסילות התחושתיות מימין , עדות להאטת הולכה היקפית בסיבים המוטורים בגפיים עליונות מימין ובגפיים תחתונות משני הצדדים, חמור יותר מימין.
MRI - הסתיידות ב- PLL מאחורי C5 ו C6, עם לחץ על חוט השדרה ובלטים דיסקלים בגבהים C6-7 , C5-6 , C4-5, שלוחצים על חוט השדרה. הלחץ משמעותי ביותר בגובה C5-6 משמאל ובגובה זה נראית מילומלציה בחוט.
שאלות:
1. אייך מסבירים את הסתירה שיש בין הבדיקות השונות - EMG נמצא תקין ?!
2. האם ניתן להסיק חד- משמעית שהלחץ בגובה C5-6 הוא הגורם לבעיות ברגל ימין ויד שמאל?
3. האם ניתוח יכול לשפר את המצב?
4. מה הסיכונים בניתוח?





תשובה:
מהנתונים שהצגת אתה סובל ממיאלופתיה צווארית קשה (Cervical Myelopathy). זהו מצב שבו יש לחץ על חוט השדרה, שגורם נזק מתקדם לחוט השדרה והפרעה תפקודית בידיים וברגליים.

מקובל במצב זה לבצע ניתוח לשחרר את הלחץ מהחוט אחרת הנזק ילך ויחמיר וגם התפקוד בגפיים יתדרדר. הסיכון בניתוח קיים, אפילו שיתוק ב 4 גפיים, אך הסיכוי להתפתחות סיבוך
כזה הוא מזערי, ובוודאי קטן בהרבה מהסיכון להתדרדרות עצבית ללא ניתוח. מטרת הניתוח
היא לעצור את ההתדרדרות ולא תמיד יש שיפור במצב הגפיים לאחר ניתוח, מכיוון
שלעיתים יש כבר נזק בלתי הפיך לחוט השדרה (מצב זה סביר במקרה כמו שלך מכיוון
שבבתהודה מגנטית יש מילומלציה בחוט המעיד על נזק בלתי הפיך).

בדיקת אי. אם. גי. בודקת את העצבים בגפיים ואינה בדיקה מהימנה לגב, לכן אין סתירה בינה לבין הבדיקות האחרות והיא מחזקת את האבחנה שאכן הבעיה בגב הצווארי. מהנתונים שהצגת הבעיה בגפיים אכן נובעת מהגב הצווארי, וניתן לאמת זאת בבדיקה גופנית פשוטה, ואכן יש צורך בניתוח למנוע התדרדרות במצבך.

דר' מיכאל מילגרם
"המרכז הישראלי לניתוחי עמוד שדרה" - אסותא.





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
ד"ר רוית ינקו ד"ר רוית ינקו
פרופ' חנן גוזנר-גור פרופ' חנן גוזנר-גור
מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית קרא עוד

בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל