שאלה - רמה גבוהה של CPK אצל אישה שמבצעת מאמץ גופני

השאלה:
בבדיקת דם שעשיתי נמצאה רמה גבוהה ביותר של CK - 2937. הבנתי כי זה עלול להעיד על פגיעה בשרירי השלד, שריר הלב או המוח, אך גם יכול לנבוע ממאמץ גופני. עדיין זהו ערך גבוה במיוחד, ורציתי לשאול אם ייתכן קשר לנתונים הבאים:

באותן בדיקות דם נמצאו רמת ברזל נמוכה (רמת הפריטין לא נבדקה), וערכים נמוכים של כמות תאי הדם האדומים, ההמטוקריט וההמוגלובין. אני צמחונית, אך לוקחת תוסף ברזל של 25 מ"ג ביום. אני רצה בסביבות 40 ק"מ בשבוע, לפעמים יותר (מאמץ גופני בשילוב חוסר ברזל). אני לוקחת תוסף קרניטין: כף (1000 מ"ג) לפני כל ריצה, כלומר בסביבות ארבע כפות בשבוע. ואני משתמשת בגלולות נגד הריון מסוג יסמין.


תשובה:


ישנם גורמים רבים היכולים לגרום לעליית האנזים CK או CPK בדם. אנזים זה מצוי בכל השרירים בגוף, כולל בשריר הלב, ועלייה ברמתו מבטאת פגיעה שרירית כלשהי. האנזים אחראי על יצירת אנרגיה בשריר. האנזים מחולק לאיזואנזימים שונים: בשריר רגיל האנזים נקרא MM, בשריר הלב הוא נקרא MB ובמוח - BB. הגורמים האפשריים לעלייה הם מחלת לב (אז עולה רמת ה- CK-MB) כמו אוטם בשריר הלב, דלקת שריר הלב, מחלות המבטאות פגיעה והרס שרירים (CK-MM), פגיעה מוחית בשל מחלה או טראומה, או תת-פעילות בלוטת התריס. רמת האנזים עולה גם לאחר פעילות גופנית מאומצת.

ברוב המקרים, באדם בריא, רמה גבוהה של CPK היא תוצאה של פעילות גופנית מאומצת. אני מציע לך להפסיק להתאמן למשך כשבוע עד 10 ימים ואז לחזור על הבדיקה. התוצאה שמסרת היא רמה כוללת של כל האיזואנזימים, ולכן יש לבדוק בצורה פרטנית. כמו כן, צריך לשלול פגיעה בשריר הלב.

רמת ברזל נמוכה יכולה לגרום לאנמיה מחוסר ברזל, אך יש להתייחס לנתונים כמו רמת הפריטין ורמת הטרנספרין בדם כדי להגיע לאבחנה, בנוסף לחולשה וחיוורון. אצל נשים צעירות יש גם איבוד דם שגרתי בזמן המחזור. לקרניטין וגלולות נגד הריון אין השפעה על רמת האנזים.

אני מציע לך לחזור על בדיקת CPK לאחר הפסקת פעילות גופנית, ולהשלים את הבירור בנוגע לאנמיה מחוסר ברזל אצל רופא המשפחה.

בברכה,

ד"ר אלעד איכנולד - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!