שאלה - רמה גבוהה של כולסטרול באישה שנוטלת גלולות למניעת הריון

השאלה:
לאחרונה ערכתי בדיקות דם כלליות מאחר שאני נוטלת גלולות למניעת הריון מסוג יסמין. התשובות שקיבלתי היו תקינות, למעט הכולסטרול - 278. ה- LDL היה גם הוא גבוה - 167, וה HDL היה 79. שאר הבדיקות, סוכר ועוד היו תקינות.

משקלי 62 קילוגרם וגובהי 155 סנטימטר. ידוע לי כי יש לי עודף משקל, אך כל בני משפחתי אנשים מלאים ואף שמנים, אולם אין כל בעיית כולסטרול במשפחה, ביררתי זאת לעומק.

האם ייתכן שרמה כה גבוהה של כולסטרול נובעת אך ורק מתזונה לא נכונה? אני לא אוכלת ירקות, ממעטת בספורט ולא מקפידה על תזונה נכונה. אך עדיין, אני חוששת כי ייתכן שיש בעיה אחרת, ואולי אני צריכה להפסיק עם הגלולות?


תשובה:


אומנם הכולסטרול הכללי שלך גבוה, ואפילו גבוה מאוד, כמו גם ערכי ה- LDL, אך ערכי ה- HDL ("הכולסטרול הטוב"), משביעים רצון.

על פי תיאורך, נראה שישנם שני גורמים מרכזיים שעשויים להיות אחראים לתוצאות אלו. הראשון הוא תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית. אלה דברים מרכזיים ביותר, ולעיתים, על ידי פעילות גופנית ותזונה מאוזנת, ניתן בקלות להוריד את ערכי הכולסטרול. השני קשור לנטילת הגלולות. יש קשר בין גלולות ורמות גבוהות של כולסטרול.

אני ממליצה לפעול בכמה מישורים בהתאם לגורמים אפשריים אלה:

עלייך להתחיל לעסוק בפעילות גופנית מתונה. גם הליכה של 40 דקות ביום נחשבת לפעילות ויכולה להועיל!

הקפידי על תזונה מאוזנת הכוללת את כל אבות המזון, הימנעי מאכילת מזונות מטוגנים, והשתדלי לצרוך דגים, בשר רזה וכו'.

נסי לאכול חופן אגוזי מלך כל בוקר, נמצא שהם תורמים לירידת ערכי הכולסטרול!

פני לרופא/ת הנשים שלך ובקשי להחליף את הגלולות. לעיתים גלולות מסוגים שונים משפיעות בדרכים שונות על רמות הכולסטרול. אולי שקלי גם אמצעי מניעה חלופי.

חזרי על הבדיקות לאחר מספר חודשים. אם אין שינוי, היוועצי ברופא לצורך בירור מעמיק יותר. ייתכן שבשלב זה יומלץ לך להפסיק כליל את נטילת הגלולות, או ליטול תרופות להורדת כולסטרול.

בהצלחה!

ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!