שאלה - המלצה בנוגע לנטילת אספירין

השאלה:
אני בת 60, מעוניינת לקחת אספירין. האם כדאי? האם יכולה להיות בעיה בשימוש באספירין יחד עם אומפרדקס? בערב אני נוטלת תרופה נגד כולסטרול, ואני מבינה שאיתה אין בעיה. אני בריאה באופן כללי.


תשובה:


ההמלצה כיום היא לתת טיפול מניעתי באספירין לאנשים הנמצאים בסיכון יתר להתפתחות מחלות לב וכלי דם. באופן כללי, הגיל שבו רצוי לבחון את השאלה הוא 45 בגברים ו-55 בנשים. עם זאת, יש להביא בחשבון שטווח הגילים רחב יותר, בהתאם לפרופיל גורמי הסיכון של הנבדקים.

גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם הם עישון, לחץ דם מעל 140/90 או בטיפול, רמת HDL נמוכה מ-40 מ"ג/ד"ל, סיפור משפחתי של מחלת לב כלילית בגברים מתחת לגיל 55 ובנשים מתחת גיל 65, מין זכר, גיל והשמנה.

ההחלטה בנוגע למתן מניעתי של אספירין צריכה להתקבל לאחר שמובאת בחשבון התועלת שבטיפול לעומת הסיכון הפוטנציאלי שטמון בו. קשה לאתר באופן פרטני מי מהמטופלים יפיק תועלת רבה יותר מהטיפול המוצע, מפני שהתקף לב הוא תמיד ארוע לא צפוי. הגיוני להמליץ על נטילת אספירין אם מתקיימים לפחות שני גורמי סיכון להתפתחות מחלת לב כלילית.

נטילת אספירין צריכה להיות חלק ממהלך מניעתי רחב יותר הקשור בשינוי אורח חיים, והכולל פעילות גופנית סדירה, תזונה בריאה והפחתת משקל, הפסקת עישון, איזון לחץ דם ואיזון סוכרת. לפני שמחליטים אם להשתמש בתרופה חשוב גם לברר אם יש התוויית נגד לשימוש באספירין, למשל, האם היה בעבר כיב מדמם במערכת העיכול.

להלן תקציר בנושא:

http://www.israel-heart.org.il/audience/cardiology27k.htm




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!