שאלה - אני גבר בן 43 ,לא מעשן ולא שותה אלכוהול, נשוי ומנהל אורח חיים שיגרתי מא

השאלה:
אני גבר בן 43 ,לא מעשן ולא שותה אלכוהול, נשוי ומנהל אורח חיים
שיגרתי מאוד.
בעקבות כאבי ראש חזקים מאוד שלא הגיבו לכל משככי הכאבים לסוגיהם,
הופניתי למיון, שם ערכו לי בדיקת CT שבעקבותיה גילו כי הבלוטה
האנדוקרינית גדולה מאוד.
מייד בדקו בדמי את הפרולקטין שהראה רמה של 23000 .
הופניתי לרופאה אנדוקרינית והחל טיפול בפרילק. עדיין אין לי
תוצאות של השפעת התרופה.

שאלותי הן:
מה גורם לבלוטה לגדול למימדים גדולים מאוד?
מהן תופעות הלוואי של פרילק לטווח הארוך?
מהן ההשפעות של עודף הפרולקטין בגוף ברמות כמו שנתגלו אצלי?
האם אזדקק לפרילק לכל החיים?




תשובה:

פרולקטינומה הינה גידול שפיר בבלוטת יותרת המוח המפריש את הורמון
הפרולקטין.
הפרשת יתר של פרולקטין מעלה את רמתו בדם ועלולה לגרום לבעיות
בתפקוד מיני וחוסר פוריות בגברים, ולהפרעות מחזור, פגיעה בפוריות
וגודש חלב בשד בנשים.
בנוסף, עודף פרולקטין בדם עלול לגרום משנית לבריחת סידן מוגברת
מהעצמות (אוסטאופורוזיס) כאשר ההפרעה ממושכת וללא טיפול.

פרילק או בשמה הלועזי ,bromocriptine הינה תרופת הבחירה
לפרולקטינומה. תרופה זו מכווצת את הגידול ומורידה את רמת הפרולקטין
בדם לנורמלית ברובם המכריע של החולים.
התרופה בטוחה לשימוש ונסבלת היטב ע"י מרבית החולים. ייתכנו תופעות
לוואי של בחילה וסחרחורת, אך נטילה הדרגתית של התרופה בהתחלה
מצמצמת את שכיחות תופעות הלוואי. בליעת הכדור עם האוכל עוזרת למנוע
את הבחילה. בנוסף תיתכן נטייה לעצירות, שחולפת בהגברת כמות הסיבים
בתפריט היומי.

משך הטיפול משתנה מאדם לאדם, אך בדרך כלל התרופה ניתנת למשך מספר
שנים. לאחר כשנתיים בדרך כלל עושים הפסקה למספר שבועות בטיפול
ועוקבים אחר רמות הפרולקטין. אם הרמה נשארת נמוכה ניתן להפסיק את
הטיפול, ואם היא שבה ועולה יש צורך בהתאמה מחודשת של מינון התרופה
למשך פרק זמן נוסף. בכל מקרה לא מומלץ להפסיק את נטילת התרופה ללא
ייעוץ של אנדוקרינולוג.

לחומר קריאה נוסף:
http://www.pituitary.org.uk/resources/prolactinoma.htm#cause




רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
פרופ' (PhD) בנימין ברטוב פרופ' (PhD) בנימין ברטוב
פרופ' יהודה סקורניק פרופ' יהודה סקורניק
מומחה לכירורגיה קרא עוד
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ