שאלה - הטיפול בנוירלגיה פוסט-הרפטית

השאלה:
לפני 8 שנים חליתי בהרפס זוסטר בכתף ימין עם כאבים חזקים לכיוון היד. בגלל אבחון שגוי לא קיבלתי טיפול נכון, ומאחר שהמקום נשאר רגיש לגירודים ועקצוצים, פניתי למרפאת כאב לפני 3 שנים, ונאמר לי אז שאיחרתי קצת את המועד ושכמעט לא ניתן לטפל בגירודים ובעקצוצים שמאוד מפריעים לי, במיוחד בקיץ.

טופלתי במשחת "זוסטריקס" שקצת עזרה ומעט הרגיעה, אבל לצערי, המצב כמעט לא השתנה. מה לעשות? האם נגזר עלי להמשיך לסבול כל חיי?


תשובה:


הכאב והעקצוצים אותם את מתארת מוכרים בעולם הרפואה וידועים כתסמונת בשם post herpetic neuralgia. הסיבה לכאב היא נזק לעצבים המוליכים כאב. הנזק נגרם כתוצאה מפריחת ההרפס זוסטר (שלבקת חוגרת).

טיפול נכון ומוקדם בווירוס הווריצלה זוסטר (שהוא ממשפחת ההרפס) אכן מקטין את הסיכון לפתח את התסמונת המדוברת, אם כי אין זה כך תמיד. אנשים הסובלים מהתסמונת, בין אם טופלו בטיפול אנטי ויראלי (כנגד הווירוס) ובין אם לא טופלו, יכולים ליהנות מטיפולים תרופתיים רבים הקיימים כיום. התרופות הללו אינן תרופות מקבוצת נוגדי הכאב, אלא פועלות על מנגנון אחר, בו מפחיתים את ההולכה העצבית בעצבים הפגועים. תרופות אלו שייכות לקבוצת התרופות נוגדות הפרכוסים (נגד אפילפסיה). בנוסף לתרופות אלו קיימות עוד תרופות הפועלות על מנגנונים אחרים ומקטינות או מעלימות את הכאב והעקצוצים.

לעניות דעתי, מרפאות כאב בהחלט מודעות לאפשרויות הטיפוליות הללו, אולם אם במרפאה אליה פנית לא נמצא פתרון, אני ממליץ לך לפנות לנוירולוג, אשר יפנה אותך לכתובת הנכונה או שיטפל בך בעצמו.

חשוב לציין כי ההצלחה של הטיפול גבוהה, אולם אינה מוחלטת. לעיתים יש צורך בהעלאת המינון או בשילוב של מספר תרופות, ומובן שאל לנו לשכוח את תופעות הלוואי העלולות להופיע. יש לבדוק את המקרה לגופו ולהציע טיפול אם הסימפטומים פוגעים כל כך באיכות החיים.

רפואה שלמה

ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!