שאלה - טיפול תרופתי בסכיזופרניה

השאלה:
בגיל 19 אובחנה אצלי סכיזופרניה. בעבר לקחתי טיפול תרופתי שכלל פרפנן, פנרגן וטרנקסל, ומצבי התייצב. מצבי היה יציב במשך כשמונה שנים ללא טיפול תרופתי.

לפני כארבעה חודשים התחילו להופיע אצלי הסימפטומים של המחלה, שכללו שמיעת קולות, מחשבות אובדניות, תנודות חריפות במצבי הרוח, אובדן תיאבון, התקפי חרדה ונדודי שינה. לפני כחודשיים התחלתי טיפול תרופתי שכלל טרוקטיל, פנרגן וקסנקס. לאחר כשלושה שבועות המצב התייצב, אך פיתחתי אלרגיה לטרוקטיל, שבאה לידי ביטוי בגרד עז המלווה בפריחה. הרופאה המטפלת החליטה לתת לי את הטיפול שקיבלתי לפני 8 שנים, שכלל פרפנן ופנרגן. כשהתחלתי לבלוע את הפרפנאן הרגשתי אי שקט.

כיום אני מטופלת ב- 0.5 מ"ג קסנגיס 4 פעמים, ובפנרגן 25 מ"ג פעמיים, ומצבי יציב, אך עדיין יש לי תנודות במצב הרוח. האם יש תרופה שיכולה לייצב את מצב הרוח?


תשובה:


בתקופות של החמרה פסיכוטית (כשמופיעים קולות, מחשבות וכל מה שתיארת) אצל אדם שלוקה בסכיזופרניה, נחוץ טיפול עם תכשיר נוגד פסיכוזה על מנת לחזור למצב של איזון נפשי. לדבריך, קיבלת שתי תרופות נוגדות פסיכוזה: טרוקטיל, אשר גרם לתגובה אלרגית, ופרפנן, אשר גרם לתגובה של אי-שקט. הטיפול שלך כיום כולל רק קסנגיס ופנרגן, שתיהן תרופות הרגעה שאינן נוגדות פסיכוזה. תרופות הרגעה מספקות הקלה חלקית, אך אינן מספיק יעילות לטיפול במצב הנוכחי, ולכן עדיין לא הגעת לאיזון, ומצב הרוח אינו יציב.

יש כיום מגוון רחב של תרופות נוגדות פסיכוזה חוץ מטרוקטיל ופרפנן. לתרופות חדשות יותר יש פחות תופעות לוואי וחלקן גם יעילות ביותר לייצוב מצב רוח, למשל זיפרקסה או ריספרדל.

אני ממליצה לא להתייאש מהחוויות הלא נעימות עם טרוקטיל ועם פרפנן, ולנסות תכשיר נוגד פסיכוזה אחר, בהתאם להמלצת הפסיכיאטר/ית שלך, על מנת לא להגיע להחמרה נוספת במצבך הנפשי.

בברכה,

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!