שאלה - אירוע איסכמי זמני (TIA) ותרופות נגד קרישה

השאלה:
אמי בת 67. היא חולת אסתמה כרונית קשה, וסובלת מבעיות בקיבה ומלחץ דם גבוה. השבוע אושפזה ליום אחד בעקבות לחץ דם גבוה מאוד והרגשת נימול ביד ימין. בדיקת ה- CT לא הראתה אירוע, אך הרופא בכל זאת אבחן שהיה לה אירוע קל. היא מתחילה טיפול באספירין.

כיצד ניתן לדעת אם אכן מדובר באירוע? והאם יתכנו סיבות אחרות לתופעת הנימול בכף יד ימין בעיקר? היות שאספירין גורם לה לבעיות בקיבה, מדוע לא הומלץ לה טיפול בקומדין, שאין לו תופעות לוואי, ומעקב INR קבוע? הסטטיסטיקה של החמרה ושל קבלת שבץ חלילה מדירה שינה ממני. כיצד ניתן למזער הסיכוי לכך?


תשובה:


חסרים לי הרבה פרטים על אמך ועל הבדיקות שנעשו לה בזמן האירוע שעברה, אך נראה כי היא סבלה מאירוע איסכמי זמני (Transient Ischemic Attack או TIA). זהו שבץ מוחי זמני שבדרך כלל נמשך ממספר דקות עד מספר שעות, ונגרם מהפרעה זמנית באספקת הדם למוח. הסימפטומים דמויי שבץ, אך הם נמשכים פחות מיממה, ועשויים להיות נימול או חולשה בפנים או בגפיים, בלבול, קושי בדיבור, מסך שחור בעיניים והפרעות בראיה, סחרחורת וחוסר שיווי משקל.

TIA חולף לחלוטין, אולם הוא סימן אזהרה לשבץ, וכ-30% מהלוקים בו עוברים שבץ בהמשך, לכן יש לטפל אצלם בגורמי הסיכון לשבץ: לחץ דם גבוה, עישון, מחלת לב, סתימה בעורקי הצוואר, סוכרת, קרישיות יתר בדם ועוד.

הטיפול המניעתי הטוב והנפוץ ביותר הוא אכן אספירין. המלצת ה- FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) היא לקחת בין 50 עד 325 מ"ג אספירין ליום לצורך מניעה של שבץ מוחי. לא ציינת מאילו בעיות קיבה אמך סובלת, אך לא בכל בעיות הקיבה עדיף להחליף את הטיפול באספירין בטיפול מניעתי אחר, שגם לו עלולות להיות תופעות לוואי משלו. ניתן להפחית את תופעות הלוואי של אספירין על ידי נטילתו יחד עם האוכל.

אם אמך סובלת מבעיות קיבה כגון ריפלוקס, צרבות וכיבים, ניתן לשקול את החלפת הטיפול עם הרופא המטפל, למשל לתרופה פלאויקס. אם אינך שקטה עם הטיפול הנוכחי, כדאי לפנות לרופא המטפל ולקבל הסבר, ולשקול טיפול אחר בהתאם לרקע הבריאותי של אמך.

בהצלחה

ד"ר נעמה זנזורי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!