שאלה - גוש בכליה בבדיקת אולטרסאונד

השאלה:
אני בת 34, חולת סוכרת ומטופלת בכדורים ( מטפורמין ונובונורם). לפני חצי שנה החלו לי כאבים באזור המותן והגב. באולטרסאונד לא נמצאו ממצאים מדאיגים. לאחרונה התחלתי להיות פחות מאוזנת מבחינת הסוכרת ויש לי לחץ דם גבוה, רמת פריטין בגוף נמוכה (15). התחלתי לקחת ברזל. רמת הקראטינין היא 0.55, רמת העמילז היא 121, רמת הטריגליצרידים היא 476. כמו כן יש לי בלוטות לימפה מוגדלות (1.2 ס"מ) בפרוטיס ובצוואר.

בעקבות כאבים מתמשכים בצד שמאל ובבטן, סחרחורות ובחילות, הוחלט שוב לבצע אולטרסאונד. התשובה שהתקבלה: "במרכז הסינוס הכליה השמאלית יש רושם של גוש איזואקואי עם פרנכימה של הכליה בגודל של 3.6X3.8 ס"מ. אינו מוגדר, מ.ת.ת - אווסקולרי? עמוד על שם ברטיני?"

איך ייתכן שלפני חצי שנה לא היו ממצאים לא תקינים, ואחרי חצי שנה מופיע גוש בגודל של כמעט 4 ס"מ? האם גוש כזה יכול להעיד על מחלה ממאירה כלשהי? לאור כל הממצאים שולחים אותי לבדיקת CT. האם יש עוד בדיקות שמומלץ לבצע? האם גוש כזה יכול להתפתח כתוצאה מהכדורים שאני לוקחת או מגלולות למניעת הריון? האם זה סיבוך של סוכרת?


תשובה:


בדיקת האולטרסאונד שביצעת מראה גוש בכליה השמאלית. גושים בכליה הם ממצאים שכיחים, שיכולים לנבוע מסיבות רבות, שברוב המקרים אינן מסוכנות (שפירות), וכוללות ציסטות, גידולים שפירים או ממאירים ותהליכים דלקתיים. בגילך, גידולים ממאירים של הכליה נדירים למדי.

הצורך בהמשך בירור של ממצאים כאלה תלוי בקיום סימפטומים ובמאפיינים של הממצא. במקרה שאת מתארת ישנם סימפטומים (כאבים במותן) והמאפיינים הרנטגניים של הגוש אינם מתאימים בהכרח לציסטה. יש לציין שבדיקת אולטרסאונד עשוייה לתת תוצאות שונות בידי רופאים שונים שמבצעים את הבדיקה. לכן, במקרה כמו שלך, המשך הבירור הנכון הוא ביצוע CT, שאמור לתת תוצאות יותר חד-משמעיות.

בנוסף, יש מקום לפנות לאורולוג, שילווה את המשך הבירור. באשר לקשר בין הממצא לבין מחלות הרקע שמהן את סובלת והתרופות שאותן את נוטלת, עדיין מוקדם לקבוע, ומוטב לחכות לאבחנה.

ד"ר נועה גולדשר מינרבי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!